Záhady, které můžete objevovat na svatých místech

Záhady, které můžete objevovat na svatých místech

Tisk

tajemstvi nasich chramu perexAutora Jana A. Nováka není nutno mnohým čtenářům, zajímajících se o záhady, představovat. Jeho doposud vydaná dvacítka knih nasvědčuje, že okruh svých čtenářů si dávno získal. Kontrasty ověřených faktů s mýty, legendami a pověstmi doplňuje nedávnými událostmi. To jen na připomínku, že z historie se člověk nepoučil a opakuje chyby předků. Na čtenáři nechává, aby si udělal svůj názor, popustil uzdy fantazii a občas i decentně o něčem pomlčel.

Již v úvodu se uvádí, že každý chrám, i ten nejmenší kostelík na vsi, vypráví příběhy, stačí se dobře dívat a poslouchat. Protože zašifrované tajné vědomosti, původně určené jen těm „kteří vědí“, jsou nejen v architektuře, ale i ve výzdobě.

První kapitola je věnována pradávným svatým místům - rotundám a rozmístění českých menhirů v jejich blízkosti. Začínající křesťanské stavby se budovaly právě na takovýchto místech ze zřejmého důvodu - potlačit pohanství. U nejstaršího kostela sv. Klimenta v Levém Hradci, a nejen tam, to archeologický průzkum, potvrdil. Pozornost se věnuje i rotundě na hoře Říp, sama magnetová hora zvláštnostmi oplývá. Nedávno archeologové našli základy rotundy velkých rozměrů v podzemí starého Děkanství na Vyšehradě. Co to znamená?

Druhá kapitola je věnována svaté armádě, životu světců. Dozvídáme se, proč jsou svatí a jak s nimi souvisí alexandrijská Hypatie.

Kapitola třetí pod názvem Tajemství stavitelů obsahuje mnoho zajímavostí a záhad. Dočtete se třeba o tom, jak vlastně fungovala stavební huť a proč měla svá vlastní tajemství. Autor zde zmiňuje rovněž opata Sugera (1081-1155), který vlastně stavitelem nebyl. Pochopitelně, že se seznámíte s jednotlivými důležitými stavebníky, od Matyáše z Arrasu, Petra Parléře, Ignáce Dientzenhofera, Blažeje Santiniho Aichlera, až po Josefa Mockera. A proč se kostelu Panny Marie Sněžné na Novém městě pražském říká zakletý? I o tom se v knize dočtete.

Čtvrtá kapitola je zaměřena na záhady obrazů od dob románských (rotunda ve Znojmě i v Holubicích u Kralup), či záhadu hlav v Závisti nad Zbraslaví i jinde. Můžete rozvažovat, zda v Klášterci na Orlicí, v kostele Nejsvětější trojice, jsou postavy čertů nebo astronautů... Zobrazuje obraz na zdi kostela ve Chvojně nedaleko Konopiště sluneční soustavu? A co ukrývá kostelík ve vesničce Vitochov u Vírské přehradní nádrže? Jak na vás působí výzdoba kostela sv. Jakuba Většího v Libiši ze 13. století s množstvím žen i s pohanskou Sibyllou sedící ve společnosti římského císaře Augusta, tedy pohané v křesťanském kostele? A co ta podivná zelená hlava umístěná pod nohama sv. Prokopa ?

Nechybí zázraky, zjevení, duchové a strašidla, těm je věnována předposlední kapitola. Nelze pominout záhadnou abatyši Marii Elektu, která pocházela z Itálie a zemřela v roce 1663. Dnes sedí na židli v proskleném výklenku u sv. Benedikta na Hradčanech a její tělo je stále obestřeno záhadou.

Poslední kapitola již svým názvem, Chrámy na vodě a drahých kovech, předesílá, o čem bude řeč. Přenese nás na Ostrov sv. Kiliána, nahlédneme do jeskyně sv. Ivana, dozvíme se něco o pokladu jezuitů pod Karovým náměstím a vydáme se do Kutné Hory. Opět samé záhady a podivnosti.

Kniha je doplněna obrazovým materiálem a slovníkem výrazů.

tajemstvi nasich chramu

Tajemství našich chrámů
Autor: Jan A. Novák
Žánr: populárně naučný
Nakladatelství: Alpress, s.r.o
Rok vydání: 2020
počet stran: 278
Hodnocení: 95 %

Alpress - Tajemství našich chrámů


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Klasické české hry pro malé děti

Hry 200Víte, jak se hraje „Krvavý koleno“ nebo „Jednoruká baba“? Zní to drsně, že? Ale starší ročníky si jistě vzpomenou, která bije. No jistě, to jsou přece hry našich malin nezralých…Tenká sešitová kniha Klasické české hry pro kluky a holky nabízí výběr nejzn...

Z archivu...


Literatura

Angličtina nejen pro ty, kteří si s ní lámou hlavu


lam200V dubnu vydalo nakladatelství Universum malou nápadnou knížečku s nápaditým obalem i názvem Angličtina pro lamy. Na svědomí ji má angličtinář s mnohaletou praxí, který se zábavnou formou pokouší vysvětlit nejrůznější spletitosti anglického jazyka jak...

Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Nakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavněhudebního divadla" v klikatém a místy pořádně trnitém poválečném období, jak to zaznamenává kniha Od operety k muzikálu

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...