Češi se nebáli

Češi se nebáli

Tisk

videl jsem ukrizovani perexVe svém 4. vydání vyšla v roce 2020 reportážní kniha Sydneyho Morrella Viděl jsem ukřižování. Tento britský novinář živě, poutavě a velmi objektivně popisuje události roku 1938 - od květnového Henleinova vystoupení v Liberci až po dny těsně po okupaci Sudet Hitlerem.


Fascinující na této reportáži je, že přes veškerou novinářskou nezávislost a pouhý popis událostí vyznívá celá kniha jako svědectví toho, jak byl československý národ obětí jednak Hitlerovy mocenské snahy a také přesvědčení ministerského předsedy Chamberlaina, že dokud Hitler přímo neohrožuje britské impérium, je možné mu ustupovat.

V dnešní době, kdy je v Senátu ruská hrozba Ukrajině přirovnávána (právem?) k hitlerovskému zabrání Sudet, je zajímavé číst o událostech z roku 1938 a srovnávat je s dneškem, především s rozdílnými reakcemi a motivacemi zemí Evropské unie a s jednáními „o nás bez nás“ mezi Spojenými státy (NATO) a Ruskou federací, kterých se neúčastní zástupci evropských států, natož Ukrajiny. Ukrajinci jsou ovšem, stejně jako tehdy Češi, odhodlaní bojovat a bránit svoji vlast.

A právě to vlastenecké odhodlání Čechoslováků, dnes tolik podobné ukrajinskému, Morell velmi obdivuje. Díky této nátuře byli Čechoslováci schopni během osmačtyřiceti hodin mobilizovat dva miliony vojáků v duchu pravého vlastenectví, a v tom stejném duchu pak důvěřovat prezidentovi a generálnímu štábu, který je o pár dní později poprosil, aby zachovali klid a co nejpokojněji předali Sudety Německu. Češi, na rozdíl od velké části sudetských Němců, nebyli ve vyjadřování svých názorů agresivní. Místo násilných hesel a vojenských pochodů mezi sebou debatovali na ulicích a řešili problémy, které jim vláda velmi logicky a bez přebytku emocí předložila:

videl jsem ukrizovani

„Slyšel jsem mluvit Beneše. Je příliš logický, než aby mohl být význačným řečníkem. Aby upoutal své posluchače, nepoužívá slova, ale fakta. Asi proto, že zná své Čechy, kteří chtějí mít svoji politiku na puntík vypočítanou...Tomu Češi rozumějí, zatímco řečnění o „krvi a železe“ je nikdy nenadchne, ať už to znamená cokoliv“*

Kniha je také jedinečná tím, že o událostech týkajících se Mnichovské dohody, referuje zahraniční novinář, navíc britský, a tedy kritizující tím svou vlast. Morrell popisuje i sám sebe jako jednoho z mála novinářů, kteří Čechoslováky nepohrdali, naopak v některých pasážích knihy je vidět, že si nás a naši zemi velmi zamiloval. Popisuje český národ jako velmi pracovitý a vyspělý. Když v závěru knihy přibližuje své zážitky z podkarpatského Užhorodu, žasne nad tím, jak se tato bývalá maďarská oblast plná pralesů a negramotných obyvatel během dvaceti let pod československou správou změnila k nepoznání.

Ačkoliv, dle slov Sydneyho Morrella „skvělí a hrdí“ Češi tehdy ztratili podporu všech významných spojenců, ať už Sovětského svazu na východě nebo Francie na západě, přesto dál odhodlaně budovali svá mohutná opevnění, protože se nebáli a byli ochotni za svoji všemi na pospas ponechanou vlast bojovat.

*Morell, Viděl jsem ukřižování (2020), str. 66, upraveno

www.touzimskyamoravec.cz/kniha/videl-jsem-ukrizovani/ 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pavlovský: „Čistota půl zdraví. CREW celé.“


pavlovsky jiri 200Jiří Pavlovský
. Jméno, které by měl znát každý fanoušek ať už fantastické, nebo komiksové literatury v našich krajinách. Jiří Pavlovský byl jedním ze zakladatelů komiksového nakladatelství

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rožmberkové pod drobnohledem

rozmberkove 200V březnu vyšla v nakladatelství Universum v edici Šlechtické rody příručka Pavla Juříka Rožmberkové s podtitulem První po českém králi. Podíváme se pěkně podrobně na jeden z nejslavnějších českých rodů, jste pro, fandové dějin?

Z archivu...


Literatura

Co se stalo s Popelkou po svatbě

co se stalo s popelkou po svatbe 200Přiznám se, že rodinné konstelace jsou něco, co jsem tak nějak z principu odmítala pochopit. Když se do tohoto hávu zahalí klasické pohádky a mýty a navíc je tu slíbena odpověď na otázku, co se ...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Legenda o Tarzanovi

tarzan 200Filmů o Tarzanovi vznikl za posledních sto let bezpočet, statečný muž z divočiny bojoval se všelikými chamtivci, ovšem teprve nyní v nejnovější verzi nazvané Legenda o Tarzanovi se stáváme svědky pokusu propojit Tarzanova dobrodružství s kritikou...