Pohnutý osud vysokoškolské profesorky, po které šli nacisti i komunisti

Pohnutý osud vysokoškolské profesorky, po které šli nacisti i komunisti

Tisk

trestankyne 200Příběhy statečných žen mě velice zajímají. Jsem ráda, když můžu další takovou objevit. Zvlášť, když se taková žena dokázala prosadit v době, kdy společnost naslouchala především mužům. Růžena Vacková jednou z nich určitě je. Její život do románové formy převedla Milena Štráfeldová a my můžeme jen žasnout.

 

Životní pouť Růženy Vackové začala v Medříči (Velké Meziříčí) v roce 1901, kde se narodila do rodiny lékaře jako prvorozená dcera. Když byla starší, občas ji tatínek bral s sebou na obchůzky k pacientům, a tak uvažovala, zda nemá pokračovat v lékařské tradici, protože byla velice nadanou studentkou. Na gymnáziu tehdy byla jako dívka opravdu v menšině. Její cesty později pokračovaly přes Vyškov a Brno a nakonec se rozhodla pro studium v Praze na Filozofické fakultě Karlovy univerzity.

V Praze se stýkala s mnohými spisovateli a básníky v kavárně Slavia. S některými od začátku sympatizovala, jiní jí přišli, že světu opravdu nerozumí. Milovala divadlo, a tak se stala náruživou recenzentkou pražských představení.

I v Praze mezi ostatními vynikala při studiu umění a archeologie, které ji během let přineslo dokonce profesuru. V té době už měla za sebou dva roky v nacistickém vězení. Nesouhlasila s krutovládou a zabíráním cizího území a svůj názor dávala jasně najevo tím, že se zapojila do odboje. To jí vyneslo trest smrti, který byl ale naštěstí díky ukončení války zrušen.

Ve vězení našla víru a po propuštění se připojila k některým katolickým spolkům. To se ale po roce 1948 nelíbilo komunistům a začali Růženu sledovat. Nejen že se jako jediná z pedagogického sboru UK zúčastnila studentských protestů, ráda se svými studenty diskutovala a různě je podporovala. Nakonec jí tohle všechno vyneslo trest za velezradu a vyzvědačství (soudruhové a jejich „vynalézavost“ mě nepřestanou překvapovat asi nikdy) a skoro 16 let v komunistickém vězení, odkud odcházela téměř jako poslední politický vězeň.

Ve vězení musela stejně jako ostatní vězni pracovat, v jednom období dokonce vydělávali na platy svých bachařů. I přes práci a mnoho korekcí (uvěznění v betonové kobce bez světla a jídla) měla Růžena zájem na tom, aby alespoň trochu intelektuálně obohatila život svých spoluvězenkyní, a tak začala fungovat tajná vězeňská univerzita.

Knihu můžeme považovat za atraktivní formu, jak se seznámit s dějinami dvacátého století v naší zemi. Biografický román je dojemným příběhem odvahy charakterní ženy, která se ničeho nezalekla. Autorka píše tak čtivým a působivým stylem, že máte až pocit, že Růženku sami znáte. Do vyprávění jsou vpleteny také příběhy lidí, se kterými se Růžena během života setkala. Přestože velká část textu jsou spekulace, lze jim snadno uvěřit. Pokud chcete poznat Růženu Vackovou zblízka a dočíst se další podrobnosti o její rodině a vztazích, neváhejte, určitě s těmi dobrými lidmi budete hluboce sympatizovat.

trestankyne

Trestankyně – Příběh Růženy Vackové
Autor: Milena Štráfeldová
Žánr: osobnosti a osudy
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2016
Počet stran: 376
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.kniha.cz
http://www.kniha.cz/trestankyne-pribeh-ruzeny-vackove/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jaký je dnes odkaz Fučíka? Zajímá se o něj i britský historik

Fucik perex 1Julius Fučík dnes. Takový název nesl mezinárodní kulatý stůl, který se nedávno uskutečnil v Praze. Uspořádaly jej Společnost Julia Fučíka a Výbor národní kultury.

 

 

...

Z archivu...


Literatura

Příběh květinářky s temnou minulostí pokračuje

seda jako popel 200Nechte se zlákat a přečíst si napínavý příběh Šedá jako popel od rakouské spisovatelky Ursuly Poznanski, který v dubnu vydalo nakladatelství Kalibr. Jedná se o druhý díl knižní série z plánovaných tří, ale můžu říct, že dobře fung...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...