V historickém jádru Prahy objevili  bránu z poloviny 13. století

V historickém jádru Prahy objevili  bránu z poloviny 13. století

Tisk

archeologie perPracovníci Muzea hlavního města Prahy odkryli při záchranném archeologickém výzkumu, který již od loňského roku probíhá při rekonstrukci domu zvaného „Na Kocandě“ v Křižovnické ulici na Starém Městě, základy brány ve středověkém opevnění z poloviny 13. století.

 

 

Jedinečnost tohoto nálezu spočívá v tom, že se poprvé při výzkumech staroměstského opevnění podařilo zachytit nejen polohu brány v celém půdorysu, ale i torzo její konstrukce.
Průchod hradbou je situován v těsném sousedství dnešní Kaprovy ulice a směřuje ze Starého Města k tehdejšímu brodu na malostranském Klárově. Brána nazývala u sv. Valentina podle blízkého románského kostela.
V loňské etapě výzkumu archeologové objevili v podzemí domu hradební zeď, dochovanou ve výjimečně souvislé délce více než 26 metrů.  Hradba, pocházející z poloviny 13. století, vedla kolem břehu Vltavy, byla silná až 1,9 metrů a dochovala se až do výšky téměř 2 metrů.

archeologie 1
Vzácně dochované relikty staroměstského opevnění včetně torza brány zůstanou zachovány v podzemí rekonstruovaného domu.
Nárožní dům byl postavený ve stylu manýristické novorenesance v letech 1885-86. Na dvoře ve výklenku stojí socha sv. Václava. V domě se narodil nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský. Dům je dokladem architektury historizujícího slohu s umělecky pojednaným vestibulem. Dům má vestibul se schodištěm se štukovou výzdobou; stěny jsou členěny pilastry s korintskými hlavicemi nesoucími fabionovou římsu. Na stěnách jsou kruhové štukové medailony patrně s postavami můz. Schodiště lemuje kuželkové zábradlí. Vestibul je osvětlen kovovou čtyřhranou lucernou. Dům má i cenné exteriérové prvky.

archeologie 2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Vondruška: „Kopec Klíč je pro mne určitý symbol, který jsem rozhodně nemohl vynechat, když jsem se do psaní sklářské ságy pouštěl.“

Vondruska 200Čtyřdílná historická sága Křišťálový klíč Vlastimila Vondrušky je velkou rodinnou kronikou z období baroka. Příběhy sklářské rodiny se odehrávají v klíčovém období vývoje Čech, tzv. manufakturním období, tedy od konce 17. století do reforem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzeum technických hraček na Jihlavsku přivítalo první návštěvníky

Auticka 200Nové muzeum autíček v Přísece nedaleko Jihlavy přivítalo první návštěvníky. Nová expozice, obsahující tisíce historických hraček, především autíček, byla zpřístupněna v čerstvě opraveném zámečku. Muzeum je otevřeno celoročně. Ve čtyřech podlažích ...

Z archivu...


Literatura

Potřebujete zpomalit? Inspirujte se u Julie

zivot podle julie 200V nakladatelství Grada vyšla pod značkou Metafora inspirativní kniha zaměřená na osobní rozvoj s názvem Život podle Julie.

 

...

Divadlo

Mamma Mia! Další vítězství Heleny Vondráčkové na muzikálové scéně

helena perex1Prozatím poslední muzikálovou rolí Heleny Vondráčkové je Donna v muzikálu Mamma Mia!, který se v Kongresovém centru Praha hraje bezmála rok. Přitom popová diva do něj vstoupila až v sobotu 21. listopadu, co...

Film

Bez kalhot: spojení tance a nahých mužů funguje i na plátně

Jaký je asi svět striptérů? Jak vypadá jejich vystoupení na jevišti si dokáže představit asi každý. Jaký je ale život mužů, kteří se bez ostychu, za nějaký ten úplatek, svlékají, to už je pro většinu z nás větší záhada. Do této doby jsme si s tím mohli tak na...