Národní památkový ústav představil populárně-naučné a odborné knihy

Národní památkový ústav představil populárně-naučné a odborné knihy

Tisk

Kniha NPU200Z několika desítek publikací, které vloni vydal Národní památkový ústav, jsou mnohé výsledkem a oficiálním výstupem vědeckovýzkumné činnosti této instituce. Věnují se širokému spektru témat a odrážejí tak šíři působnosti NPÚ i multidisciplinaritu oboru památková péče.

                                                                                                                                                                                                     Přestože mezi výstupy vědeckovýzkumné činnosti patří například software, prototyp, ověřená technologie nebo také konference, workshop či výstava, jsou knihy obecně nejoblíbenější; jen v roce 2015 na ně NPÚ vynaložil přes 7 milionů korun. Fakta, poznatky a znalosti o kulturním dědictví dokážou totiž publikace šířit velmi příjemným způsobem.

Publikací, která tomuto popisu beze zbytku odpovídá, je například obrazová kniha Zámek s vůní benzínu autorů Miloše Hořejšího a Jiřího Křížka o vývoji motorismu na šlechtických sídlech od konce 19. století do roku 1945. Další výpravnou obrazovou publikací vydanou v loňském roce, je katalog Malované zbraně na státním zámku Konopiště autorů Stanislava Hrbatého a Petra Czajkowského, který představuje ucelený soubor malovaných zbrojí z fondů zámku včetně předmětů ze sbírky Vojenského historického ústavu v Praze.

Třetí loňskou reprezentativní obrazovou publikací NPÚ je Johannes Georg de Hamilton, malíř zvířat a lidí autorky Ludmily Ourodové-Hronkové. Malíř, který proslul bravurními olejomalbami s loveckými náměty a dokonale přesnými portréty koní a psů, pracoval od počátku 18. století na jihočeských zámcích Hluboká, Ohrada a Třeboň.

Kniha NPU

 

Další pozoruhodná publikace, nazvaná Krajinné památkové zóny autora Karla Kuči a kolektivu představuje poprvé všech 24 krajinných památkových zón České republiky z hlediska historického vývoje, dochovaných hodnot, zaniklých prvků a reálnosti jejich obnovy i jevů, které hodnoty území narušují.

Velmi záslužným dílem pro odborníky a instituce české i zahraniční je vydání třísvazkové publikace Tisky 16. století v zámeckých knihovnách České republiky autorů Pavla Hájka, Zuzany Hájkové, Petra Maška a kolektivu.

Neméně záslužný, i když zcela jiný typ výstupu představuje série pěti metodik Památky nás baví, v nichž se autorky Hana Havlůjová, Martina Indrová a kol. věnují potenciálu památek a historického prostředí při vzdělávacích programech využívaných pro různé typy učení a různé cílové skupiny. Národní památkový ústav provádí základní výzkum, aplikovaný výzkum nebo experimentální vývoj v rámci své hlavní činnosti od roku 2009; do vědeckovýzkumných úkolů se aktivně zapojuje od roku 2010. Hlavním zdrojem financování vědeckých projektů a úkolů NPÚ jsou Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI) a program institucionální podpory dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumné organizace (DKRVO). Dalším významným poskytovatelem financí je Grantová agentura ČR.  

www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloslava Erika Veselá: „Ten, kdo pro mě točí sny, je docela profík.“

erika 200Jako dítě chtěla být literární nebo výtvarný kritik, spisovatel, psychoanalytik nebo diplomat. Kritika jí rodiče zakázali s tím, že se má živit slušně. Neposlechla a v současnosti pracuje jako zahraničně-politický analytik. V lednu vychází její fan...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když v Čechách zuřily antiklerikální boje

antik200Proti vlivu římsko-katolické církve se už od 19. století, kdy doznívalo úzké sepětí mezi nejvyššími státními a církevními strukturami, vymezovali volnomyšlenkáři, bojující ze všech sil s klerikální hydrou, jejíž početné hlavy - jak naznačuje už výmluvný ...

Z archivu...


Literatura

Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Kiosek perexVybíráte-li si knihu na dovolenou a zároveň dáváte přednost románům s poněkud závažnějším tématem, než je plážová romantika, může být Kiosek na pláži Felixe Booma tou pravou volbou pro vás.

...

Divadlo

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera

Film

Jak vypadá láska mezi regály?


laska medzi regalmi perexChristian je rváč a muž s pochybnou minulostí. Tuhle životní etapu už má ale za sebou a jako svůj nový začátek si zvolil práci doplňovače zboží v supermarket. Nečeká ho tam žádná zářivá kariéra, jeho nejlepší pers...