Průkopníci turistiky - renesanční myslitelé i umělci

Průkopníci turistiky - renesanční myslitelé i umělci

Tisk

Turistika historie perexChůze je jedním z nejpřirozenějších pohybů, jímž se lidé obvykle přemisťují z místa na místo, hnáni jak potřebou pouze se někam dostat, tak pradávnou touhou po poznávání. Není pochyb o velkém významu pohybu v přírodě pro přirozený a zdravý vývoj člověka. Pojďme se tedy podívat na historii turistiky a její průkopníky u nás, abychom věděli, komu vděčíme za rozvoj této snadno dostupné pohybové aktivity..

Turistika jako kratochvíle i vášeň
Turistika jako taková se začala formovat v období renesance. Osvícené myšlenky pohybu v přírodě jakožto prostředku pro zocelení těla i ducha přinesl už Jan Amos Komenský. Po vzoru anglického myslitele Johna Locka prosazuje dokonce zavedení tělesného cvičení do školní osnovy a své žáky bere občas na nějaký ten výlet. Obyčejní lidé jistě neměli čas na zdravotní a naučné procházky, a tak bylo putování převážně zábavou šlechticů, učenců a umělců. Ani pro další příklad z těchto sfér nemusíme chodit daleko. Vášnivým turistou byl Karel Hynek Mácha, který prošoupal nejedny podrážky na svých cestách českou přírodou, aby si vyčistil hlavu od tíživé reality a načerpal inspiraci pro svá díla.

Turistika historie 2

foto: autorka článku

Díky železnici dál a výš, až za obzor
V 19. století se díky rozvoji železniční dopravy výrazně rozšířily obzory potencionálním turistům. Vzdálenější místa byla nyní přístupnější a brzy se začaly množit i možnosti ubytovací, stravovací i materiální. Turistické ubytovny, výletní restaurace, kartografie, komunikační prostředky – to vše byly impulsy k následnému vzniku organizací a hnutí, které začaly organizovat pěší výlety a další formy pobytů v přírodě.

Turistika historie 4

Horlivým turistou byl i Josef Kajetán Tyl, který v době národního obrození pořádal výlety za památkami slavných dob naší minulosti, jako byly hory Říp, Blaník či Radhošť.

Klub českých turistů staví chaty, značí trasy, vydává mapy
První českou organizací propagující tělesný pohyb byl Sokol, jehož stanovy uváděly i konání výletů. Sám Miroslav Tyrš propagoval nácvik soustavného a vytrvalého pochodu a osobně přispěl ke zrodu samostatné turistické organizace. 11. června 1888 byl založen Klub českých turistů. Jeho předsedou byl zvolen známý cestovatel, milovník přírody a demokratický veřejný činitel Vojtěch Náprstek. Mezi hlavní aktivity klubu patřila výstavba turistických chat, rozhleden, úprava a značení turistických tras, tvorba turistických map a dalších zařízení pro veřejnost, jako byla např. Petřínská rozhledna.

Turistika historie 3

KČT organizoval pravidelné vycházky do okolí měst a pořádaly se i větší výlety do zahraničí (první akcí KČT byla výprava českých turistů na Světovou výstavu do Paříže roku 1889, poté se konaly hromadné výlety do Dalmácie, Černé hory, Tater či výlet několika členů na Island roku 1894). První výlety byly výhradně pěší, poměrně rychle se však rozšířila zimní turistika na lyžích, vodní turistika a v pozdějších letech vysokohorská turistika, krasová turistika, s rozvojem automobilismu pak mototuristika a další formy turistiky.

Turistika historie 1

foto: autorka článku

Velký boom zažívá turistika po druhé světové válce. Stává se stále častěji vyhledávanou volno časovou aktivitou, šíří se skautská a trampská hnutí. Dnešní možnosti cestování jsou nepřeberné a turistika mnoha forem je přístupná široké veřejnosti. Stačí si jen vybrat.

Prameny: Klub českých turistů


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když jsem já šel tou Putimskou branou

Pisek200Někdy je zajímavé vydat se po stopách zlidovělých písniček, jenže onu Putimskou bránu bychom v Putimi marně hledali – stávala totiž v PÍSKU. V tamních hradbách byla jedním z průchodů, které střežily vchod do města (případně i východ z něho). Nazývala s ...

Z archivu...


Literatura

Pusinka je velice zamotaným thrillerem

pusinka200Na český trh dorazil další z řady psychologických thrillerů, které začínají být v poslední době opět velice módní. Sophie Hannah patří k těm nejzajímavějším autorkám v tomto žánru, přestože se nejvíce proslavila poměrně nedávno zcela odlišnou knihou...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Velké dobrodružství dívky a její odvážné kočičky

Zivot kotete perexVrnilka je živé a zvědavé mourovaté koťátko, které objevuje život na pařížských střechách. Jeho osud se ale změní, když se ho ujme desetiletá Clémence (Capucine Sainson-Fabresse).

 

...