České sněmovnictví sahá až k Břetislavovi

České sněmovnictví sahá až k Břetislavovi

Tisk

snemovna perexPoslanecká sněmovna Parlamentu ČR loni v srpnu, poprvé ve své historii, navrhla prezidentovi republiky, aby ji rozpustil. Ten tak koncem loňského léta učinil. Nyní už jsou noví poslanci zase zvoleni. Jaká je vlastně historie českého parlamentarismu a sněmovnictví?  

 


Miroslava Němcová
, která byla do konce srpna 2013 předsedkyní dolní parlamentní komory, vzpomněla historii budovy. Reagovala na to, že v diskusi zaznělo, že „Poslanecká sněmovna je vlastně jenom takové divadlo“. Připomněla, že prostor Thunova paláce opravdu kdysi býval divadlem. „Ještě do roku 1794 zde Thunové měli divadlo. V tom roce, kdy palác vyhořel, také tato etapa života Thunovské práce skončila. Nicméně do divadla sem chodil i syn Marie Terezie Josef II. Takže jakýmsi zvláštním - pro někoho možná bizarním - způsobem, se ocitáme na scéně divadla,“ dodala.  

Český parlamentarismus vznikl v roce 1861  
Pokračovala tím, že před dvěma lety slavil český parlamentarismus 150 let od svého vzniku. Vznik parlamentarismu v českých zemích se datuje 6. dubnem 1861, kdy se v tehdejším domě českých stavů na Malé Straně sešel obnovený Zemský sněm Království českého.
„Od té doby česká politika prošla řadou zvratů a dlouhou cestou. Prošla obdobími, na která můžeme být hrdí, odkazujeme se k nim, a prošla také těmi, která si neradi připomínáme, chceme je vygumovat z paměti a vlastně je bereme jako takovou přítěž, protože je chceme co nejméně připomínat,“ řekla na schůzi sněmovny Němcová.  

Už v roce 1039 vznikla Břetislavova dekreta  
Připomeňme si stručně některá údobí. Především počátky českého sněmovnictví sahají mnohem dál - již v roce 1039 vznikla takzvaná Břetislavova dekreta, v roce 1055 Břetislavovo ustanovení o seniorátě, v roce 1212 Zlatá bula sicilská a v roce 1254 Privilegium Přemysla Otakara II. na práva Židů.  

Různé dokumenty českých sněmů vznikaly i v době husitské - do poloviny 15. století, či v období stavovské monarchie do počátku 17. století - například v roce 1609 byl sepsán Majestát Rudolfa II. na náboženské svobody.  

V něm se mimo jiné uvádí: „Také již po dnešní den žádný jak z vyšších svobodných stavův, tak ani města, městečka i také sedlský lid od vrchností svých, ani žádného jiného duchovního ani světského člověka nemají a nemá od svého náboženství odtiskován a k náboženství strany druhé mocí ani nižádným vymyšleným spůsobem přinucován býti.“  

České sněmy i v habsburském absolutismu  
České sněmy existovaly i v období habsburského absolutismu - do roku 1848. Ústavodárný rakouský říšský sněm existoval v letech 1848 a 1849.

V roce 1861 vznikla nejen Rakouská říšská rada, ale také Sněm království českého, který byl pak ustaven i v dalších letech.  V roce 1918, kdy vznikla samostatná Československá republika, byl ustaven Národní výbor československý, a v témže roce také Národní shromáždění československé. Od roku 1920 do roku 1938 pak Národní shromáždění republiky Československé.  

Za války, v roce 1939 byl ustaven Snem Slovenskej krajiny, v témže roce Snem Slovenskej republiky, v roce 1944 Slovenská národná rada. V letech 1945 až 1946 existovalo Prozatimní Národní shromáždění republiky Československé, v roce 1948 pak Národní shromáždění republiky Československé, stále existovala i Slovenská národná rada, v roce 1969 vznikla i Česká národní rada.  

Zajímavé dokumenty na stránkách sněmovny  
O roku 1971 existovalo i Federální shromáždění Československé socialistické republiky (budova shromáždění poblíž pražského Václavského náměstí byla postavena v letech 1966-1973, dnes tam je část Národního muzea). V roce 1990 bylo přejmenováno na Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky.  

V roce 1993, po rozpadu Československa, vznikl Parlament České republiky - Poslanecká sněmovna, v roce 1996 přibyla druhá parlamentní komora - Senát. Na Slovensku je Národná rada Slovenskej republiky.  Veškeré stenozáznamy a jiné zajímavé dokumenty z dob českého sněmovnictví i parlamentarismu lze nalézt na webových stránkách Poslanecké sněmovny - www.psp.cz.  

snemovna

Sněmovní sál v Thunovského paláci toho zažil již mnoho…

Do sněmovny se vrátily obrazy maršálků zemského sněmu  

Dne 6. dubna 2011 uplynulo 150 let od prvního zasedání obnoveného českého zemského sněmu. U příležitosti tohoto výročí se v Praze ve dnech 7. a 8. dubna 2011 uskutečnila mezinárodní vědecká konference „150 let moderního parlamentarismu ve střední Evropě“. Zároveň byly v prostorách Kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny slavnostně odhaleny obrazy maršálků českého zemského sněmu z období 1861 až 1913, které tam byly původně umístěny do roku 1918, poté uschovány v depozitáři, v roce 1939 uloženy v Národním muzeu a v roce 2011 byly restaurovány díky finanční podpoře ministerstva kultury. Ve středu 30.března 2011 bylo podepsáno memorandum mezi tehdejší předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou a tehdejším ministrem kultury Jiřím Besserem o zapůjčení zmíněných obrazů.  

snemovna marsalci

Fotografie maršálků: www.psp.cz  

Foto: Archiv Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

( 0 hlasů )



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Parní železniční vodárna

Vodarna perexVodárna byla postavena v roce 1873 při zprovozňování úseku rakouské severozápadní dráhy z Lysé přes ústecký Střekov do Děčína v roce 1874. Budova byla postavena podle architekta Karla Schlimpa, autora dnes již zbouraného kdysi nejkrásnějšího ...

Z archivu...


Literatura

Vražedný rej: krimi porakousku

vrazedny rej200V červenci vydalo nakladatelství Kalibr čtvrtý díl volné série autora Andrease Grubera s názvem Vražedný rej. Kniha je čtivá, má náboj i specifický styl humoru a hlavně se s ničím a nikým nemaže. Naláká ke čtení i vás?

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Dlouhý příběh ve zkratce

sfz 200Znáte to - žijete v menší či větší skupině lidí, se kterou podnikáte různé akce a znáte se už tak dlouho, že je těžké to spočítat. I v té vaší skupince se dějí změny, zvraty, novinky. I Ellen, hlavní protagonistka Dlouhého příběhu ve zkratce, má takovou s...