V Polné odkrývají příběhy staré lékárny

V Polné odkrývají příběhy staré lékárny

Tisk

Polna lekarna obalka BIGVšemocný prášek z rohu jednorožce, skříňku se silnými jedy, ale i vzácné tisky ze 17. století. To vše najdete v barokní Lékárně U Černého orla v Polné. Mimořádně cenná sbírka byla v 60. letech 20. století doslova na poslední chvíli zachráněna před zničením. Městské muzeum Polná nyní vydává knihu, jež poodkrývá její příběhy.

Městské muzeum Polná uchovává ve svých fondech skutečný unikát. Je jím historické zařízení Lékárny U Černého orla, které je odborníky považováno za vzácně dochovaný příklad venkovské apatyky z konce 18. století. Nábytek, četné nádoby na léky i kompletní vybavení laboratoře, sloužilo svému účelu přes 150 let, a to až do znárodnění komunisty v polovině 20. století. Část mobiliáře měla být dokonce zničena. Zásluhou bývalých majitelů i muzejníků byla však zachráněna a následně vystavena na polenském hradě. Sbírka čítající více než 1300 položek se nyní dočkala zhodnocení v podobě knihy.

 Polna lekarna oficina BIG

Publikace s názvem Pod ochranou Asklépia. Z historie Lékárny U Černého orla v Polné vznikala v týmu čtyř autorů přes dva roky. „Byla to takřka detektivní práce. Naším cílem bylo zpracovat nejen dějiny polenského lékárenství, ale přiblížit i další osudy sbírky, včetně lidí s ní spojených,“ zmiňuje editor Jan Štěpánek. Podle jeho slov je apatyka místem plným příběhů. Stejným způsobem je pojata i kniha. „Čtenář se kromě faktů například dozví, jak se v Polné snažili léčit mor pilulkami. Vyleká se, když zjistí, že nábytek lékárny měl být rozštípán v truhlářské dílně, a nakonec se pousměje nad vítězstvím muzejníků.“

Polna lekarna stojatky BIG

Výsledek práce autorského týmu bude veřejnosti představen ve čtvrtek 17. srpna 2023 od 15:00 hod na nádvoří polenského zámku. „Jsem velmi ráda, že publikace vznikla. O naší farmaceutické sbírce totiž dosud existuje jen brožurka z roku 1960, kdy byla expozice poprvé otevřena,“ říká ředitelka muzea Alena Vyskočilová a dodává: „Velký dík patří zejména Kraji Vysočina, který naše snahy finančně podpořil z programu Edice Vysočiny.“ Součástí akce bude komentovaná prohlídka stálé expozice Lékárny U Černého orla. Místo plné příběhů lze samozřejmě navštívit i v jiných dnech v rámci běžné turistické sezony.

Polna lekarna J.Novak BIG

Podrobnosti k publikaci:
Kniha se vůbec poprvé komplexně zabývá tématem Lékárny U Černého orla v Polné u Jihlavy, která je veřejnosti známa pod synonymem jediné dochované apatyky venkovského města z přelomu 18. a 19. století. Kromě historie lékárenství a lékárny v Polné se autoři zaměřili i na její mobiliář, jenž se díky snaze několika nadšenců stal základem samostatné expozice v tamním městském muzeu. Popisují peripetie jejího vývoje, zhodnocují obsáhlý sbírkový fond a nezapomínají ani na osobnosti, které za jeho vznikem stály. Publikace tím pokrývá široké spektrum témat od farmacie, přes klasickou historii, až po dějiny muzeologie.

Polna lekarna obalka BIG

Informace o muzeu:
Městské muzeum Polná je příspěvkovou organizací města. Instituce založená roku 1895 sídlí v areálu tamního zámku a spravuje více než 60 000 sbírkových předmětů od 14. století do současnosti. Kromě 4 stálých expozic ve 3 objektech (hrad, zámek a stará škola) nabízí každý rok i řadu výstav a programů pro veřejnost – www.muzeum-polna.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Známe vítěze soutěže Památka roku

pr200 V Žatci  proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Památka roku 2015.  V porotě zasedli zástupci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národního památkového ústavu a zástupce Asociace krajů.

...

Z archivu...


Literatura

Tři ženy, tři muži a jeden geniální příběh...

Pan Jones 200Na pulty českých knihkupectví se díky ostravskému nakladatelství Domino dostal už druhý román Angličanky Lucy Diamond. Nese název Já a pan Jones, má 371 stránek a naprosto úžasnou obálku. Musím říct, že tuhle knížku jsem očekávala s velkým nap...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Film Hugo a jeho velký objev připomíná prvního filmového kouzelníka Georgese Mélièse
ImageGEORGES MÉLIÈS (1861-1938) začínal jako pouťový eskamotér, předváděl na jevišti kouzelnické výstupy, promýšlel nejrůznější iluzionistické triky, konstruoval mechanismy automatů, které někdy připomín...