Pod křídly Sokola aneb sokolové nebudovali jen sokolovny

Pod křídly Sokola aneb sokolové nebudovali jen sokolovny

Tisk

pod kridly sokola200Armádní muzeum na Žižkově zve nejen všechny příznivce tělovýchovy a sportu na výstavu Pod křídly Sokola, která mapuje sto padesát let existence této nejmasovější organizace, jež významně ovlivnila dějiny našeho státu a jako jedna z mála společenských organizací přežila všechny režimy. Doba trvání výstavy byla prodloužena až do konce roku 2013.

 

Výstava mapuje v několika částech jednotlivé éry v existenci Sokola. Jako první je prezentováno založení sokolské organizace v Praze v roce 1862, kdy byla svolána ustavující valná hromada. Představeny jsou samozřejmě i osoby zakladatelů Jindřicha Fügnera (1822-1865) a Miroslava Tyrše (1832-1884). Mnozí návštěvníci výstavy jsou překvapeni informací, že oba pocházeli z německého prostředí a Tyrš se původně jmenoval Friedrich Emmanuel Tirsch. Navštěvníci si mohou prohlédnout Tyršovu pracovnu a osobní třicetikilovou činku, s níž cvičil.

Neodmyslitelným symbolem Sokolstva je samozřejmě sokolský kroj, původně tvořený kalhotami, kazajkou z ruského lnu, červenou garibaldovskou košilí a kulatým kloboukem s pérem. Jeho autorem byl malíř Josef Mánes, jenž vytvořil i návrh sokolského praporu. Období největšího rozvoje a rozšíření členské základny zažil Sokol v druhé polovině 19. století po rakousko-uherském vyrovnání, kdy došlo k vzedmutí vlny českého nacionalismu a spojení Sokola s emancipačními národními proudy.

Zajímavý je fakt, že od založení do roku 1948 více jak polovina dospělého členstva necvičila. Svým členstvím manifestovali vlastenectví a odhodlání bojovat a bránit zájmy české národní pospolitosti (např. kulturní činností – divadelní představení, přednášky, šibřinky, vlastenecké výlety,aj.).

pod kridly sokola3

Další část výstavy se věnuje vzniku ženského odboru Sokola v roce 1898 a jeho počátkům, přesněji řečeno Tělocvičnému spolku paní a dívek pražských, který byl založen již v roce 1869 a jehož starostkou se stala spisovatelka Sofie Podlipská. Návštěvníky jistě zaujmou tehdejší dámské cvičební úbory a tělocvičné nářadí.

Mnoho prostoru je samozřejmě věnováno i sokolským sletům. První se uskutečnil již v roce 1882 na Střeleckém ostrově, kde vystoupilo 696 cvičenců. V roce 1901 mohly poprvé na sletu cvičit i ženy. V.slet v roce 1907 přilákal 50 000 diváků, na VI. sletu, k němuž plakát vytvořil Alfons Mucha, vystoupilo 10 000 mužů a 5 000 žen.

pod kridly sokola1

Výstava ukazuje vedle tělocvičné historie Sokola významnou měrou i jeho vojenskou linii: „Bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo Československo,“ tak zní známý výrok prezidenta T. G. Masaryka. Právě členové krajanských organizací Sokola v zahraničí stáli u zrodu československých legií. Vytvořili rotu Nazdar ve Francii a Českou družinu v Rusku.

Jádro výstavy tvoří sekce zobrazující meziválečnou éru z let 1918-1938, kde jsou k vidění mnohé medaile, které Sokolové vybojovali na olympijských hrách a jiný mezinárodních soutěžích (Paříž 1924 – 7 medailí vybojovaných Sokoly – 1.zlatá olympijská medaile v české historii Bedřicha Šupčíka ve šplhu na laně, Berlín 1936 – zlato ve cvičení na kruzích Aloise Hudce), ale i velké repliky sokolských bran ze sletů. Výstava připomíná také budování stadionu na Strahově ve 30.letech 20.století. Na Strahově se uskutečnil v roce 1938 též památný X.slet se slavnými prostnými Přísaha republice, při nichž cvičilo 30 000 mužů najednou. Velký prostor je věnován sokolské odbojové činnosti v období druhé světové války a významné pomoci sokolů při operaci Antropoid – atentátu na R.Heydricha, za níž zaplatili životy (11 611 sokolů bylo nacisty uvězněno, 1 212 popraveno, 2 176 uvězněno v koncentračních táborech, 6 54 padlo při Květnovém povstání).

pod kridly sokola2

Zachyceno je i období poválečné, a to jak roky krátce po druhé světové válce, kdy čítala Česká obec sokolská na milion členů, tak období nuceného útlumu sokolských aktivit na území Československa po roce 1948. Ty ovšem vyvažovala čilá sokolská činnost v zahraničí.

Svůj prostor má na výstavě i současnost – dnes je v Sokole organizováno přes 170 000 členů, kteří se věnují tělesné aktivitě. Jde přitom ve značné míře o děti a mládež.

pod kridly sokola4

Pod křídly Sokola
Datum a místo konání: 19.6.2012 – 31.12.2013
Armádní muzeum Vojenského historického ústavu Praha
otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin, vstup zdarma

Pořadatel: VHÚ Praha a Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Zdroj foto: vhu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava představuje urbanistické dědictví České republiky

budej200 V galerii Národního památkového ústavu na českobudějovickém Senovážném náměstí je do 27. listopadu otevřena výstava s názvem Urbanistické dědictví České republiky. Představuje příkladně dochovaná historicky cenná území, ale také nenávratně změněné u...

Z archivu...


Literatura

Psychopatologie – nauka o nemocech duše


psychopatologie 200Nakladatelství Grada vydává 2. aktualizované vydání Miroslava Orla a kolektivu Psychopatologie – nauka o nemocech duše, která je určena zejména k pracovním a studijním účelům, a rovněž každému, kdo se oborem již zabývá. Vzhle...

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

Společenské vědy a audiovize

spol vedy audiovize perexNás nynější svět ovládají audiovizuální média: skrze filmy, televizi, internet či počítačové hry si utváříme představu o současnosti a poměrech v ní. Jenže fungování těchto médií lze zkou...