Památkáři zamíří do hospitalu Kuks

Památkáři zamíří do hospitalu Kuks

Tisk

Kuks 200Ve dnech 22. 7. až 24. 7. 2016 pořádá Národní památkový ústav v hospitalu Kuks Letní školu památkové péče. Cílem setkání se prohloubit si znalosti a získat nové dovednosti či kompetence v oblasti interpretace kulturního dědictví.

 

 

Letní škola s mottem Hospitalizujte se s námi! Kreativita umělců si vyžaduje i naši kreativitu je určena lektorům vzdělávacích programů v historickém prostředí (průvodcům, kastelánům, dobrovolníkům, volnočasovým pedagogům) a galerijním a muzejním pedagogům.

Kurzovné a ubytování činí 600 Kč na osobu za celý pobyt; účastníci kurzu budou bydlet v nově zrekonstruovaných prostorách Hospitalu Kuks. Účastníci absolvují některé části programu společně, jiné v menší skupině dle volby tematické tvůrčí dílny.

Kuks4

Na Letní školu památkové edukace, kterou pořádá Národní památkový ústav, metodické centrum pro vzdělávání v Telči a Pedagogická fakulta Karlovy univerzity, je možné se přihlásit do 10. července 2016. Kapacita kurzu je omezena na 30 osob.

Hospital Kuks, jedna z perel východočeského baroka, byl založen hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků, o které pečoval řád milosrdných bratří. Jedná se o významnou barokní památku, na jejímž vzhledu se podíleli umělci světového formátu: především architekt Giovanni Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun. Zdejší hospital je proslulý monumentálním kostelem Nejsvětější Trojice, cyklem nástěnných maleb Tance smrti, alegoriemi Ctností a Neřestí, a jednou z nejstarších lékáren - U Granátového jablka.

Kuks5

Foto: autor, www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PETR HORKÝ: V ŠEDESÁTI BYCH CHTĚL VYPADAT JAKO PAN ZIKMUND V PĚTADEVADESÁTI

HORKY PEREXPetr Horký, režisér a dokumentarista, cestovatel a publicista, toho zažil tolik, že jednou on sám bude „výborným materiálem“ pro filmaře. Zatím je to ale on sám, kdo připravil dokument o výjimečném M...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tradice a budoucnost novin

200novinyČím jsou nám noviny? Periodikum, které v minulosti bylo pro mnoho z nás nepostradatelné, dnes v některých případech nahrazuje internet. Nahradí ho zcela? Jaký vývoj očekává noviny v jejich tradiční tištěné podobě?

...

Z archivu...


Literatura

Trámoš a Světlík – strašidla z půdy

altKnížka Milana Valenty s ilustracemi Ivana Mračka Půďáci ze staré školy vyšla již na podzim loňského roku. Ale bylo by škoda, si jí nevšimnout. Především je krásně vybavená. Nakladatelství Práh ...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Do kin se přivalí německy mluvené filmy

Dasfilmest perexBěhem října startují jedna filmová přehlídka za druhou. Před několika dny jsme psali o dnech španělsky mluvených filmů i nabídce titulů uvedených na prestižních festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes – viz Filmová sezona začíná (kultur...