Adventní trhy, vánoční atmosféra, svařené víno a tradiční pochoutky

Adventní trhy, vánoční atmosféra, svařené víno a tradiční pochoutky

Tisk

vanocni trhy  videnPředvánoční období se pro mnoho lidí stává časem shonu, kdy potřebují stihnout nejen důkladný úklid celé domácnosti a napéct několikero druhů cukroví, ale věnují spoustu času a energie i vánoční výzdobě, nákupům dárků a posezením s přáteli či kolegy.

 

 

Jsou pak natolik vystresovaní, že si tu výzdobu a dokonale vytvořenou vánoční pohodu ani neužijí. Přitom se dá spojit příjemné s užitečným a atmosféru Vánoc nasát na některém z adventních trhů, pořádaných téměř v každém městě, obejít krámky s nabízenými produkty, pořídit pár drobných dárků a zastavit se u stánku se svařeným vínem nebo grogem. Vezmeme-li s sebou i oblíbené přátele, dobrá pohoda se zaručeně dostaví.

Nepořádají-li vánoční trhy ve vašem městečku, můžete se vypravit třeba do Prahy.  Na Staroměstském náměstí proběhlo v sobotu 1. prosince slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Stylové krámky nabízejí vánoční zboží, zejména ozdoby, věnce, jmelí a další dekorace. Nechybí občerstvení a atmosféru dokreslují koledy v podání dětských sborů a dalších interpretů. Uličkami pak můžete dojít až v Václavskému náměstí, kde je korzo také lemováno nasvícenými stánky.

vanocni trhy praha

Máte-li to blíže například do Jižních Čech, navštivte Český Krumlov a jeho historický vánoční jarmark s živým Betlémem, nebo České Budějovice, kde na náměstí Přemysla Otakara II. oživují tradiční řemesla a vánoční zvyky, dále adventní jarmark v Písku, či troubení z věže a vánoční trh s vůní punče a pečiva v Třeboni.

V Severních Čechách můžete zažít setkání s létajícími anděly v Úštěku, kde se i letos, 15.12.2012, snesou z věže kostela a přistanou na rynku, kterým pak procházejí na chůdách a shlížejí z výšky na korzující návštěvníky. Vypadají skutečně nadpozemsky. Dobové stánky nabízejí různé dobroty a tradiční vánoční zboží.

Ve Východních Čechách nasajete atmosféru pravých staročeských Vánoc na Pernštýnských vánočních trzích v Pardubicích, od 10. do 16.12.2012.

Na západě Čech zavítejte třeba do Plzně na Náměstí Republiky, kde oživují vánoční zvyky a tradice.

vanocni trhy brno

Na Moravě pro nás uchystali Brněnské Vánoce na Náměstí Svobody i na dalších místech ve městě, například Vánoce na Moraváku v komorním prostředí parku. Na cestu vám posvítí Betlémské světlo a každý den navečer zazní koncert.

Olomoucká radnice, sloup Nejsvětější trojice a barokní kašny tvoří jedinečnou scenérii Olomouckých Vánoc, ochutnat můžete perníčky, punč a medovinu.

Výčtem zajímavých předvánočních akcí bychom mohli pokračovat – je jich opravdu spousta, inspiraci najdete například na stránkách www.ceskevylety.cz

Jsou-li vám Čechy malé, těší se na vás vyhlášené adventní trhy v sousedním Německu. Na vánoční punč a vyhlášenou drážďanskou štólu si zajeďte do Drážďan, kde se koná již 578.vánoční trh a jeho slavnostní zahájení proběhne 28.11.2012 na Štrýclmarktu. Příjemná procházka historickým centrem se spoustou krásně osvětlených stánků i budov a plno vůní a chutí vám zpříjemní den.

vanocni trhy drazdany

Pro vánoční trh v Norimberku jsou zase charakteristické pečené kaštany, marcipán, bavorský vánoční chléb, víno a punč. Pokud vám zbude čas, můžete se stavit v termálních lázních v Amberku a vykoupat se v minerální vodě. 

Proměnu v pohádkové vánoční trhy zažívají každoročně i ta nejkrásnější vídeňská náměstí. Ve Vídni na náměstí Marie Terezie stojí v době adventu na 60 stánků s tradičními řemeslnými výrobky a originálními dárky. Nádvoří Ehrenhof před zámkem Schönbrunn má pro romantiky připraveny Vánoce v císařských kulisách. A to není zdaleka všechno!

Cestovní kanceláře se předhánějí s nabídkou autobusových zájezdů na adventní trhy u našich sousedů, takže se ani nemusíte obávat, že budete ochuzeni o ochutnávky svařeného vína a horkého punče či medoviny, připadá-li na vás obvykle role řidiče. Stačí zalovit na internetu.

Nuže, přejeme vám příjemně strávený Advent!

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Víno a lieh, bez nich sa spoločnosť nezaobíde

PALENICA 200Vzdelávací inštitút Finančnej správy zorganizoval pre dvadsiatich troch účastníkov odborného kurzu vzdelávaciu exkurziu. Tá sa uskutočnila v rámci predmetu o spotrebných daniach so zameraním na lieh a alkohol. Exkurzia sa pod vedením lektorky Mon...

Z archivu...


Literatura

Snová pohádka, ale ne pro děti

chlapec perexPři cestě metrem mě na eskalátorech zaujala knižní obálka s malým chlapcem u auta z první poloviny minulého století s tajemným názvem Chlapec, který rozdával sny. Takové kombinaci jsem nemohla odolat a pustila jsem se do čtení.

...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Kinematografie a stát v českých zemích mezi roky 1895-1945

kinema 200Doposud se slovo "kinematografie" vztahovalo především na filmovou tvorbu. Teprve Ivan Klimeš se v knize Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 soustředí na to, jak stát a jeho předpisy ovlivňovaly kinematografické podnikání - výrobu i ...