Husité a jejich odkaz - téma dodnes aktuální

Husité a jejich odkaz - téma dodnes aktuální

Tisk

husitstvi perexVýbory z díla bývají cennou pomůckou. Zájemce o dílo dotyčného odborníka nemusí jeho texty složitě shánět, ale dostane je sesypané v jednom obsáhlejším svazku. Takto je poctěn i PETR ČORNEJ (*1951), jenž patří mezi naše nejznámější historiky (vedle Františka Šmahela), zabývající se českým středověkem, především dobou husitskou. Samostatně vydal řadu knih, mimo jiné o Janu Žižkovi, na dalších spolupracoval. Před několika lety mu vyšla „sběrná“ kniha Husitství a husité, o které jsme psali ZDE

 

Nyní se již druhého vydání dočkal tlustý, bezmála sedmisetstránkový svazek Světla a stíny husitství.  Shrnuje přes dvě desítky Čornejových textů, vesměs publikovaných po roce 1990. Obdivuhodná je tu Čornejova znalost všech možných pramenů, některé obšírně cituje; ohromí seznam literatury, kterou prostudoval – přesahuje padesát hustě potištěných stránek!

Ztělesňuje husitství nejhlubší úpadek nebo záviděníhodný vzmach?

Úvodní kapitola představuje jakýsi obecný vstup do celé problematiky: autor v ní přibližuje, jak se průběhu staletí vyvíjelo chápání husitského období, upozorňuje, že středověké (zejména latinské) výrazy postupně změnily své významy a jejich užívání mnohdy vedlo ke zmatení. Vlastně až František Palacký svým důsledným prostudováním dobových zdrojů překonal dosavadní, náboženstvím či jinými emocemi zaštítěné šarvátky mezi obhajobou a ztracením – Hus byl buď světcem, nebo ničemným kacířem. Jenže právě Palacký stvořil novodobý husitský mýtus (coby nejslavnějšího období národních dějin), který v rozličně aktualizovaných podobách přežívá podnes.

husitstvi 1

V dalších příspěvcích Čornej rozebírá jak jednotlivé události spojené s husitským hnutím (věnuje se např. Želivskému, Žižkovi nebo Zikmundovu příjezdu do Prahy v roce 1436), tak kulturu a jazyk oněch vzrušených časů. Zabývá se tehdejšími pojmy, třeba slovy označujícími někoho cizího, cizozemce nebo přímo Němce (tedy vlastně němého, protože jeho řeči nikdo nerozumí). Dokládá, že i tehdy se pořádaly slavnosti, přibližuje osudy takzvaných adamitů, jejichž obvinění ze sexuální nevázanosti bylo usilovně vyvracováno i potvrzováno. Adamity, obviňované z náboženského bludařství i nestydatosti, umístil kupříkladu Alois Jirásek v jedné ze svých povídek až do 18. století – a obdařil je mravností převyšující veškeré své protivníky.

Jak odkaz husitství ovlivňoval budoucnost

Několik studií Čornej věnoval přechodu od revolučního hnutí ke stavovskému státu „dvojí víry“, najmě pak volbě Jiřího z Poděbrad českým králem. Přibližuje i panovníkovo obtížné kličkování v nepříznivých domácích i zahraničních poměrech, a to včetně muslimské (turecké) expanze do Evropy – vždyť v těsně polipanských časech tito útočníci porazili křesťanské vojsko u Varny, dobytím Cařihradu vyvrátili Byzanc. Jenže ve středoevropském prostor, namísto sjednoceného odporu proti tureckým vetřelcům, bujely jen nekonečné rozmíšky mezi českým královstvím, Uhrami a Polskem.

husitstvi 3

Petr Čornej

Asi nejzajímavější a nejpodnětnější texty nalezeme v závěrečném oddílu, který zkoumá „druhý život husitství“ – tedy často účelového nakládání s ním v pozdějších staletích, zvláště v době komunistické nadvlády, její tlak pronikal do politické sféry, historické vědy i do umění.  Zařazena je třeba stať o dobovém ohlasu Vávrovy tzv. husitské trilogie (Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem). Lituji jedině, že se čtenáři nemohou seznámit s Čornejovou daleko obsáhlejší studií, kterou zasvětil průzkumu husitských námětů v poválečném československém filmu, jak ji kdysi otiskl časopis Iluminace. A jistě by si zasloužila aktualizaci až k dnešním dnům.

husitstvi 2


Petr Čornej: Světla a stíny husitství
Vydala Univerzita Karlova v nakladatelství Karolinum, Praha 2020 (2. vydání), 693 stran


Hodnocení: 90 %


Foto: kniha

https://karolinum.cz/knihy/cornej-svetla-a-stiny-husitstvi-udalosti-osobnosti-texty-tradice-24179
https://husitstvi.cz/historie/strucna-historie/strucne-dejiny-husitstvi-1415-1436/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/216522160100007-na-plovarne-s-petrem-cornejem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přes překážky ke hvězdám

vojtech senkyr 200Vojtěch Šenkýř je začínajícím zpěvákem na české hudební scéně, který se dostal do povědomí diváků nejen díky známé hudební soutěži SuperStar. Vojtěch je velice usměvavý, charismatický a pohodový týp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozmanitosti z historie Království českého

balnin rozmanitosti200Jistě si každý pamatujeme už ze školy epigram Karla Havlíčka Borovského, že „českých knížek hubitelé lítí – plesnivina, moli, jezoviti“. Ovšem v případě BOHUSLAVA BALBÍNA (1621-1688), jezuity řekněme vlasteneckého ražení, to n...

Z archivu...


Literatura

Jak vycvičit draka

jak vycvičit draka perVeleúspěšné pokračování kresleného filmu Jak vycvičit draka, tak to je hit letošního roku. Aby toho nebylo málo, přináší nakladatelství Albatros knižní zpracování včetně pracovního sešitu pro všechny malé fanoušky.

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Laktační psychóza

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Malou Scénu ve Zlíně, která si to s koncem ještě rozmyslela a zve vás na představení Laktač...

Film

Vlci na hranicích jdou do kin!

Vlci na hranicich - PLAKAT (2)Vlci jsou zpět! Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, teď se do přírody pomalu vracejí, a mění tak životy mnoha lidí. Dokument Vlci na hranicích portrétuje jejich problematické...