Sestry z Osvětimi v odboji i koncentračních táborech

Sestry z Osvětimi v odboji i koncentračních táborech

Tisk

sestry-z-osvetimi 200Sestry z Osvětimi jsou velice zajímavým románem z prostředí holocaustu, v němž jeho autorka Roxane Van Iperen popisuje nejen situaci ve jmenovaném vyhlazovacím táboře, ale zároveň nabízí i pohled na několik dalších míst v období temna.

 Ústředními postavami jsou dvě mladé židovské sestry Janny a Lien žijící v Nizozemsku. Začala druhá světová válka, proto jejich život není vůbec jednoduchý. Přestože jim samotným hrozí velké nebezpečí, neváhají pomáhat i ostatním ohroženým spoluobčanům. V pronajaté vile schovávají celou řadu lidí, předávají falešné doklady nebo potravinové lístky. Nakonec je ovšem nacisté dostihnou a společně s dalšími rodinnými členy jsou transportováni do několika koncentračních a vyhlazovacích táborů. Tam pro ně teprve začíná opravdové peklo.

Kniha Sestry v Osvětimi začala vznikat díky tomu, že se její tvůrkyně Roxane Van Iperen v roce 2012 přestěhovala právě do tzv. Vysokého hnízda. Začala pátrat po historii tohoto domu a zjišťovat, že se v něm odehrávali neskutečné věci. Právě zde totiž žily sestry Janny a Lien. Celý příběh ovšem začíná už o něco dříve a popisuje předválečné mládí dívek a život jejich rodiny i postupný nástup nacismu.

Větší část vyprávění tak navzdory názvu nepopisuje jejich pobyt v táborech, ale pozadí nizozemského odboje, který byl poměrně rozsáhlý. Dozvíte se spoustu informací o situaci v Holandsku, kde se řada lidí rozhodla postavit proti okupantům a pomáhat ostatním. Samozřejmě to museli dělat potají, i přesto byli mnozí z nich odhaleni a čekal je strašný osud.

Dočkáte se opravdu napínavých momentů během kontrol policistů a SS, kdy často hrozil málo, a rodina Janny a Lien mohla být odhalena. Dařilo se jim schovávat většinu války, bohužel však byli v roce 1944 odhaleni (lépe řečeno napráskáni) a posláni do tranzitního tábora Westerbork. Ten sloužil jako přestupní stanice před transportem židů Osvětimi, Sobiboru, Bergen-Belsenu nebo Terezína. Zde už pomalu začíná klasický popis táborových hrůz, i když Westerbork zdaleka nebyla jejich nejhorší zkušenost. Sestry jsou totiž posléze v dobytčích vagónech transportovány do Osvětimi – Březinky.

Už vylíčení samotné cesty působí hodně dramaticky. Autorka mu věnuje několik stran a stejně jako celá kniha je popsána velice přesvědčivě. Hrůzy, které zažívali tisíce lidí jsou vykresleny s až nepříjemnou důsledností a působí velice depresivně. Samozřejmě každý titul na toto téma je silným prožitkem, ale text Roxane Van Iperen je podle mého nadprůměrný.

Poté už následuje vyhlazovací tábor Osvětim a následně i Bergen – Belsen. Společně s ústředními postavami prožíváte hrůzy, které zde zažily a je to prostě síla. Hodně velkou zajímavostí je jejich setkání se sestrami Frankovými. Zejména Annu zná téměř každý díky jejímu slavnému deníku. Osudy sester se propojily a dozvíte se tak poměrně dost informací právě o samotné Anně Frankové i jejím tragickém konci.

Sestry z Osvětimi jsou velice dobře napsanou knihou. Autorce se podařilo vylíčit historii jedné rodiny za druhé světové války opravdu působivým způsobem. Vyprávění bude hodně působit na vaše emoce a v některých chvílích bude mít takřka pocit, jako byste se v nacistickém pekle ocitli osobně. Stále je pro mne celé toto období naprosto nepředstavitelné a jen těžko se věří, že se mohl takto strašně chovat člověk k jinému člověku.

Díky podobným knihám však nezůstanou události války zapomenuty a budeme si připomínat osudy těch co přežili, ale i těch, kteří padli za oběť nesmyslným názorům. Rozhodně si všichni zaslouží alespoň naši ticho vzpomínku.

 Sestry z Osvětimi

Sestry z Osvětimi

Autor: Roxane Van Iperen

Źánr: Historická, Holocaust

Nakladatelství: Brána

Rok vydání: 2021

Počet stran: 384

Hodnocení: 100 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/454818-sestry-z-osvetimi.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Textař skupiny Kabát: „Texty se tak nějak cenzurujou samy.“

kabat logoSkupina Kabát je pro mnohé synonymem nejlepší české kapely. Ať si o nich každý myslí co chce, není snad nikoho, kdo by neznal její texty a nevybavil si Pepu Vojtka za mikrofonem. My jsme zpovídali basistu, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Filozofie německého osvícenství vám rozšíří obzory

Filozofie německého osvícenstvíAť už patříte mezi studenty vysokých škol, historiky, literární vědce, pedagogy či upřímné a opravdové zájemce o filozofii, nová kniha zkušeného autora moderních filozofických děl, Martina Bojdy, v...

Z archivu...


Literatura

Mýty číslo 13 vábí čtenáře na crossover

myty 13 200V dubnu vydalo komiksové nakladatelství Crew již třináctý díl série Mýty, takové pohádky pro dospělé. Nadupaný díl o více než dvě stě stránkách sázel na křížení se sérií Jack of Fables a to vysvětluje i název dílu – Velký mytický crossover.

...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

5 top filmových zážitků z letošních Karlových Varů

alt47. ročník MFF Karlovy Vary se chýlí ke svému závěru a filmoví publicisté i diváci mohou začít bilancovat. Tohoto úkolu se nyní zhostí i K21, a sice očima redaktora, který navzdory tomu, že se festivalového dění účastnil pouze...