Krkonoše, seznamte se

Krkonoše, seznamte se

Tisk

Krkonoše, seznamte se

V loňském roce 2022 spisovatelka Danka Šárková vydala svou další knihu o Krkonoších, tentokrát s názvem Krkonoše, seznamte se. Tato nádherná publikace plná fotografií zaujme na první pohled a je opravdu radost jí listovat. Autorka shromáždila a zpracovala informace o našich nejvyšších horách tak trochu jinak. V knize se, společně s fotografem, pokusila ztvárnit život v minulosti ze svého úhlu pohledu a vrátit se zpět v čase. Jak? Prostřednictvím fotografií v dobových kostýmech v původním prostředí exteriérů i interiérů.

Prolistujte knihou, a možná budete překvapeni, jak se dříve žilo bez elektřiny, plynu, aut a hojnosti potravin. První část knihy vás provede po horských cestách, boudách, ale též zavítáte do měst v podhůří. Ve druhé části se dozvíte, co jsou dračky, srp, poudačky, loktuše a mnoho jiného. Vaše rozhodování, kam se vydat a co poznat, bude díky fotografiím, piktogramům a osobním příběhům autorky mnohem jednodušší. Tato kniha je určena pro širokou veřejnost. Autorka vás poutavou formou provede do míst, která jsou běžně dostupná, a fotograf vás na svých fotkách oslní východy i západy slunce natolik, že se do Krkonoš budete muset dříve či později vypravit, pokud už v nich roky nežijete.

Tak přijďte pobejt do Krkonoš!

Hodnocení knihy:

Knížce se nedá nic vytknout. Čekat můžete větší obrázkovou publikaci plnou barevných fotografií, které už samy o sobě probouzejí tu správnou tradiční atmosféru. Kniha má své kouzlo, dýchá z ní velmi příjemná energie a velice oceňuji tento nápad i celý obsah knihy, která seznamuje nejen s Krkonošemi po zeměpisné stránce a láká na výlety, ale také z hlediska historie a tradic, života lidí. Tato kniha ukazuje genius loci Krkonoš a já ji hodnotím velmi pozitivně, moc se mi knížka líbí. Mám z ní takový pocit, že si ji člověk může stále dokola s potěšením prohlížet.

Autorka o sobě píše:

Jsem česká spisovatelka žijící na samotě v Krkonoších. Nejprve jsem pracovala jako redaktorka tištěných a elektronických médií, poté jsem si založila vlastní nakladatelství, kde jsem vydala několik zahraničních titulů, jímž jsem dělala redaktorskou úpravu. Psaní společenských románů se věnuji mnoho let a poslední roky též píšu knihy pro děti. Naše nejvyšší hory mě natolik učarovaly, že jsem napsala několik knih, jejichž děj se odehrává právě v Krkonoších. Nejprve kniha Horal(ka), poté čtyři dětské knihy Alenka a Krakonoš; Alenka, Krakonoš a lev; Alenka, Krakonoš a Vánoce a Alenka a Krakonošova obora a v době covidu satirická kniha Můj přítel deníček a sklenička.

V roce 2021 jsem napsala a vydala velmi úspěšnou knihu plnou tradičních receptů a nádherných fotek, nad nimiž se sbíhají sliny, s názvem Krkonošská kuchařka. Práce s kolegy z fotografické branže mě oslovila natolik, že došlo i na knihu o tradicích a výletech po Krkonoších. Vznikla tak publikace Krkonoše, seznamte se.

Velice ráda cestuji. Se svým partnerem jsem procestovala Afriku a Asii (Kambodža, Thajsko, Malajsie, Laos, Indie, Etiopie, Tanzanie, Jihoafrická republika, SAE a další, čeká mě Mongolsko-možná), odtud čerpám inspiraci. Ráda jezdím mezi čtenáře do knihoven, kde jim čtu ze svých knih a zároveň promítám fotky a videa ze zemí, které jsem navštívila.

Věnuji se ručním pracím, zejména pletení, občas křížkové vyšívání. Ráda relaxuji a nabírám energii při túrách po hřebenech hor. V čínském znamení jsem Opice, a tak mi život ve výšce dělá dobře. Velice dobře se cítím nejen v našich nejvyšších horách, ale také v džungli kousek od rovníku.

Dnes žiji na samotě v Krkonoších se svým přítelem, kočkami a slepičkami. Co víc si přát?

Ocenění:

Certifikace
Krkonoše originální produkt
Liberecký kraj sobě
Cena ředitele Správy KRNAP 2022
1. místo - Kniha roku vegetariánské společnosti - Anahita jejíž jsem nakladatelkou

Vše ostatní o knize a tvorbě autorky najdete na jejích stránkách, zde například o krkonošských tradicích a o tom, jak kniha vznikala: https://www.krkonose-knihy.cz/cs/tradice/

Fotograf Dušan Štraus

Je profesionální fotograf, spisovatel a podnikatel, žije a pracuje v Praze. Coby aktivní výtvarník (malba, grafika, instalace, performance) uspořádal pět samostatných a zúčastnil se více než 40 kolektivních výstav v různých galeriích a výstavních síních na Slovensku, v Česku a v Německu. V letech 1983 až 2012 byl členem několika uměleckých sdružení a členem Slovenské výtvarné unie. Jako fotograf na základě svých zkušeností z minulosti dokáže vytvářet poutavé kompozice přírody i městské architektury v propojení s lidmi, jejich charaktery, profesemi, ale také historickými obdobími a kulturami. Toho využil například ve spolupráci se známým pražským instruktorem power jógy Václavem Krejčíkem, když se podílel jako fotograf na vydání jeho knihy Žijte jógu II.

Dušan Štraus již deset let spolupracuje s Dankou Šárkovou, pro niž pořizoval profesionální fotografie. Tato spolupráce vyústila ve společný projekt Krkonoše, seznamte se. Psané slovo mu však není jen inspirací pro fotografickou tvorbu: v roce 2022 mu v bratislavském vydavatelství Ikar vyšel autobiografický román So slonom na pleciach.

krkonose-seznamte-se-9788087740644


Název: Krkonoše, seznamte se
Autor: Danka Šárková
Foto: Dušan Štraus
Nakladatelství: Anahita
Rok vydání: 2022
Počet stran: 176

https://www.krkonose-knihy.cz/cs/produkt/krkonose-seznamte-se/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Polné odkrývají příběhy staré lékárny

Polna lekarna obalka BIGVšemocný prášek z rohu jednorožce, skříňku se silnými jedy, ale i vzácné tisky ze 17. století. To vše najdete v barokní Lékárně U Černého orla v Polné. Mimořádně cenná sbírka byla v 60. letech 20. století doslova na posled...

Z archivu...


Literatura

Holubí mambo zasahuje

Holubimambo 200U příležitosti 66. narozenin amerického spisovatele C. D. Payna vydalo Nakladatelství Jota reedici jeho zběsilého díla Holubí mambo. Tak k letu a čtení připravit, teď!

 

...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Když se Zemi Oz rozhodne místo Dorotky zachránit Oscar

200filmNejslavnější americký animátor Walt Disney dokázal svou fantazií a umem převést na plátno krásné příběhy a postavičky, které si oblíbili malí i velcí diváci. Avšak největším snem a přáním Walta Disneyho bylo vdechnout život knize Lymana Franka Bauma Čarod...