Památkáři si připomenou výročí Karla IV.

Památkáři si připomenou výročí Karla IV.

Tisk

karel200U příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. pořádá Národní památkový ústav řadu akcí věnovaných nejen největšímu Lucemburkoví, ale i stopám, které jeho rod zanechal v zemích Koruny české. Národní památkový ústav se zapojuje do oslav výstavami, speciálními prohlídkami a dalšími akcemi.

 

 

Lucemburský rok 2016 navazuje na řadu obdobných projektů, připomínajících nejvýznamnější aristokratické a panovnické rody, jež během staletí vytvářely dějiny našeho státu. Stěžejní akce roku se symbolicky otevře na Karlštejně, kde bude veřejnosti zpřístupněna výstava Karlštejnský poklad a kultura dvorského prostředí Karla IV., prezentující vzácné předměty denní potřeby, nalezené v 19. století při stavebních úpravách hradního sídla.                                                                                                

V průběhu návštěvnické sezony budou hlavní výstavu následovat dvě další expozice – Lev a orlice, připomínající moravské Lucemburky na královském hradě Veveří, a Následovníci svatého Jiří na zámku v Jindřichově Hradci, sledující vliv lucemburského dvora ma prostředí nejvyšší zemské aristokracie.                                                                                                                                            

Výstavy a kulturní akce k Lucemburskému roku 2016 připravuje téměř třicet hradů, zámků a klášterů, v jejichž historii zanechala lucemburská éra nesmazatelné stopy. Slavné období českých a moravských dějin, každodennost lucemburského věku, jeho dvorskou kulturu i široké kontakty Lucemburků na evropské panovnické rody připomenou hrady Křivoklát, Žebrák, Točník, Velhartice, Loket, Krakovec, Bouzov, Šternberk, královská mincovna v Jáchymově, zámek v Krásném Březně, klášter v Kladrubech a františkánský klášter v Chebu.                                            

Lucemburský rok 2016 tradičně vyvrcholí Hradozámeckou nocí, která se koná vždy poslední sobotu v srpnu na desítkách českých a moravských památek.                                                                                                                                   

K 700. výročí narození Karla IV. připravil klášter Kladruby speciální komponovaný program – mimořádné tematické prohlídky připomínající vztah panovníka ke kladrubskému klášteru a jeho cesty po celé Evropě, zájmy a životní lásky (vzdělání, vojenství, umění, stavitelství, diplomacii, víru a ženy). Prohlídka návštěvníky provede ambitovými chodbami a vyvrcholí v kostele Nanebevzetí Panny Marie a v běžně nepřístupné klášterní sakristii.                                                   

V roce 2016 bude hlavním dějištěm šestého ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů státní hrad Karlštejn, který představí nejen českého krále Karla IV., ale i rod Lucemburků, z něhož pocházel. Karlštejn se na počátku dubna stane místem konání největší akce lucemburského roku – výstavy Karlštejnský poklad a kultura dvorského prostředí Karla IV., která představí vzácné středověké předměty nalezené v 19. století při rekonstrukci hradu, trvale uložené ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Druhou nejvýznamnější akcí, která se letos na Karlštejně odehraje, bude Hradozámecká noc, již sedmý ročník populární oslavy konce léta, která se vždy poslední srpnovou sobotu koná na desítkách státních i soukromých památek.

V gotické části zámku v Jindřichově Hradci vznikne expozice Následovníci sv. Jiří, která představí evropsky významný cyklus nástěnných maleb na téma svatojiřská legenda, který umožňuje nahlédnout do života společnosti v době „krále rytíře“ Jana Lucemburského. Mimořádně významná památka výtvarného umění zachycuje na mnoha scénách dobu, kdy za Jana Lucemburského i Karla IV. kvetla rytířská kultura a kdy přes jindřichohradecký dvůr Oldřicha III. přicházela do Čech z Podunají spolu s minnesängry vyspělá dvorská kultura. Expozice v prvním patře Oldřichova gotického hradu představí rytířskou kulturu první poloviny 14. století, středověkou podobu hradu, tehdejší využití jeho prostor i Oldřicha III. z Hradce, jednu z nejvýznamnějších osobností své doby. Vrcholem návštěvnické trasy bude komnata s cyklem o svatojiřské legendě.

Hrad Veveří, hlavní moravské sídlo knížat, markrabat a králů z rodu Přemyslovců, představí expozici nazvanou Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad. Expozice připravovaná Národním památkovým ústavem ve spolupráci s Moravským zemským archivem přiblíží návštěvníkům nejslavnější etapu jeho dějin a osudy moravských Lucemburků, kteří tyto dějiny tvořili. Stálá expozice v prostorách středověkého hradního paláce bude věnována klíčové roli, kterou sehráli členové panovnické rodiny v dějinách Moravy, i hradu Veveří v období vrcholné gotiky. U příležitosti otevření expozice, ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským, budou na hradě vystaveny zcela jedinečné a na Moravě nikdy neprezentované exponáty ze svatovítského pokladu, spojené s činností Lucemburků.

Vedle Karlštejna, Jindřichova Hradce a Veveří budou velkou roli při připomínání významného výročí hrát další středověké památky ve správě NPÚ – hrady Krakovec, Točník, Křivoklát či Házmburk. Menšími akcemi se připojí dalších přibližně třicet původně středověkých objektů – hradů, zámků i klášterů. Díky široké síti památek bude moci Národní památkový ústav připomenout nejen osobnost Karla IV. a jeho zásluhy o vznik mnoha nejobdivovanějších památek (kromě těch ve správě NPÚ inicioval například stavbu Karlova mostu, Nového Města pražského a dalších), ale věnovat se i tématům souvisejícím s každodenním životem doby vlády Lucemburků – religiozitě, umění i dvorské kultuře ovlivněné francouzskou a „německou“ kulturou vyšších společenských vrstev.

Na své si přijde i odborná veřejnost, pro niž jsou připraveny odborné výstavy, workshopy, vzdělávací programy a přednášky, které proběhnou v Telči, v Lokti, v Ústí nad Labem, V Českých Budějovicích, či v Kroměříži.

www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak se v českých městech zasedalo, soudilo a trestalo

prava 2Téměř souběžně vyšly dvě publikace, zpřístupňující důležité renesanční písemnosti. Oba spisy byly víceméně nedostupné, protože v úplnosti naposledy vyšly v 19. století. O Kronice české jsme již psali, nyní následují Práva městská Království čes...

Z archivu...


Literatura

Hořící drát – mistrně elektrizující zážitek

HORICI DRAT 200Pokud znáte knihy Jefferyho Deavera, ve kterých vystupuje Lincoln Rhyme, geniální kriminalista, víte, že si autor se čtenáři pohrává jako kočka s myší. Tentokrát si vzal na mušku neviditelného protivníka – elektřinu – nebezpečí, které je...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...