Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Tisk

Macho200Milan Macho se narodil v roce 1947 v Praze. Na Univerzitě Karlově získal doktorát filozofie. Převážnou část profesního života pracoval jako novinář: byl redaktorem Svobodného slova a Mladé fronty Dnes, šéfredaktorem časopisů Stadion a Hattrick. V současnosti je na volné noze. Psaní literatury se Milan Macho věnuje tři desetiletí. Dosud mu vyšlo 14 faktografických a beletristických knih. V roce 2012 obdržel Cenu Miroslava Ivanova za literaturu faktu. Jeho poslední knihou je sága české rodiny za dvou okupací, totality a neokapitalismu s kriminální zápletkou nazvaná Pohřeb bez nebožtíka.

Co vás inspirovalo k napsání knihy Pohřeb bez nebožtíka? Kdy jste se rozhodl pustit se do psaní této knihy?

K napsání mě inspirovalo to, že už nejsem žádný dorostenec, něco jsem prožil, jsem ve věku, kdy si má člověk udělat pořádek v hlavě, všechno shrnout a zhodnotit. Tak jsem to udělal v té knize. Námět jsem nosil v hlavě několik let, uzrával a čekal na okamžik, kdy budu mít časoprostor, abych to spustil.

Kolik času vám psaní zabralo? Měl jste při něm nějaký rituál?

Psal jsem to zhruba tři roky s víc než půlroční přestávkou, během níž jsem se musel vrhnout na psaní něčeho jiného, co spěchalo. Na rituály si nepotrpím, psal jsem, když jsem měl chuť, a potom i když jsem ji třeba neměl, ale tlačila mě uzávěrka.

Ve vašem psaní se specializujete především na sportovní tématiku, napsal jste několik knih o fotbale. Bylo toto dílo velkou změnou? Anebo i výzvou?

Těch knih s fotbalovou tématikou je celkem dvanáct, z toho poslední dvě beletristické, Fotbal v drápech smrti a Kopačky a zlatokopky. Předtím jsem se zabýval literaturou faktu. Právě ty beletristické texty byly takovou menší rozcvičkou k napsání románu Pohřeb bez nebožtíka. Takže to nebyl žádný ostrý přechod. Ale výzva každopádně ano!

Byla vám při psaní nějaká kniha nebo událost inspirací? Bylo něco, co jste dopředu věděl, že v knize musí být?

Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly, a ne vždycky příjemně. Nic bych zvlášť nevypichoval.

pohreb bez neboztika

A měl jste každou věc, každý posun v ději promyšlený, nebo něco vzniklo až takzvaně za pochodu a spontánně?

To je zajímavá otázka. Sám jsem si ji několikrát položil, než jsem začal psát beletrii. Kdysi dávno jsem si někde přečetl radu nějakého renomovaného spisovatele, že je dobré si na velkou plachtu napsat charakteristiky jednotlivých postav a šipkami naznačit jejich vzájemné vztahy, propojení, směr děje a jeho vyústění... Nakreslit si zkrátka takový graf, nebo mapu, chcete-li. Zjistil jsem ale, že jsem na to moc pohodlný, a zkusil jsem to bez toho. Když to nepůjde, řekl jsem si, pokorně se vrátím k myšlence plachty. Ale ono to šlo, celý příběh jsem udržel v hlavě. Až jsem byl překvapený.

Ani u jedné z těch knih jsem předem nevěděl, jak zápletka vyvrcholí. Myšlenku, jak má příběh skončit, jsem samozřejmě měl, ale detaily se rodily za pochodu. Přiznám se, že u Pohřbu bez nebožtíka jsem věděl, jaká bude základní myšlenka příběhu, kriminální zápletka, ale teprve někde ve třech čtvrtinách textu mi najednou naskočilo, kdo bude pachatelem, jaký bude mít motiv a jak bude odhalen. Zajímavé je, že jsem během psaní z toho nebyl ani na chvilku nervózní, věděl jsem, že to přijde. Už jsem si to vyzkoušel na předchozích dvou vzpomínaných textech. Navíc u Pohřbu bez nebožtíka není kriminální záplatka tím nejdůležitějším. Je to především sága české rodiny za německé okupace, za ruské okupace, za komunistické totality a za českého neokapitalismu. Kriminální zápletka slouží, jak doufám, k oživení příběhu, k posílení atraktivity textu.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Začtěte se do knihy Pohřeb bez nebožtíka

Jak moc je popisovaný příběh autobiografický? Jak jste si podobný s Michalem? V čem je jako vy? A co je naopak úplnou fikcí?

V každém románu se dají vystopovat autobiografické prvky autora. Samozřejmě, že do postavy Michala jsem přenesl něco ze sebe, ale i při vykreslování dalších postav jsem použil rysy konkrétních lidi, které jsem po celý život potkával. Reálné je hlavně historické pozadí románu, pravdivě odráží dobu, ve které jsme žili. Příběh jako takový je ale zcela vymyšlený. Nezažil jsem žádný skutečný pohřeb bez nebožtíka...

Musel jste si dělat i nějaké rešerše co se týče historických událostí? Jaká část české minulosti se vám psala nejhůře? A co šlo naopak skoro samo?

Většinu událostí jsem nosil v hlavě. Ale i tak jsem musel hodně přečíst, některé historické prameny jsem pročítal za pochodu, při psaní předchozích pasáží, abych si určité události připomněl a oživil. Nejhorší na celém psaní bylo to, že mi text pod rukama přímo bobtnal. Říkal jsem si, že tohle a tohle by tam ještě mělo být... Výsledkem bylo, že jsem musel nakonec skoro třetinu textu vyškrtat, abych se vešel do daného rozsahu. Bylo mi to líto, ale i tak má kniha čtyři sta stránek.

Macho 1

Milan Macho s Miroslavem Ondříčkem 

Komu především je kniha Pohřeb bez nebožtíka určená? Jaké čtenáře podle vás zaujme? A kdo by si ji určitě měl přečíst?

Redaktorka, která rukopis redigovala, dáma v mém věku, si pochvalovala, kolik událostí ze života naší generace jí čtení rukopisu připomnělo. Některé už měla zasunuté někde vzadu v hlavě, skoro zapomenuté. Jeden můj kamarád mi zase pro změnu řekl, že by to měla být povinná četba pro žáky osmých tříd, aby věděli, v čem žili jejich rodiče a prarodiče. Z toho mi vychází, že to míří na všechny generace čtenářů, a to mě těší, to byl záměr.

Co vy a knihy? Máte na ně čas, čtete pro radost? A máte pro naše čtenáře nějaké doporučení, nějaký tip na dobrou knihu?

Snažím se číst každý večer před spaním, je to moje potěšení. Nové knihy moc nekupuju, už je nemám kam dávat, vracím se k těm, které jsem neměl čas přečíst, když vyšly. V poslední době mě zaujala zajímavě pojatá detektivka Prameny Vltavy.

Co máte nyní v plánu? Budete pokračovat v psaní beletrie?

Musím říct, že psaní Pohřbu bez nebožtíka mě poměrně dost vycuclo. Chtěl bych se k beletrii ještě někdy vrátit, ale v tomhle rozsahu už asi ne. Bylo to psychicky hrozně náročné. Teď se vracím ke knize Sparta – Slavia, rivalové navěky, která mi vyšla asi před deseti roky a je vyprodaná. Aktualizuju ji, dopisuju poslední, nejčerstvější část historie našich dvou nejslavnějších fotbalových klubů.

Macho 2

Z autogramiády knihy Sparta-Slavia

Na závěr vás poprosím o vzkaz pro naše čtenáře a děkuji za rozhovor.

Hlavně mladým lidem bych chtěl vzkázat: nevysedávejte u počítače, raději si čtěte. Dnes je v knihkupectvích široká nabídka kvalitní literatury, o které se mé generaci v mládí ani nesnilo.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Snažíme se pomáhat a udělat svět trochu lepším místem pro život

givt200Před nedávnem jsem se úplně náhodou seznámila se společností GIVT.cz. Ostatně, s přibývajícím věkem se mi potvrzuje, že nic se nestane náhodou a že různé skutečnosti mi zkříží cestu právě v tom okamžiku, kdy je jich zapotřebí.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Božská Sarah“ míří do Divadla Kalich

janzu200Herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis se opět scházejí nad novou inscenací.  V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt.

...

Literatura

Hana, román, který opravdu stojí za pozornost

Hana perexBez dechu, doslova přes noc jsem si přečetla román Aleny Mornštajnové s názvem Hana. Příběh dívky Miry, její tety Hany a dalších příbuzných židovského původu z malého městečka Valašské Meziříčí je velmi dojemný a vtáhne čtenáře okamžitě do děje.

Divadlo

Divadelní Flora nabídne Mikuláška, Komedii i tanec

altHned tři dramaturgické linie připravila pro své diváky letošní – již šestnáctá – Divadelní Flora. Tradiční festival s mezinárodní účastí, který v Olomouci spolupořádá občanské sdružení Divadlo Konvikt a Mor...

Film

Hvězdný tým Avengers udělá radost (nejen) filmovým fanouškům

altPatříte-li k filmovým, případně komiksovým fanouškům, určitě víte, že Avengers jsou jedním z nejočekávanějších titulů, které se na nás v letošním roce chystají. A očekávaní nejsou malá. Spíše televizní režisér Joss Whedon tedy pře...