Advent: Čtyři svíčky pro vánoční pohodu

Advent: Čtyři svíčky pro vánoční pohodu

Tisk

adventni venceAdvent, který letos začal v neděli 2. prosince, pochází ze slova adventus, značícího příchod. Jde o čas přípravy na vánoční svátky, který už od 11. století trvá čtyři týdny předcházející Štědrému dni.

 

 

Stal se časem půstu, kdy by lidé měli vyměnit spousty jídla a pití za chvíle klidného přemýšlení. Protože se v tomhle období zapovídaly nejrůznější zábavy včetně tance a zpěvu, sexu či hlučného povykování, lidé se věnovali různým obřadům, aby si ukrátili dlouhý zimní čas, kdy brzy přichází tma. Držíval se 40 denní půst, kdy se dobroty servírovaly jenom v sobotu a neděli. Věřící křesťané chodívali denně na roráty (zpívaná ranní mše) a měli podle svých možností konat dobré skutky.

Různě dlouhý čas

Symbolikou adventu se stala tmavě fialová barva půstu a pokání, v posledním týdnu ji potom lidé vyměnili za růžovou, znamenající radost. Také délka adventního času se v průběhu doby měnila. Turonský církevní sněm v roce 567 počítá advent od začátku prosince, biskup Perpetua z Tours ale v roce 581 říká, že předvánoční čas začíná už o svatém Martinovi, tedy 11. listopadu. Francouzské opatství Abbo zase roku 1001 drží advent jako čtyřnedělní. Dnes už máme jasno: začíná čtvrtou neděli před Štědrým dnem a trvá od 22 do 28 dní, letos tedy od 2. do 23. prosince. Každá z nedělí má své jméno: 2. prosince oslavíme železnou, 9. prosince bronzovou, 16. prosince stříbrnou a 23. prosince zlatou.

Sláma odhání zlé duchy

Navzdory velmi dlouhé tradici vychutnávání adventních chvil, zapalování čtyř svíček na věnci je kupodivu záležitostí poměrně novodobou. Poprvé ho prý v roce 1839 zapálil německý protestantský teolog Johann Hinrich Wichern (1808 – 1881), když chtěl potěšit opuštěné děti ve svém domově pro sirotky. Na zeleném jedlovém svícnu se ovšem tenkrát nerozhořela jenom jedna svíčka za týden, nýbrž jedna voskovice každý den, takže šlo spíše o předchůdce dnes velmi oblíbeného adventního kalendáře než o typický věnec. Kruh věnce nás přivádí na myšlenku jednoty a boží věčnosti, větvičky jehličnanů zase tvoří život. Kdysi se objevovaly i slaměné věnce, ty měly především za úkol odehnat zlé duchy a vrátit do domu pohodu a požehnání.

adventni vence

Poslední patří Ježíškovi

Tři svíčky na věnci mají mít fialovou barvu, čtvrtá v růžové barvě, zapalovaná na třetí adventní neděli, značí přátelství a radost, naději a očekávání, že půst už bude brzy u konce. První fialové se říká „svíce proroků“ a zpodobňuje památku těch, kteří předpověděli příchod Ježíše Krista. Druhá připomíná lásku a nazývá se betlémská, protože má vzpomenout Kristovy jesličky. Poslední čtvrtou fialovou jmenujeme jako andělskou a při jejím světle cítíme mír a pokoj. Doprostřed se často vkládá pátá v bílé barvě, jež se zapaluje až na Štědrý den a symbolizuje Ježíše Krista.

Pestrobarevná světýlka

Proč se setkáváme i s jinými barvami svíček na věnci? Američtí Luteráni si vybrali modrou barvu, podle nich je symbolem pokání a čekání. Západní Evropa zase přijala za svou bílou, jako svoji tradiční slavnostní barvu. Červené svíčky, které se hojně rozšířily i u nás, si vybraly pro změnu protestantské církve, hlavně německé. Značí radost, krev, srdce, bohatství a štěstí. Platí jiný kraj, jiný mrav. Katolické Irsko si potrpí na pět svíček: tři fialové, růžovou a bílou. Protestantští Norové ale, kupodivu, volí čtyři fialové svíce, Švédsko tři fialové a jednu bílou.

adventni vence

O tom, jaké svátky se slaví během adventu, si něco povíme zase příště.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je atmosférická a měla by člověka naladit na vlnu klidu a harmonie, říká Tomáš Kympl

Tomas Kympl 200V hudebním světě je hudební skladatel, textař a zpěvák Tomáš Kympl už řadu let pojem. Vyhrál několik mezinárodních soutěží a natočil řadu žánrově odlišných alb či projektů, což ho řadí k těm nejtalentovanějším a nejpozoruhodnějším osob...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kalendárium akcí od 15. do 21. dubna 2013: Na své si přijdou čarodějnice i vdavekchtivé ženy

kalendarium pruhonice200Slibované jaro se už konečně blíží a sluníčko si nenápadně razí cestu ven mezi mraky. V různých koutech naší republiky už se začínají opět rozbíhat tradiční jarní akce. Jarmarky, slavnosti jídla, pití i řemesel, pro každé...

Z archivu...


Literatura

Zubař potěší příznivce pomalejších detektivek

zubar200V nakladatelství Kalibr vyšel první případ detektiva Crosse od Tima Sullivana s názvem Zubař. Obálka slibuje nejlepšího detektivka od Sherlocka Holmese, ale on ani kniha zřejmě nesedne každému.

 

...

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

Čtení o filmu nejen česky...Věnujme se i četbě zahraniční literatury (pokud ji seženeme)

kinematografia-perexZatímco za vlády komunistů byly televizní programy i nabídka kina zahlceny sovětskými filmy, nyní se k nám z Ruska dostane – a to ještě ojediněle - nanejvýš nějaká ta pohádka. O filmovém dění tam a zejména v republikách, kter...