Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Tisk

uchovavame potraviny-big (2)Pojďme se vrátit do doby, kdy nebyly žádné technické vymoženosti a například ani lednička. Na jednu stranu se v nás ozve nádech romantiky a povzdechneme si nad kouzlem starých časů, na druhou strachu nás ale jímá hrůza nad tím, jak asi naše praprababičky uchovávaly potraviny? Vždyť by se všechno rychle zkazilo a v jídle bylo jistě plno bakterií! Možností, jak zpracovat a uchovat potraviny tak, abychom nepotřebovali elektřinu, je ale poměrně dost.

Co když třeba přijde blackout, nebo si jednoduše vyjedeme na léto do hor mimo civilizaci a budeme chtít strávit čas bez mobilu, wifiny, televize a elektrické energie? Co vzít s sebou k jídlu, aby to vydrželo? A jde se vůbec dnes obejít bez elektřiny?

Alenu Gajduškovou již známe z mnoha knih, v nichž se specializuje především na stravu našich prababiček, hospodaření za starých dob, kvalitní stravu a zpracovávání potravin, které si pěstovali naši předkové, zvyky, tradice a soběstačný život na venkově. Napsala například knihy: Domácnost našich babiček dva díly, Encyklopedie soběstačnosti dva díly, Pečeme chleba z kvásku, Staročeský perník, Vánoce našich babiček nebo Velikonoce našich babiček.

Tentokrát se v nové knize zaměřila na umění zpracovávat potraviny bez elektrické energie tak, aby nám dlouho vydržely. Hlavním cílem knihy je ukázat soběstačnost a nezávislost na systému. Co když vypnou proud a my se na delší dobu ocitneme bez energie? Všechno z mrazáku nejspíše budeme muset vyhodit. Nespoléhejme tedy na to, že všechno dokonale vydrží v lednici a mrazáku, že budeme moci vařit na sklokeramické desce a péct v elektrické troubě.

Jako první nás zřejmě napadne zavařování potravin, jejich sušení nebo fermentace. Právě takto naši předkové zpracovávali a uchovávali potraviny. Už v úvodu knihy se dozvíte ledacos zajímavého z historie, třeba jak se vařilo, topilo na kamnech a peklo v peci. Kniha učí vést domácnost postaru. Naučí vás zpracovávat a uchovávat ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale i další plodiny, obilí a luštěniny. Kniha obsahuje i spoustu receptů a základní pojednání o potravinách, co obsahují a jejich výživové hodnoty. Dozvíte se jak pěstovat jednotlivé druhy zeleniny, jak skladovat brambory, jak upéct trvanlivé pečivo, jak zakonzervovat vejce, seznámíte se s různými způsoby zavařování i výrobou bylinkových sirupů. Potěšit vás mohou rovněž recepty na výborné domácí likéry. Vyzkoušet můžete i zavařování masa.

Kniha je určitě skvělým tipem a motivací, jak všechno vzít pevně do svých rukou a něco nového se naučit. Co si budeme povídat, naše babičky a prababičky to dělaly běžně, ale jak žijeme my? Zajedeme si do supermarketu a nakoupíme drahé potraviny v plastových obalech, mnohdy nechutné, umělé a plné chemie, které vydrží déle proto, že jsou plné chemických látek, stejně je musíme mít v ledničce a do určitého data spotřebovat. Tak se nebojme práce a nechme se inspirovat radami v knize… udělejme si to hezky podomácku a postaru…

uchovavame potraviny-big

Název: Uchováváme potraviny bez elektrické energie
Autor: Alena A. Gajdušková
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2023
Počet stran: 304
Hodnocení: 100 %

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-432-3.html


 

Přihlášení



Román Všechny naše životy je skvělé čtení na léto. Je snazší žít životy druhých, než ten vlastní

Jako závan letního vánku, který nese chvíle pohody, přátelské atmosféry a příslibu blížících se prázdnin. Takový je román „Všechny naše životy“ od francouzské spisovatelky Sophie Astrabie. Pohladí vás po duši a zahřeje u srdce. Nemusíte nad ním hlouběji přemýšlet, stačí se jen nechat unášet jeho jemným kouzlem. Co si více přát, když si potřebujete prostě jen odpočinout a uvítáte společnost nenáročné a milé knihy.

Setkání s C. G. Jungem poskytlo nakladatelství Portál. Schůzka je to parádní!

Pokud patříte mezi příznivce C. G. Junga, nová knížka z nakladatelství Portál bude pro vás opravdovou lahůdkou, která vám rozzáří oči. Publikace přináší výběr z Jungovy tvorby i pozůstalosti, ale i vzpomínky jeho blízkých či dalších osob, které se s ním setkaly a spolupracovaly. Knížka je velmi pestrá a zajímavá, můžete se k ní opakovaně vracet. Já jsem neskutečně nadšená, protože patřím mezi velkou obdivovatelku Junga a takovou knihu jsem si nemohla nechat ujít.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

René Nekuda s Tomášem Kříkavou o sobě, práci, plánech… prostě o životě

200rozPři své práci nakladatelské redaktorky jsem se potkala s mnoha zajímavými lidmi. Patří mezi ně také René Nekuda – lektor tvůrčího psaní, spisovatel, dramatik a cestovatel – a Tomáš Kříkava – manažer, ilustrátor, herec, moderátor… Oba plní sny sami sobě ...

Výchova štěněte – ideální příručka nejen pro nováčky!

Nakladatelství Kazda vydalo v únoru úžasnou praktickou příručku Výchovu štěněte od trenérky psů Kathariny Schlegl-Koflerové. Pokud si plánujete pořídit malé chlupaté štěstí nebo vás zajímají aktuální trendy ve výchově štěňátek, tato kniha je pro vás nutnost!

Čtěte také...

Kováč z Dolian: Človek je tvor iracionálny

DSC 0252 (800x533)Peter Hečkaj je kováčom z Doľanov pri Trnave. Jeho remeslo je náročné. Vyžaduje si veľa sily na ohýbanie neskrotného kovu. Nielen to je ale účelom. Rozhodol sa, že nebude vyrábať, len podkovy...

Z archivu...


Literatura

Na mušce: Druhá nebezpečná mise Šedého muže

na musce200Nakladatelství Kalibr vydalo v červnu druhý díl série Šedý muž od Marka Greaneyho s názvem Na mušce. Načasovali si to pěkně, jelikož od července se můžete na Netflixu podívat na film Šedý muž. Garantuju, že se dočkáte fakt pořádné dávky akce a napětí...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Spolupracovat, nebo vzdorovat? Jan Cina ukáže v minisérii Herec, jakou cenu zaplatí za životní roli

Herec 200První polovina padesátých let, Československo, Praha. Stanislav Láník je talentovaný herec. Jeho postavení ale ovlivňuje kádrový profil. Otec zemřel v odboji, matku zabili po sousedově udání za údajnou kolaboraci s Němci. Zbyla mu tak pouze sestra An...