Putování zákoutími českého středověkého umění: IMAGO, IMAGINES

Putování zákoutími českého středověkého umění: IMAGO, IMAGINES

Tisk

imago-imagines perexDějiny českého (středověkého) umění zkoumaly v uplynulých staletích početné publikace, avšak nejnovější – dvojsvazková – výpravná kniha IMAGO, IMAGINES nechce být pouhým průvodcem po vývoji malířství, sochařství, případně architektury. Jak se dočteme v předmluvě, autorský kolektiv chce zkoumat široký vějíř otázek dosud málokdy zodpovídaných: Proč konkrétní dílo vzniklo? K jakému účelu bylo určeno a jak bylo skutečně používáno? Jak je středověký divák vnímal?  Jak se na ně díváme dnes?

 


Dlužno upozornit, že už dříve se pisatelé takovými aspekty zabývali. Mám na mysli zejména průkopnický spis Mileny Bartlové Skutečná přítomnost (s podtitulem Středověký obraz mezi ikonou a virtuální realitou), vydaný před osmi roky. IMAGO, IMAGINES ovšem vykazuje daleko širší záběr. Kolektiv autorů, čítající více než dvě desítky položek, buduje mohutnou výkladovou konstrukci, zkoumající jednotlivé funkce, jaké zastával umělecký předmět (potažmo výtvarné umění) ve zvoleném období „od počátků“ až do 15. století. Tehdy se začínají prosazovat renesanční vlivy i odlišný životní styl, přesahující bezvýhradnou zbožnost jako středobod lidské existence.

imago Zlata bula cisare Karla IV

Zlatá bula císaře Karla IV.


Co v názvu použité slovo „imago“ (množné číslo „imagines“) vlastně znamená? Vyznačuje se širokým významovým rozptylem, neboť může označovat, jak se dočteme opět v předmluvě, jakýkoli předmět, živou bytost i nehmatatelnou (duchovní) věc, která se k něčemu připodobňovala nebo něco napodobovala, byla tedy vyobrazením čili obrazem. Pokud tedy není v dobovém pramenu připojeno k imagu bližší upřesnění (jak a z jaké látky bylo vytvořeno), nemusí být vůbec jasné, k čemu se taková informace vztahuje, zda k malbě (nástěnné i deskové), k soše či k čemukoli jinému, např. monstranci, kalichu, iluminovanému rukopisu, textilii, ostatkům svatých apod. Důležitá a nejpodstatnější vlastnost se ovšem týká schopnosti oslovit příjemce, tedy komunikačního provázání. To jsou všechno okruhy, jichž se kniha znale dotýká.


Obrazoborectví
Budeme-li chtít zodpovědět si otázku, jakou funkci „imago“ plnilo, lze bez velkého váhání uvést na prvním místě náboženskou roli. Základní uplatnění nachází v liturgii, a to netýká jen maleb a soch, ale v nemenší míře též architektury, neboť prostorové i světelné rozvržení chrámu tvořilo důležitou součást prožitku věřícího. Můžeme si počíst v kapitolách o kultu obrazů i obrazoborectví coby jejich odmítnutí.  Zejména husité se v tomto ohledu činili, neboť výzdobu chrámu považovali za modlářskou, a zejména jejich nejradikálnější vrstvy se s radostí a chutí oddávaly ničení všeho, co z jejich pohledu odporovalo slovu Božímu. Ostatně sám Hus tvrdil, že vyobrazení Boha není Bůh samotný, takže takové zpodobnění si nezasluhuje nějakou zbožnou úctu.

imago-imagines
Proti „obrazům“ však nijak nevystupoval, naopak zdůrazňuje blahodárné účinky na věřícího i bez zbožnění: jsou tato díla přístupná i pro lidi negramotné (a oslovují je), povzbuzují ke zbožnosti možná ještě účinněji nežli slovo a konečně se jako vizuálně vjem zapamatovávají snáze nežli to, co pouze slyšíme. Avšak zejména v první fázi husitství docházelo k masivním výronům boření – některá díla zmizela úplně, jiná byla ponechána v zuboženém torzu na znamení výsměchu. Ale nebyli sami, také třeba císař Zikmund, byť jejich zapřísáhlý odpůrce, zabavil (a nechal roztavit) cenné církevní předměty ze zlata a stříbra, aby měl peníze na vedení války…


Co všechno nalezneme
Zatímco první svazek z nejrůznějších úhlů přistupuje k náboženské roli obrazu, druhý svazek zkoumá stejně podrobně a zasvěceně reprezentativní a memoriální (paměťovou i vzpomínkovou) funkci imaga. Dovíme se, jak vstupovalo do života panovníků, ať již jako sídlo (královský hrad, věnné město královen), malbová i sochařská výzdoba nebo skrze mince, rukopisy. Škoda, že přepychově vyzdobená Bible Václava IV., z níž spatříme několik přetištěných ukázek, se nachází v rakouských sbírkách.  

imago bible-vaclava-iv-2-


Porozhlédneme se také po místech, které měly reprezentovat panovnickou moc i její uchování pro budoucnost: mimo jiné sem patří náhrobky panovníků v katedrále svatého Víta stejně jako heraldické znaky. Jedna z kapitol se váže ke královským pohřbům a jejich symbolice. Zjistíme, že umělecká díla jak náboženská, tak světská měla svůj význam i pro šlechtické (koneckonců i neurozené) vrstvy, samozřejmě v závislosti na jejich finančních možnostech.  Tak se třeba dovíme, kdo a proč si objednával dozajista mimořádně drahé iluminované rukopisy, jaký smysl získávaly tvrze a hrádky pro nižší šlechtu, jak aristokracie uvažovala o sebereprezentaci a jak si ji realizovala.


Proč má smysl tuto knihu číst
Každopádně jednotlivé studie přinášejí vhled do mentality (převážně pozdního) středověku, autoři textů nahlížejí do časů přemyslovských, avšak převažují Lucemburkové – Karel IV., Václav IV. Zikmund, následováni Jagellonci. A také postřehneme, že ani náboženské rozdělení země ještě nemuselo mít fatální důsledky; třeba zádušní mši za Jiříka z Poděbrad sloužili kněží obého vyznání, jeho vnitřnosti byly uloženy v utrakvistickém Týnském chrámu, zatímco tělo spočinulo v katolické katedrále.

imago kralovsky hrad Pisek

královský hrad Písek


Objemná publikace (oba svazky dohromady čítají přes 1400 stran) okouzlí především početnými barevnými, kvalitně vyvedenými reprodukcemi nynějšího vzhledu popisovaných objektů i přetisky starých stavebních plánů či rytin. Neméně zaujme citačními odkazy, které prozrazují, kolik odborné literatury tuzemské i cizojazyčné autoři nastudovali, nakolik byli seznámeni se zahraničními náhledy i děním. A oceníme rovněž podrobný rejstřík jmen i názvů, dovolující snadno vyhledat, osobu či místo, které čtenáře právě zajímá. IMAGO, IMAGINES nemusíme číst nutně od prvního řádku do posledního, můžeme si libovolně vybírat kapitoly podle témat, která nás zajímají.  I v tom nacházím kouzlo této výjimečné knihy.

Kateřina Kubínová, Klára Benešovská (edd.): IMAGO, IMAGINES. Výtvarné dílo a proměny jeho funkcí v českých zemích od 10. Do první třetiny 16. století
Vydaly Academia a Ústav dějin umění Akademie věd ČR, Praha 2019,  619 + 807 stran.

www.academia.cz/imago-imagines-i-ii--benesovska-klara--academia--2020

Hodnocení: 100 %


Foto: kniha


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Božská Sarah“ míří do Divadla Kalich

janzu200Herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis se opět scházejí nad novou inscenací.  V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vykvetl akademický trojlístek zajímavých knih

200litNakladatelství Academia vydalo trojici velice cenných knížek, které lze dokonce stavit do jakéhosi volně provázaného pořadí. Na počátku stojí Akademická příručka českého jazyka, která přehledně shrnuje nejčastější potíže související hlavně s pravopisem (n...


Literatura

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

...

Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Gladiátor je taky sportovec

200filmFilm Gladiátor (2000) byl ve své době jedním z nejlepších filmů vůbec. Více než dvouhodinové drama, které kombinuje zručné švihání mečem a citové vydírání, je výsledkem nejenom značné filmové evoluce, ale taky té společenské. Russell Crowe v něm totiž...