Uplynulo 184 let od narození Františka Bartoše

Uplynulo 184 let od narození Františka Bartoše

Tisk

bartos 200Dne 16. března uplynulo již 184 let od narození Františka Bartoše, slavného mladcovského rodáka, jehož význam v oblasti kulturního a společenského života Moravy druhé poloviny 19. století přesahuje rámec zlínského regionu.



František Bartoš byl vynikající pedagog, jazykovědec, národopisec a sběratel lidové slovesnosti, který svým mnohostranným dílem významně ovlivňoval rozvoj národního života na Moravě. Patřil k předním představitelům moravské vlastenecky orientované generace druhé poloviny 19. století, která svou činností přispěla k rozkvětu českého jazyka na Moravě.

Snaha o upevnění a rozvoj národního uvědomění, kultury a vzdělání provázelo veškerou Bartošovu činnost. Kladl si za cíl poznat moravský lid a mizející jevy starého způsobu života na vesnici, vysvětlit je, ukázat na jejich původ a na to, v čem tkví jejich českost. Toto úsilí mu bylo hybnou silou k sepsání tak obsáhlého díla, že vydá za činnost několika ústavů. Za svůj život napsal přes dvě stovky příspěvků a na čtyři desítky publikací. Díky jeho sběratelskému úsilí a plodné literární činnosti se podařilo zachránit bohatý materiál popisující tradiční jevy lidové kultury na Moravě před zapomenutím. Dílo Františka Bartoše se tak stalo a do dnešních dnů zůstává neocenitelným zdrojem podnětů pro práci všech, kteří se zabývají poznáním lidové kultury a usilují o její zachování a rozvoj.

O jeho odkaz pečuje Studijně-dokumentační středisko Františka Bartoše Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. V prostorách muzea se nachází i moderně koncipovaná expozice věnovaná jeho osobě. Každoročně ožívá tematicky laděnými akcemi pro veřejnost prezentující jeho ojedinělý lidopisný materiál vztahující se k našemu regionu.

Pojďme si u příležitosti Bartošova výročí připomenout jeho nezapomenutelné dílo poněkud netradičním způsobem. Prostřednictvím interaktivní prezentace vám nabízíme neotřelý pohled na jeho práci, který Vás jistě zaujme a pobaví. Interaktivní obrázky vycházejí z pohlednic zachycujících Františka Bartoše při výzkumu, které výtvarně ztvárnili žáci ZUŠ Zlín v rámci projektu Pocta Františku Bartošovi 2016–2017.

K výročí Bartošova narození nabízí oddělení muzejní pedagogiky každoročně školám vzdělávací program, jehož obsah je volně začleněn do interaktivní prezentace. Funkční je i web www.frantisekbartos.cz.

bartos 1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Frej: „Že jsem si vybral Stříbrného lipana, má počátek v klukovském věku“

frej 200Přinášíme vám rozhovor s Ladislavem Frejem, interpretem jedné z audioknih z edice Mistři slova vycházející díky Audiotéce a Bookmedia – Stříbrného lipana od Ladislava Tomečka. Čím ho tato audiokniha učarovala a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tajemná tvář Karla Hynka Máchy

 

machaKdo by neznal Máchův Máj a rozervanou duši romantického básníka! Karel Hynek Mácha se dnes ale i stává hlavní postavou nejrůznějších konspiračních teorií. Do povědomí vniká neologismus máchologie, který popisuje dnešní zkoumání Máchovy osobnosti a díla. Byl to zednář či m...

Z archivu...


Literatura

Nechte se pohltit dotekem temnoty

dotektemnoty perexPokud máte pocit, že je český trh zahlcen severskými detektivkami a vy bažíte po něčem odlišném, přesto napínavém, vtipném a zároveň originálním, neuděláte chybu, pokud sáhnete po knize Dennise Lehanea...

Divadlo

Cybercomics ukazuje budoucnost světa i moderního divadla

cybercomics200Cybercomics je sci-fi román z nedaleké budoucnosti od Egona Bondyho, do kterého se se vším vervou pustilo Slovácké divadlo. Svět mafie a nadnárodních společností vás pohltí a nepustí.

...

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...