Chotkové a jejich historie

Chotkové a jejich historie

Tisk

Chotkove perexChotkové se díky Václavu Antonínovi Chotkovi (1674–1754) dostali mezi politicky nejvýznamnější rody říše. Jeho synové, kteří byli stejně pracovití a cílevědomí jako on, se zařadili mezi nejvýznamnější spolutvůrce reforem Marie Terezie.

 


Karel Chotek (1783–1868) byl nejvyšším purkrabím pražským a nechal zde vybudoval první nábřeží a druhý most přes Vltavu. Podporoval budování železnic, cest, škol a nemocnic. Žofie Chotkováse i navzdory nesouhlasu dvora provdala za následníka trůnu a za šťastné manželství zaplatila životem v Sarajevu v roce 1914. V roce 1970 Chotkové vymřeli po meči.

Novinka od autora, který se věnuje historii české šlechty
Autorem knihy Chotkové – Ve službách státu je Pavel Juřík, jehož první knihy se zabývaly historií a budoucností platebních karet a historií bankovnictví na území České republiky. V posledních letech se věnuje i historii české a moravské šlechty, o které napsal tyto knihy: Liechtensteinové – Historie a sídla knížecího rodu, Šternberkové, Encyklopedie šlechtických rodů, Lobkowiczové, Schwarzenbergové, Kinští, Rožmberkové a Czerninové, které stejně jako jeho novinku vydalo Nakladatelství Universum.

Dějiny a sídla rodu Chotků
Kniha je rozdělená na dvě části. První se věnuje dějinám rodiny Chotků a zaměřuje se především na nejvýznamnější členy rodu. Vypráví nejen o jejich zásluhách, ale přibližuje i jejich soukromé životy. Druhá část nese název Sídla rodu Chotků a seznamuje čtenáře s místy, kde členové rodu žili. Na konci knihy se nachází zjednodušený rodokmen.

Kniha je napsaná čtivě a srozumitelně, a tak není těžké orientovat se v popisovaných událostech. Text doplňují obrázky erbů, portréty i fotografie. Pokud vás zajímá historie české šlechty, neměla by tato knihu uniknout vaší pozornosti.

Chotkove

CHOTKOVÉ – VE SLUŽBÁCH STÁTU
Autor: Pavel Juřík
Žánr: naučná literatura
Vydáno: Universum, 2022
Počet stran: 160

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/528248-chotkove-ve-sluzbach-statu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elize Ryd (Amaranthe) nejen o Masters of Rock: „Opravdu si užívám open air festivaly, protože to je tak obrovské a je tam tolik lidí!“

amaranthe elize 200Festival Masters of Rock se nezadržitelně blíží, tak jsme u této příležitosti vyzpovídali půvabnou děvu s čistým hlasem – Elize Ryd ze švédské skupiny Amaranthe. Můžete si přečí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Již příští týden vypukne jubilejní 20. ročník Dnů evropského filmu

evropsky film antikrist200Letos se už 20. rokem uskuteční přehlídka současné evropské kinematografie Dny evropského filmu, proběhne v Praze od 11. do 18. 4. 2013 v kinech Světozor a Lucerna. Filmová přehlídka se poté přesune d...

Z archivu...


Literatura

Francouzské děti jedí všechno a vaše by mohly taky

francouzske deti jediVzhledem k současnému způsobu života stojíme jako rodiče velmi často před nutností změnit zažité návyky a naučit své děti zdravě jíst. Tahle knížka je dobrým návodem, jak na to.

 

...

Divadlo

Hosté v zajetí „dobrých“ mravů

Slavnost 200Upřímnost nebo takt. Rozhodně hlavně neurazit.  Za každou cenu stát za svým názorem nebo být součástí stáda a myslet si své pouze pro sebe? Podobné otázky si vzali na paškál tvůrci z pražského Studia Hrdinů a pohráli si s původním scénářem česk...

Film

Programy České televize se na podzim zahalí do staronových kabátů

CT Doktor Martin Raub 200Rok co rok se Česká televize snaží přijít se zajímavým podzimním schématem, které by uspokojilo nejednoho, více či méně reptajícího diváka zatěžkaného odváděním koncesionářských poplatků. Avšak stejně jako člověka tak a...