Generál Heliodor Píka a jeho vrazi: Poučme se z minulosti!

Generál Heliodor Píka a jeho vrazi: Poučme se z minulosti!

Tisk

general heliodor pika a jeho vrazi 200V červnu vyšla u nakladatelství Cosmopolis životopisná kniha Ladislava Vrchovského Generál Heliodor Píka a jeho vrazi. Příběh podle skutečné události o jedné z prvních obětí komunistického režimu u nás, o spravedlnosti, lidské nenávisti a ideologii. Poselství je jednoznačné - nezapomínejme na minulost!

 


O autorovi

Ladislav Vrchovský (* 1948) je novinář, prozaik a divadelní kritik. Kvůli veřejnému odporu proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa byl nucen pracovat v letech 1969-1989 jako horník, v listopadu 1989 se stal předsedou stávkového výboru OKD. V roce 1992 byl zvolen poslancem Federálního shromáždění za Občanské fórum; dnes působí ve Straně zelených. Od roku 1992 pracoval jako regionální žurnalista s orientací na kulturu, v současnosti se věnuje publicistice a divadelní kritice. Na kontě má tyto knihy: Z podzemí ke slunci, Otřesová sloj Vladimír, Vražda z vilnosti, Kdy na slzy není čas.

O hrdinovy knihy

Heliodor Píka se narodil do rodiny venkovského koláře ve Štítině v okresu Opava v roce 1897. Měl pět sourozenců a jako jediný z nich byl vyslán na studium, konkrétně gymnázium a poté měl v plánu stát se lékárníkem, leč k tomu nedošlo. Už od mládí byl zdatný v jazycích – hovořil latinsky, řecky, německy, rusky, francouzsky, anglicky a později i dalšími jazyky. Zažil ruskou frontu roku 1916, kde se zařadil do vznikajících československých legií, bojoval i v Ardénách. Ve Francii studoval na vojenské škole a díky svému intelektu a strategickým schopnostem vynikal nad ostatními.

Mezitím se v roce 1921 oženil a následujícího roku se mu narodil syn Milan. Jeho kariéra stoupala – stal se vojenským atašé v Rumunsku (1932–1937). Po německé okupaci opustil Československo a zachránil stovky prchajících lidí z protektorátu. Po únorovém puči se stal nežádoucí osobou. V květnu 1948 se podrobil operaci žlučníku a hned z nemocnice ho odvedli a obvinili z velezrady. Trest smrti byl na divizním generálovi proveden 21. června 1949.

O knize

Kniha je rozdělena na Prolog, čtyři hlavní části, Epilog a na závěr je zde Poděkování. Hned při čtení Prologu zamrazí, jelikož na jedné stránce je zápis popravy hrdiny této knihy. Nejdelší část, ta první, se věnuje vylíčení života, kariéry a názorů Heliodora Píky. Část druhá představuje jednoho z antagonistů knihy, Karla Vaše. Ale ukazuje mnohem víc, hlavně nadšení a zapálení z komunismu v různých částech Československa. A už tady pan Píka varuje před bolševizací a zastává názor, že vojsko by mělo být apolitické.

V části třetí, v době druhé světové, zůstává náš hrdina věren zásadám demokracie a vládě v exilu a už tehdy se stává osobou zájmu Rusů. Část čtvrtá se odehrává po válce a představuje politickou situaci, zfanatizovaného Vaše i další protivníky demokracie, především Bedřicha Reicina, tedy dva nejvyšší představitele české vojenské rozvědky. Epilog představuje závěrečný dopis a rozloučení Heliodora Píky a jeho slova jsou platná i této době.

Můj názor

Upozorňuji, že Generál Heliodor Píka a jeho vrazi je román, ne monografie. Neříkám, že je to na škodu. Lépe se to čte a člověk se dokáže vcítit do ducha té doby a do toho, jak moc ideologie zasáhla tehdejší svět. Možná si autor přibarvil některé věci, ale fakta zůstávají stejná a na minulost bychom prostě neměli zapomínat. Nelze taky odsoudit některé části historie, třeba zrovna komunismus, ale měli bychom se ho snažit pochopit a vysvětlit na základě historických souvislostí. Což se autorovi povedlo. Důležité je poučit se z minulosti a zajistit, aby se podobné justiční vraždy neopakovaly. Pokud máte rádi historii a zajímá vás jedna z nejzajímavějších osobností té doby, vřele vám tuto knihu doporučuji.

general heliodor pika a jeho vrazi

Název: Generál Heliodor Píka a jeho vrazi
Autor: Ladislav Vrchovský
Žánr: román, historie, memoáry
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 296
Hodnocení: 90 %

Odkaz na web: https://www.grada.cz/general-heliodor-pika-a-jeho-vrazi-11814/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tvorba Karla Gotta mě přivedla k hudbě jako takové, říká zpěvák Josef Bouda

Gott revival 200Už devět let vystupuje v Česku i na Slovensku hudební formace Karel Gott revival Morava, jejímž frontmanem je Josef Bouda, jemuž nechybí znělý hlas, šarm a charizma. Po řadě koncertů v tuzemsku a na Slovensku čeká kapelu, která má základn...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V nebi je pusto

V nebi je pustoKnih o holocaustu není zrovna málo. A rozhodně je to dobře. O tom by se mělo vědět, mluvit, psát. Jednou z pozoruhodných knih s židovskou tématikou je V nebi je pusto Avro...

Z archivu...


Literatura

Po strništi bos Zdeňka Svěráka

200litMiluji vůni nových knih. Některá voní méně a některá více. Tato útlá kniha je zrovna z těch, do kterých zabořím nos a dlouze nasávám.

...

Divadlo

Zdenek Merta a Kamil Střihavka se potkají u klavíru v Městském divadle Brno

Merta200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek ...

Film

Film Fotograf je stejně bohémský jako Jan Saudek

fotograf plakat 200Film Fotograf (2014) s podnázvem Dámy, radím vám ke klidu…!, který je kritiky dlouho očekáván, byl 6. ledna prvně uveden v pražském kině Atlas za doprovodu režisérky Ireny Pavláskové, fotografa Jana Saudka, představitelky hlavní ro...