Vsaďte na kurkumu

Vsaďte na kurkumu

Tisk

kurkumova kucharka 200V září vydalo nakladatelství CPress kuchařku, která oslavuje jeden z nejzajímavějších antioxidantů na světě, kurkumu. Kurkumová kuchařka s podtitulem Objevte léčebné účinky a využití kurkumy v 50 receptech vám prozradí něco o původu tohoto koření, ale hlavně se zaměří na chutné a neobyčejné recepty, které si můžeme doma připravit.

 

Zlato v kuchyni – i tak se dá pohlížet na kurkumu, která svými léčivými vlastnostmi dominuje hlavně ve známém a oblíbeném koření kari. Ale koupit si ji můžeme i samotnou a určitě je to mnohem lepší. Kurkuma se dá dnes už sehnat prakticky v každém větším obchodě, nemusíme si pro ni chodit do prodejen zdravé výživy.

Kuchařka je přehledně rozdělena na několik kapitol, kromě nezbytného Obsahu, Úvodu a Rejstříku zde máme kapitoly Snídaně, Drobné občerstvení a přísady, Polévky, Vegetariánské pokrmy, Pokrmy z masa a ryb, Dezerty, Nápoje a nečekaně i kratší oddíl s názvem Krása. Ten mi tu ale připadá navíc. Knihu doplňují velké barevné fotografie a neotřelý design nejen rozložení receptů. Mně osobně ale přišel poměrně chladný až sterilní – stejně bych taky změnila, respektive zvětšila, velikost písma.

Kurkumu využívám při vaření prakticky denně, a přesto mě kniha velmi mile překvapila svými odvážnými kombinacemi chutí (např. Ovesné lívance s kurkumou a černým pepřem, nebo koktejl Kurkuma s maracujou) a využití tohoto všeléku, který se již staletí využívá v tradiční čínské a indické medicíně. Možnosti využití záleží opravdu na vaší fantazii, které se meze nekladou. Kurkuma bude chutnat dobře ve snídaňové kaši, stejně jako ozvláštní dezert, nebo si ji můžeme dopřát i v nápoji, například v kurkumovém čaji.

V knize nalezneme padesát receptů na různorodé pokrmy a způsoby uplatnění kurkumy vás možná přivedou v úžas. O to ale v kuchařkách jde – naservírovat kuchaři něco, s čím může dále pracovat a případně si to uzpůsobit k obrazu svému. Nemyslím si totiž, že každý má doma v zásobě některé ze surovin, které v kuchařce zmiňují (např. extrémně specifickou kafrovou limetku, alkoholický nápoj Angostura, galgán).

Kurkumová kuchařka mě mile překvapila svými nápady a v mých očích až inovacemi, jak s tímto kořením dokázala čarovat. Moderní provedení mě však příliš nezaujalo, což je však pouze můj osobní názor. Pro příznivce zdravé výživy a stravování představuje tato kniha must-have kousek!

kurkumova kucharka

Název: Kurkumová kuchařka
Autor: kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 128
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/46814169/kurkumova-kucharka/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Z Nebe spadne nová deska. Frontman komentuje začátky a úspěchy mladé kapely

200 nebeSkupina Nebe: "Doufáme, že to za nějaký čas budeme moci Richardovi všechno vrátit"

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Veletrh Památky 2013 měl návštěvníkům co nabídnout

200histTéma regenerace historického kulturního dědictví je v současné nejen vysoce aktuální, ale také nesmírně bohaté a rozsáhlé. Nezasahuje totiž pouze do oblasti památkové péče, záchrany a konverze historického kulturního dědictví a do sféry projektování a st...

Z archivu...


Literatura

Depresivní mrzutý advokát a beznadějný případ – detektivní román Nevědomý svědek

nevedomy svedekI tak lze charakterizovat román Nevědomý svědek italského spisovatele, soudce a senátora Gianrika Carofiglia. Jeho hlavní hrdina – advokát Guido Guerrieri – neprožívá dobré období. Opustila ho žena ...

Divadlo

Vzpomínky legendární tanečnice Josefíny Bakerové

josephine-bakerova-pametiNakladatelství Ikar vydalo staronovou knížku pamětí legendární tanečnice Josefíny Bakerové. Tato publikace francouzského novináře a spisovatele Marcela Sauvage vyšla u n...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...