Letní slunovrat 2023 a původní význam názvů letních měsíců

Letní slunovrat 2023 a původní význam názvů letních měsíců

Tisk

Červen FotorVíte, co je to lipeň a klasen? Zajímá vás mytologie, původ významu názvů měsíců a zajímavosti o letním slunovratu? Naše redaktorka Maja Kadlečíková se pořádně rozepsala a přináší spoustu zajímavých informací z historie, třeba i to, proč lidé odmítali brambory nebo jak souvisí Ceasar s červencem. 

Když jsem byla malá, dělila jsem si rok na čtyři roční období zjednodušeně. Prosinec, leden, únor byla zima, březen, duben, květen - jaro, červen, červenec, srpen léto a září, říjen, listopad podzim. Později jsem zjistila, že jsou dvě rovnodennosti, dva slunovraty a až tak přesně to s ročními obdobími podle odečítání měsíců není. Rozhodla jsem se představit léto mými třemi dětskými letními měsíci: jún, júl, august - červen, červenec, srpen. Pojďme na to. Možná se dozvíme, co dělá léto létem.

Letní slunovrat 2023 – 21. června ve 14 hodin 58 minut světového času

Jún – červen je šestý měsíc v gregoriánském kalendáři a má 30 dní. Název jún je z římského kalendáře. Latinsky znamená iuniores mladí, mládež – a měsíc je to také mladý. Začíná jím léto, v mém počítání ročních období zcela jistě. Rovněž v počítání podle astronomie letního slunovratu. Letos je letní slunovrat 21. června ve 14. hodině 58. minutě světového času.

Nejdelší den a junior alias junák

Co to znamená? Slunce právě dosahuje obratníku Raka, v poledne vystupuje zjednodušeně řečeno nejvyšší či největší, a tak den trvá více než 16 hodin. Ano, přesně tak, je nejdelší. Mládí zasvětili júnu také Římané. A to bohyni Junone. A jak jsme naznačili, zároveň je název z výrazu iuniores, což značí mladí, mládež. Napadlo vás slovo junior? Přesně tak, je z latinského jazyka. Možná i slovanské či slovenské junák.

Bohyně Iuno nebo Héra nebo Uni

Vraťme se k bohyni Junone, latinsky bohyni Iuno. Ve starověkém Římě byla bohyně důležitá. Měla i jiná pojmenování. Ve starověkém Řecku ji volali Héra, vzpomínáte si dobře, manželka Dia. Etruskové, kteří žili na území starého Říma před Římany a krev Etrusků kolovala v nejednom Římanovi, ji volali bohyně Uni. Každopádně Juno byla považována za královnu bohů. A aby to nebylo tak jednoduché, zároveň byla sestrou i manželkou vládce všech římských bohů, Jupitera.

Hébé věčné mládí a božská ambrózie

Také byla Juno či Héra matka starořecké bohyně věčného mládí, Hébé. Její jméno je v překladu „Květ mládí“ a měla významnou roli. Hébé podávala u hostin bohů ambrózii a nektar. Juno byla rovněž matka římského boha ohně a sopek Vulcana, kováře bohů. Tento bůh je jedním z nejstarších římských bohů a jeho předchůdce byl etruský Sethlans, bůh prospěšného, ne ničivého, ohně. No a konečně Juno také spolu s Jupiterem či jako Héra s Diem přivedli na svět boha boje a války Marta - a ten byl zároveň i bůh zemědělství.

Recyklace

Takže, s nadhledem se dá říci, bohy etruskými počínaje, přes starořecké římskými konče, se v historii tak trochu recyklují. Jakou to má souvislost s mladým měsícem červen – jún bohyně Juno,Junony? Příroda se po chladné zimě přes svěží jaro a léto květů a plodů rovněž recykluje či zachovává koloběh – zrození, květu, plodů, podzimního odpočinku a zimního nabírání sil na nové jaro. Napadla vás podobnost se životem jako takovým? Nelze přehlédnout.

Mladí Fotor

Jún bohyně mládí Junony: Mladý měsíc iunores - mladé jako vstup do léta síly a plodnosti. Foto © Maja Kadlečíková

Triáda - Nejvyšší trojice

Možná i proto byla bohyně Juno spolu s Jupiterem a bohyní moudrosti Minervou členem Triády – tedy nejvyšší trojice bohů. Nejvyšší či nejsvětější trojice je přítomna nejen v římském náboženství. Minerva je bohyně nejen moudrosti, ale také umění, řemesel a války. Ztotožňuje se s řeckou bohyní Athénou. Jako by to nestačilo, propojení s minulostí pokračuje. Kult římské Minervy a také její jméno se odvozuje od etruské bohyně Menrvy.

Nejprve živá síla, pak jen symbol

Opět zpět k bohyně Juno. Tak jako její nejvyšší božský manžel Jupiter uměla vrhat blesky. Proto má na sobě plášť z kozí kůže a v ruce zbraň. A tak zřejmě nepřekvapí, že takový plášť měli na sobě i římští vojáci, když táhli do boje. Není vyloučeno, že zbraň dali Junone do ruky až nové římské dobyvačné časy. V prvopočátku byla zosobnění živé síly, neboli mládí. Jako význam boje a války narůstal, přes ozbrojenou ženu se z ní stala pouze manželka boha nejvyššího, Jupitera. Díky tomu si symbolicky zachovala postavení královny bohů bez výkonné moci. Získala smířlivé oslovení Interduca – volně přeloženo „ta, co přivádí nevěstu do manželství“ a Domiduca, neboli „ta, co přivádí nevěstu do nového domova“.

Z bojovnice blesků patronka nevěst a manželství

To je důvod, proč se pro Římany stala Juno patronka nevěst a manželství. Slavnost na její počest probíhala tradičně v sedmý červnový - júnový den. Proto je červen na počest její oslavy - jún. Takže jsem se v dětství nemýlila, když jsem za první měsíc léta brala jún - červen? Bohyně Juno vedla dvojice zasnoubené v květnu jara do manželství – tedy období plodnosti, plodů, prostě léta. A svátek bohyně Juno 7. června - júna? Sedmička je považována za šťastné číslo. Možná měla přinést úspěšné léto a perspektivní manželství.

Lípa v květu a lipeň, lypeň, lipanj

Každopádně jún vždy nebyl jún. Na území Slovenska se v minulosti používaly staroslovanské názvy. Měsíc červen se jmenoval lipeň. Proč? Hádáte správně. Jeho název se odvozuje od lípy – strom nahodil pupeny a začal kvést právě v šestém měsíci roku. Lípa je praslovanská a tak se měsíc podobně jmenoval i v jiných slovanských jazycích. Běloruština znala lipeň, ukrajinština lypen, až po chorvatský výraz lipanj.

Červenec původně „pátý“

Červenec je sedmý měsíc gregoriánského kalendáře. První prázdninový a dní má více než červen, o jeden. V původním římském kalendáři se jmenoval quintilis, tedy „pátý“. Nový název přinesl okamžik, kdy byl v roce 44 před naším letopočtem zavražděn Gaius Julius Caesar. Marcus Antonius římskému senátu navrhl, aby byl název na počest někdejšího významného politika na cestě k despotismu pozměněn na Julius. Júl - červenec.

Forum Romanum Fotor


Júl: Jméno po zavražděném Caesarovi k věčné slávě. Věčné město Řím, na záběru Forum Romanum či co z něj zbylo, přežilo každý převrat. Foto © Maja Kadlečíková

Vražda Iulia Caesara a nové jméno měsíce júl na jeho počest

Vděčíme tak za júl římskému kalendáři a vojevůdci pozdněřímské republiky. Kromě jeho snahy přivést římský stát od republiky k císařství je znám také jako autor literárních děl. Navzdory jeho vraždě se Řím císařstvím stal. Caesar, odtud název císař zahájil vládu rozsáhlými reformami. Přestože odmítal pocty po jeho odchodu na onen svět připisované pozdějším císařům, za vše mluví fakta. Nechal se prohlásit za doživotního diktátora, dictator perpetuus.

Jeho dědic jako první císař diktátor

Tím Caesar porušil republikánskou tradici. Zatímco do té doby byla moc rozdělena, rozhodl se ji mít všechnu pro sebe. To ho stálo život, když se skupina senátorů v čele s jeho někdejším přítelem Marcem Iuniem Brutem rozhodla zabít ho. Přestože se tento krok vysvětloval a hájil snahou o návrat k republice, nic takového se nestalo. Následovaly čistky, boje mezi dalšími uchazeči o moc. Jak to skončilo? Na trůn se posadil po nastolení autokracie jako první císař Gaius Octavianus. Čili adoptivní dědic Gaia Iulia Caesara se stal tím, po čem Iulius Ceasar toužil – prvním oficiálním diktátorem.

Červeň - červen, červenec

Pojďme od římského názvu opět ke slovanství. Ve starších slovanských názvech existovalo pojmenování červeň. Byl v tom ale nepořádek - byť ne tak fatální jako v Římě v době občanské války po vraždě Caesara. Červeň se totiž používalo k označení šestého a také sedmého měsíce roku. Nakonec se sedmý měsíc odlišil příponou -ec. Čili červenec. Jak jsme již zmiňovali, šestý měsíc, červen, se na Slovensku tak jako tak nazýval lipeň. A tak se stalo, že na Slovensku zůstal v těch dobách červen lipeň a červenec - červenec. V Česku, co nepřijalo římské názvy, je červen a červenec dosud červen a červenec.

Červec a jeho barvivo, červená příroda

Proč ovšem vůbec červen či červenec? Jasné to není dodnes. Výklad se ustálil na dvou možnostech. Podle jednoho názoru jde o výskyt hmyzu červce v tomto období. Sbíral se pro červené barvivo, červeň. Bylo významné i jako vývozní artikl do ciziny. Většina znalců přesvědčuje, že na názvu není nic složitého. Pro přírodu je v tomto období typická červená barva – odtud pojmenování měsíce. A konečně, přídavné jméno červený má původ v praslovanském výrazu čьrv(j)enь. Konkrétně? Jedná se o příčestí slovesa čьrviti, což značí „barvit červcem“. Takže příroda, nebo barvení? Co myslíte?

Červen Fotor

Červen: Červené jsou nejen růže, ale také celá příroda. Foto © Maja Kadlečíková

Sextilis měl jen 29 dní

A jsme při třetím letním měsíci mého dětství, srpnu - augustu. Víte, že původně měl druhý měsíc školních prázdnin jen 29 dní? Ale pěkně po pořádku. Srpen je osmý měsíc gregoriánského kalendáře. V původním římském republikánském kalendáři byl název měsíce sextilis, tedy „šestý“ a měl jak jsme zmiňovali devětadvacet dní. Při reformě kalendáře Gaiem Iuliem Caesarem v roce 46 p.n.l. dostal jeden den navíc, takže měl dní 30. Kalendář se rozhodl opravit i císař Augustus a to v roce 8 př.n.l. Při této reformě byla opravena jistá nepřesnost v počítání juliánského kalendáře římskými pontifiky, sborem nejvýznamnějších římských kněží.

Nepatří se, aby měl mrtvý reformátor více dní než živý imperátor

Senát tehdy navrhl, aby byl měsíc sextilis přejmenován na august - srpen na počest císařského reformátora kalendáře Augusta. Traduje se ale, že se považovalo za neuctivé, aby měl měsíc pojmenovaný po tehdejším císaři Augustovi méně měsíců než červenec, tedy měsíc pojmenovaný po Iuliovi Caesarovi. A tak dostal srpen - august ještě jeden den navíc - aby ale všechno sedělo, ten jeden den vzali měsíci únoru. Proto má druhý měsíc roku, únor, dnů jen 28, v přestupném roce 29. Jisté, že za to všechno může úcta k císaři Augustovi však není. Podle některých náznaků měl srpen 31 dní už po juliánské reformě.

Oblíbený prasynovec ze studií do boje o moc

A kdo byl císař Augustus? Právě ten, co nastoupil jako první císař po zavražděném Caesarovi. Augustus se vlastním jménem jmenoval Gaius Octavius, později Gaius Iulius Caesar Octavius. A do třetice měl také jméno: Imperátor Caesar Augustus, první císař Říma. Gaius Octavius byl prasynovcem Gaia Iulia Caesara, vnuk jeho sestry Julie. Přišel na svět ve vážené rodině, nějaké zvláštní politické či společenské postavení ale neměla. Jeho otec byl guvernér provincie Makedonie. Jako mladý muž měl Gaius Octavianus zdravotní problémy, v Římě nebyl významný. Možná i proto si ho Julius Caesar mimořádně oblíbil, v závěti osvojil a prohlásil za dědice. Zpráva, že atentát na Caesara byl úspěšný se k Octavianovi dostala během jeho studií. Okamžitě se vrátil do Říma a začal bojovat o moc.

Slované bojovali v klasném měsíci po svém

Ty, co mají moc a rozhodují o zákonitosti všehomíra - vesmíru - univerza se pokoušeli na svou stranu získat v osmém měsíci i Slované. Možná proto pojmenovali měsíc srpen klaseň. Původ má v praslovanském slově kols, což znamená „horní část trávy nebo obiloviny, kde dozrají semena". V období osmého měsíce totiž pokud všechno bylo jak má být a úroda přicházela ve znamení hojnosti, dozrávaly obilné klasy. Přestože vám dnes řeknou, že typickou slovenskou plodinou jsou brambory, ty k vám přišly až v 18. století z Ameriky.

Klasen klasů, srp, obilná kaše přežití

Lidé brambory odmítali, měli z nich strach. Církev se také na něco, co „roste pod zemí“ a ne na světle a pravdě boží dívala s nedůvěrou. Bojovalo se proti „jedovatým“ bramborám. Ptáte se, co Slováci a Slované jedli před bramborami? Obilovinové kaše na všechny způsoby. Výživné, zdravé a potřebné. Měsíc naděje plných klasů pojmenovali klaseň, klasný měsíc. Aby byli bohové milostiví a darovali to, bez čeho bylo přežít – alespoň v těch dobách, složité. A co český název srpna? S obilím souvisí stejně. Přesněji se sklizní, sklizní. Obilných klasů. Stačí asi napovědět název pracovního nástroje. Srp.

Pole Fotor

Klasen: Měsíc klasů pro přežití. Obilné pole s bohatou úrodou jako dar slovanských bohů všehomíra. V římském kalendáři na slávu císaře Augusta, prvního diktátora. Foto © Maja Kadlečíková

Text, fotografie © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

DeeThane: „Naslouchal jsem a hledal, jestli na mě beat “dýchᔓ

deethane 200DeeThane je streamer a hudební interpret. Letošní jaro měl strávit na turné, ale současná situace mu to nedovolila a on se tak pustil do práce na novém albu. Co na něm fanoušci najdou? A jak DeeThane odpočívá?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Žatecké muzeum sází o Vánocích na med

medove200Doslova „Medové Vánoce“ můžete poslední měsíc roku prožít v žateckém muzeu. Ve čtvrtek 26. listopadu v 17 hodin tady totiž bude slavnostně zahájena výstava o medu a včelaření. Na vernisáži vystoupí dramatický a pěvecký obor místní ZUŠ.

...

Z archivu...


Literatura

Benjamin Kuras: Poslední naděje civilizace

posledni nadeje civilizace200„Svoboda není nikdy víc než jednu generaci vzdálená od svého zániku. Musí být vybojována, chráněna a předávána dalším generacím, aby mohly činit totéž.“ Citát Benjamina Kurase z května letošního roku je nebe...

Divadlo

Z Žítkovských bohyní na jevišti mrazí

bohyne perexRomán Žítkovské bohyně způsobil v českých literárních vodách poprask a následně brázdil český literární rybník od ocenění k ocenění. Bylo jen otázkou času, kdy se tohoto románu chytne někdo, kdo se jej bude snažit převést na fi...

Film

První opravdová česká fantasy pohádka nemá na domácí půdě konkurenci

princezna zakleta v case200Českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase dvaatřicetiletého režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Řadí se k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Co je však podstatn...