Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček

Tisk

uchovavame potraviny-big (2)Pojďme se vrátit do doby, kdy nebyly žádné technické vymoženosti a například ani lednička. Na jednu stranu se v nás ozve nádech romantiky a povzdechneme si nad kouzlem starých časů, na druhou strachu nás ale jímá hrůza nad tím, jak asi naše praprababičky uchovávaly potraviny? Vždyť by se všechno rychle zkazilo a v jídle bylo jistě plno bakterií! Možností, jak zpracovat a uchovat potraviny tak, abychom nepotřebovali elektřinu, je ale poměrně dost.

Co když třeba přijde blackout, nebo si jednoduše vyjedeme na léto do hor mimo civilizaci a budeme chtít strávit čas bez mobilu, wifiny, televize a elektrické energie? Co vzít s sebou k jídlu, aby to vydrželo? A jde se vůbec dnes obejít bez elektřiny?

Alenu Gajduškovou již známe z mnoha knih, v nichž se specializuje především na stravu našich prababiček, hospodaření za starých dob, kvalitní stravu a zpracovávání potravin, které si pěstovali naši předkové, zvyky, tradice a soběstačný život na venkově. Napsala například knihy: Domácnost našich babiček dva díly, Encyklopedie soběstačnosti dva díly, Pečeme chleba z kvásku, Staročeský perník, Vánoce našich babiček nebo Velikonoce našich babiček.

Tentokrát se v nové knize zaměřila na umění zpracovávat potraviny bez elektrické energie tak, aby nám dlouho vydržely. Hlavním cílem knihy je ukázat soběstačnost a nezávislost na systému. Co když vypnou proud a my se na delší dobu ocitneme bez energie? Všechno z mrazáku nejspíše budeme muset vyhodit. Nespoléhejme tedy na to, že všechno dokonale vydrží v lednici a mrazáku, že budeme moci vařit na sklokeramické desce a péct v elektrické troubě.

Jako první nás zřejmě napadne zavařování potravin, jejich sušení nebo fermentace. Právě takto naši předkové zpracovávali a uchovávali potraviny. Už v úvodu knihy se dozvíte ledacos zajímavého z historie, třeba jak se vařilo, topilo na kamnech a peklo v peci. Kniha učí vést domácnost postaru. Naučí vás zpracovávat a uchovávat ovoce a zeleninu ze zahrádky, ale i další plodiny, obilí a luštěniny. Kniha obsahuje i spoustu receptů a základní pojednání o potravinách, co obsahují a jejich výživové hodnoty. Dozvíte se jak pěstovat jednotlivé druhy zeleniny, jak skladovat brambory, jak upéct trvanlivé pečivo, jak zakonzervovat vejce, seznámíte se s různými způsoby zavařování i výrobou bylinkových sirupů. Potěšit vás mohou rovněž recepty na výborné domácí likéry. Vyzkoušet můžete i zavařování masa.

Kniha je určitě skvělým tipem a motivací, jak všechno vzít pevně do svých rukou a něco nového se naučit. Co si budeme povídat, naše babičky a prababičky to dělaly běžně, ale jak žijeme my? Zajedeme si do supermarketu a nakoupíme drahé potraviny v plastových obalech, mnohdy nechutné, umělé a plné chemie, které vydrží déle proto, že jsou plné chemických látek, stejně je musíme mít v ledničce a do určitého data spotřebovat. Tak se nebojme práce a nechme se inspirovat radami v knize… udělejme si to hezky podomácku a postaru…

uchovavame potraviny-big

Název: Uchováváme potraviny bez elektrické energie
Autor: Alena A. Gajdušková
Nakladatelství: Dauphin
Rok vydání: 2023
Počet stran: 304
Hodnocení: 100 %

https://www.dauphin.cz/book_978-80-7645-432-3.html


 
Banner

Přihlášení



S toxickými vztahy je to jako s chřipkou – virus daleko snadněji napadne člověka s oslabenou imunitou

S velkou nadsázkou by se tenhle příběh dal nazvat „Jíst, meditovat a milovat po česku“. Jen to není taková selanka, i když se děj odehrává v romantickém přírodním prostředí Grand Canyonu. Hlavní hrdinka tam ani nemedituje, ani si neužívá místních kulinářských specialit, ale tvrdě maká a kručení v břiše už ani nevnímá. A milování? Počáteční elektrické výboje vzrušení brzy vystřídají bolest, paralýza ze strachu a živočišný odpor. Naštěstí zafunguje i pud sebezáchovy.

Pointa

Skřítci Houbáci opět zasahují

Děti, co mají pod kloboukem, už jistě znají skřítky Houbáky. Ti se nyní vracejí na scénu a s nimi spousta dalších lesních bytostí, bez nichž by to v lese nebylo tak úplně ono. Na světě je druhý díl Houbáčků, knížky, která by měla ležet na čestném místě všech knihkupectví. Čím je tak výjimečná? Je prostě jedinečná!

Pointa

Banner

Hledat

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Videorecenze knih

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Na svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr střední Ameriky, z doby kdy působil v kostarickém klubu LD Alajuelense. Řadu let byl fotbalovým expertem a komentátorem fotbalových zápasů v České televizi. Spolu s manželkou, dcerou a synem pořádají každoročně pravidelně rodinný příměstský tábor pro děti Multi Art Camp, o který je obrovský zájem. Věnuje se také grafice a malování obrazů. Řeč je o Pavlu Karochovi.

Čtěte také...

Muzeum představuje poklady slavných rudolfinských sbírek

mis 200Muzeum hlavního města Prahy pořádá do 29. 3. 2015 výstavu Rudolfínští mistři – díla dvorních umělců Rudolfa II. z českých soukromých sbírek. Jsou na ní představeny obrazy, sochy a grafiky, které byly kdysi součástí sbírek Rudolfa II. na Pražském hradě...

Z archivu...


Literatura

Markéta Baňková: Maličkost

benkova malickost 200Naše těla tvoří buňky. Naše těla může jeden snad i trochu pomatený student genetiky, Tomáš, vidět zcela jinak, než my sami. Příběh, který je romancí, vzletnou a otázky budící, vám vleze pod kůži. Možná až do morku kostí. Stylem...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

KOYAANISQATSI: fascinující pastva pro oči

KOYAANISQATSI 200V roce 1983 vypustil režisér Godfrey Reggio do světa Koyaanisqatsi. Pozoruhodný počin, jehož název pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a jeden z jeho významů je „život vyvedený z rovnováhy“.

...