Když v Africe kvetly dávné civilizace

Když v Africe kvetly dávné civilizace

Tisk


zlaty nosorozec perexVyslovíme-li slovo „Afrika“, nejčastěji si vybavíme státní útvary, které se vyskytovaly na jejích (zejména severních) okrajích – tam se rozkládaly Egypt i Kartágo, tam zasahoval vliv říše římské, tudy se šířily arabské výboje. Jenže jaké státní útvary existovaly v „černošském“ vnitrozemí afrického kontinentu, to není podnes plně probádané, protože schází to nejdůležitější - písemná svědectví. Málokde totiž znali písmo, minulé děje se nanejvýš tradovaly v ústním podání. Dochovaly se jedině hmotné pozůstatky (například staveb, šperků apod.). Pokud si lze počíst v nějakých dokladech (nejčastěji obchodních), výpovědích či kronikářských záznamech, jedná se nejčastěji o postřehy někoho zvenčí, kdo dané území navštívil, ponejvíce Araby. Do afrického vnitrozemí začaly evropské koloniální mocnosti (Anglie, Francie, Belgie, Portugalsko…) pronikat až v průběhu 19. století.


Jakousi úvodem do zvolené problematiky je kniha Zlatý nosorožec, kterou sepsal přední odborník na dějiny středověké Afriky François-Xavier Fauvelle-Aymar. Vydalo ji nakladatelství Karolinum. Skládá se 34 kapitol, které přinášejí stručné sondy do vybraných oblastí, aby z dostupných informací načrtly docela živoucí obraz někdejších společenství. Časové rozpětí je přitom široké – začíná u záznamů pořízených Číňany v 8. století a pátrání je dovedeno až do století patnáctého. Pojem „středověk“ je spíše orientační, protože tamní civilizace neměly samozřejmě se středověkem evropským nic společného, nejspíš o něm ani netušily, protože dotknout se jich nanejvýš mohl rozpínavý islám (a mnohé postřehy pocházejí právě od arabských cestovatelů).


Jak živit dávné exotické děje
Je příznačné, že dávná společenství (ghanské, núbijské, malijské…) zanikla tak dokonale, že s dnešními státy, které se rozkládají na týchž místech, mají sotvaco společného. V archeologických nalezištích pracují především západní expedice. Pak také nepřekvapí, že literatura, na níž se autor odvolává, je téměř výhradně evropská či americká. Pokud přebírá údaje z arabských (muslimských) zdrojů, jedná se v první řadě o dávné cestopisy, z nichž některé vyšly i v českém překladu – např. Cesty od ibn Battúty, jenž žil ve 14. století.


Jednotlivé kapitoly, pokaždé uzavřené komentovaným soupisem související literatury, jsou krátké, ani ne desetistránkové. Soustředí se na dílčí jevy či problémy, rozebírají jednu konkrétní událost. A samozřejmě se pokoušejí nastínit i občas stěží pochopitelnou mentalitu tamního obyvatelstva (což ovšem platí i pro současnost, když sekulární Evropa si nedokáže poradit s přesvědčením přistěhovalců, že jejich náboženská víra je nadřazená všemu ostatnímu). A setkání různých světů, kterého se autor několikrát dotkne, bývalo často založené na vzájemném nepochopení a špatném „přečtení“ toto druhého: výmluvné je třeba líčení, jak portugalský mořeplavec Vasco da Gama, když na sklonku 15. století obeplouval africký kontinent, nepochopil, že lidé, které považoval za křesťany, jsou ve skutečnosti indičtí hinduisté, jak muslimové v Mosambiku, Keni či Tanzánii vůbec netušili, z jaké dálavy a s jakými úmysly podivní cizinci připlouvají.


Rozšíříme si obzory?
S trochou nadsázky lze tvrdit, že určitý čas pobudeme na nejrůznějších místech Afriky, abychom nahlédli do všedního, přesto však něčím pozoruhodného dění, zastavíme se u obchodování a tržišť, obhlédneme starobylé doly i těžbu soli, přiblížíme si možné i tušené námořní výpravy (dopluli dávní Afričané ještě před Kolumbem až do Ameriky?), budeme přihlížet spletitým lidským osudům, které někdy jako by vypadly z děl nějakého nadaného dramatika. Vždyť třeba taková aféra s konkubínou, jak to popisuje 15. kapitola, vykazuje platnost vskutku nadčasovou.


Mozaikovitě vystavěnou knihu (jejíž název vysvětlí jedna z kapitol, když přibližuje okolnosti nálezu sošky nosorožce, vyrobené z plátků zlata, které obepínaly nedochovaný, zkáze podlehnuvší dřevěný vnitřek, protože soška byla součástí hrobové výbavy) uzavírá obrazová příloha, která obsahuje mapy, nákresy a plány, také fotografie nálezů a nalezišť, nechybí ani přetisky dávných rukopisů, atlasů aj. Jediné, co lze autoru vytýkat, je, že se cíleněji nevěnoval rovněž dodnes diskutovanému jevu, jakým byl obchod s otroky - nepochybně kvetl v oněch oblastech dávno předtím, než se otroci stali výnosným obchodním artiklem i pro Evropany, převážejícími je na americký kontinent. Ostatně neuplynulo mnoho let od časů, kdy černoši byli „darwinisticky“ považováni za vývojový stupeň mezi opicí a člověkem…

zlaty nosorozec

François-Xavier Fauvelle-Aymar: Zlatý nosorožec. Příběhy o africkém středověku
Přeložily Alena Lhotová a Helena Beguivinová
Vydala Univerzita Karlova – Nakladatelství Karolinum, Praha 2021. 214 stran+22 stran příloh
Hodnocení: 80 %
Foto: kniha


karolinum.cz/knihy/fauvelle-zlaty-nosorozec


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád píšu povídky,“ svěřil se nám Martin Benek, finalista naší literární soutěže

martin benek novy zivotNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V září jsme odta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Masopustní i jiné masky v luhačovickém muzeu

masky 200Ve čtvrtek 7. 10. 2021 v 17 hodin otevře vernisáž novou výstavu MASKY, KOSTÝMY, MAŠKARY, kterou pro Muzeum luhačovického Zálesí připravila Blanka Petráková, zdejší kurátorka a výrazná osobnost luhačovického kulturního života.

...

Z archivu...


Literatura

Nora Robertsová se závanem historie: Ohnivé pouto

ohnive pouto 200Vydavatelství Alpress vydalo v listopadu další novinku světoznámé a v České republice milované autorky Nory Robertsové. Tentokráte se jedná závěr trilogie O'Dwyer , o fantasy román, ve kterém se přítomnost mísí s historií. Necháte se uc...

Divadlo

Horská dráha, přehlídku šarmu a osobního kouzla

Horska draha perexPrvní premiérou roku 2019 v Divadle Bolka Polívky v Brně byla 11. ledna francouzská konverzační komedie Erica Assouse, která si hraje s prvky absurdního humoru. Je určena pro dva herce a v režii Petra Halberstadta se v ní představ...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...