České stopy v New Yorku

České stopy v New Yorku

Tisk

 

cesky ny 200Město, které je v hledáčku nejen cestovatelů, ale i umělců z nejrůznějších odvětví. Kdo nebyl v New Yorku alespoň prostřednictvím filmového plátna, že? Město nekonečných možností. Ale co česká stopa a americké velkoměsto? Historii Čechů v New Yorku zkoumal autor představované knihy Martin Nekola.

 

 

V knize se s českou stopou setkáváme prostřednictvím dvaadvaceti kapitol. Informace jsou doplněny o přehledné mapy osídlení New Yorku původem českými občany. Je zde také mnoho fotografií. Vidět české kroje, které si na sebe naši krajané brali ve svátečních chvílích, to je v dnešní době velký a trochu nepředstavitelný zážitek.

První Češi se v New Yorku postupně objevovali ke konci sedmnáctého století. Vždy je k odchodu z domoviny donutila nějaká krize a Amerika byla ochotná nové lidi přijmout, vždyť v zemi bylo potřeba vykonat spoustu práce a bylo nutné najít šikovné ruce. Dokážete si představit v této době zařizovat stěhování přes půlku zeměkoule bez dobré znalosti jazyka, bez záruk, bez on-line propojení s nejbližšími?

V New Yorku vyrůstaly celé české čtvrti, ve kterých se budovaly kulturní domy organizované různými spolky, které byly spojené se školami a tělocvičnami. Rodiče kladli důraz na to, aby si děti zachovávaly původní jazyk, což ale podle informací z knihy nebylo u mladší generace tak oblíbené.

cesky ny 2z Ellis Island

Česká komunita se podle všeho dokázala podpořit navzájem, ale pracovala i na podpoře své původní vlasti, zvlášť v období, kdy se budovala první republika.

Češi v New Yorku nezaháleli a docela často se jim podařilo se finančně osamostatnit a založit své vlastní podniky. Velké úspěchy měli například v gastronomii nebo v krejčovství.

Představila jsem knihu velmi zlehka. V tomto článku se například vůbec nevěnuji slavným českým osobnostem, pro které se stal New York novým domovem. Podrobné informace a odkazy na odbornou literaturu a zdroje najdete na stránkách představované knihy. Přiznávám, že když jsem sama ve městě pobývala, vůbec mě o mých krajanech nenapadlo přemýšlet, takže díky této knize se mi propojily zajímavé informace s místy, které jsem už navštívila a které díky této knize určitě ještě navštívím. I vy můžete najít v knize nápovědu, po jakých místech se vydat.

cesky ny

Český New York
Autor: Martin Nekola
Žánr: naučná, historie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2021
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %                                    
Zdroj foto: www.databazeknih.cz, autorka
http://www.universum.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vlastní nakladatelství znamená pro autora svobodu,“ myslí si spisovatelka Markéta Harasimová. Co ji přivedlo ke psaní a jak si vybírá náměty svých románů?

Harasimova perexMarkétu Harasimovou asi není třeba představovat. Tato úspěšná autorka napsala již 32 knih, z nichž dvě nejnovější – Gaslighter a Kudlanka – vyšly v minulém roce. Nahlédněte do jejího spisovatelského světa a zjistěte, co se ukrývá za obálka...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Afrika uprostřed Prahy aneb Když je hodování kulturním zážitkem

afrika200Dobrá jídla, africká káva, limonády, víno, příjemné prostředí s hudbou. Zkrátka kulturní prostředí. To vše nabízí první africká kavárna a restaurace v Praze Kafé Afrika. Najdete ji v pražské Vojtěšské ulici 241/9. Budete se cítit skvěle, pomůžete d...

Z archivu...


Literatura

Konec zpráv o modré planetě – pamflet, který se tváří jako vědecký text

 konec zprav o  modre planeteJednomu by se skoro až nechtělo věřit, že globální oteplování je tématem, které působí mnohdy jako rozbuška, relativně spolehlivě staví barikády mezi zastánce a odpůrce, mezi jejichž tábory létají ostrá slova jako ostrá munice v nefalšo...

Divadlo

Jak moc se může lišit subjektivní zkušenost a to, co považuje za skutečnost justice?

Na-prvni-pohled perexTessa Ensler (Marie Štípková) je elitní obhájkyní. V soudní síni se cítí jako doma a její práce ji nesmírně baví. Aby vyhrála, je ochotná udělat cokoliv. Promyslet dokonalou taktiku, pokládat správné otázky, po kterých mohou nás...

Film

Pohroma na oběžné dráze

200filmFilmů zasazených do vesmírného prostoru vznikla dlouhá řada, avšak Gravitace (2013) patří mezi ty, řekněme, pojednané s téměř dokumentaristickou věrohodností. Vyznačuje se bezmála reportážní věcností. Dokonce ji můžeme považovat za takřka "domáckou", prot...