Miletínské modlitbičky – tradiční a stále žádaná regionální specialita

Miletínské modlitbičky – tradiční a stále žádaná regionální specialita

Tisk


200 sladkostiMěsto Miletín najdeme mezi Hořicemi, Lázněmi Bělohrad a Dvorem Králové nad Labem. Řekne-li se jméno Miletín, většině z nás se vybaví rodiště Karla Jaromíra Erbena. Druhým typickým znakem Miletína je zdejší cukrářská specialita - Erbenovy Miletínské modlitbičky, které proslavily městečko v kraji pod Zvičinou již v 19. století. 

 

 

Co jsou modlitbičky? Původně se jednalo o modlitební knížky kapesního formátu, v pevné vazbě, uzavíratelné kováním, s ozdobným křížkem na přední straně. Byly nezbytnou součástí každodenního života katolických věřících a spolu s růžencem základní potřebou při návštěvách bohoslužeb. A právě tato typická pomůcka inspirovala cukráře a perníkáře Josefa Erbena k originálnímu výrobku. Premiéra modlitbiček byla úspěšná, a tak se tato perníková rarita, na které má dodnes rozhodující podíl tradiční ruční výroba, stala vyhledávaným výrobkem nejen ve zdejším regionu.


Perníky tvarované do různých figurek pomoci dřevěných forem se ovšem v Miletíně začaly vyrábět roku 1820. Pekl se oblíbený „glancák“, těsto z žitné a pšeničné mouky, které se vtlačovalo do dřevěných forem, poté vyklápělo na pláty a peklo. Figurky husarů, rejtarů, postav svatých, srdcí, kohoutů, koníků, podkov pro štěstí, zdejší cukráři natírali barvami a pak leštili klihem. Na počátku druhé poloviny 19. století se začal prosazovat perník zvaný „pumpernikl“, který byl z pšeničné mouky, opět se tvaroval pomocí dřevěných forem, vyklápěl se a pekl; zdobený byl polevou z cukru a bílku. Dále se se v Miletíně pekl pro trhy, poutě a posvícení zdobený perník, různé druhy perníčků plněných, marcipány, turecký med a také klasický perník na strouhání. Zboží šlo dobře na odbyt; byla proto postavena prostornější dílna a perníky se rozvážely koňským potahem na trhy a poutě do okolních míst.

modlitbicky


Modlitbičky dobývají svět
Modlitbičky se staly specialitou, jež byla oceněna v roce 1894 na průmyslové a národopisné výstavě v Hradci Králové, roku 1903 na výstavě v Hořicích, a dále pak na výstavách v Nové Pace, ve Dvoře Králové, Trutnově a Jaroměři. Úspěšný výrobek byl dodáván nejen do Čech, ale i do Rakouska, Německa a do Francie. Od roku 1913 jsou modlitbičky chráněny ochrannou známkou.


Na počátku dvacátého století došlo k přestavbě a zvětšení prostor prodejny, přístavbě další dílny, vybudování skladů a garáže. Bylo také zmodernizováno strojní vybavení dílen a rozšířena výroba jak cukrářského tak i perníkářského sortimentu; právě modlitbičky byly v té době vyhledávanou pochoutkou.


Na modlitbičkách si pochutnal i prezident T.G.Masaryk u příležitosti jeho návštěvy v Hořicích a Miletíně roku 1926. Rovněž básník Jaroslav Seifert na modlitbičky rád vzpomínal.
K částečnému omezení výroby došlo v době protektorátu. V poválečné době padl na živnost cukrářské rodiny Erbenů stín a na více než 40 let zpřetrhal rodovou tradici. Po únoru 1948 následovalo znárodnění a roku 1949 a vystěhování rodiny zdomu.


Výrobna byla vrácena původním majitelům v roce 1991; v současnosti zde působí firma Erben s r.o.. Produkuje jak tradiční a tolik vyhledávané cukrářské výrobky, tak i sortiment perníkářského zboží včetně stále oblíbených Modlitbiček, jež se staly ojedinělým a žádaným suvenýrem z Podkrkonoší.


Jak vznikají
A jak Modlitbičky vznikají? Základem výrobku je perníkové těsto, které nejprve šest týdnů zraje. Z něj jsou vykrajovány obdélníčky o rozměrech cca 7 x 5 cm. Na upečené perníčky se přidá náplň z pražených vlašských a lískových ořechů a navrch plátek z vaječných bílků a skořice. Hotový výrobek se poleje cukrovou polevou a ozdobí půlkou mandle, která symbolizuje právě onen křížek na deskách modlitební knížky. Váží asi 50g a firma Erben jich dnes vyrobí asi 800 denně.

Foto: http://www.cukrarna-erben.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vidět rozzářené oči je velmi dojemné!

ducho200Pečovatelskou službu Kvalitní podzim života není třeba dlouze představovat. Již přes dva roky se tým paní ředitelky Lenky Klestilové s obrovskou láskou a péčí stará o seniory v přilehlém okolí Vestce. Stejně jako v předešlých letech, tak i konec loňskéh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dětský svět za císaře pána

kun perexVýstava Dětský svět za císaře pána, která je součástí cyklu Monarchie realizovaného Národním muzeem v Praze a jejíž trvání bylo prodlouženo do 28.července, přibližuje návštěvníkům aspekty dětského ...

Z archivu...


Literatura

Další bestseller Nicholase Sparkse: Návrat

NávratPokud jste zvyklí na romány Nicholase Sparkse, z nichž mnohé byly i úspěšně zfilmovány, nakladatelství Ikar má pro vás další, tentokrát s názvem Návrat. O čem tato kniha je?...

Divadlo

Večeře bez servítků

pohreb-az-zitra 1 perexŠvandovo divadlo zve na večeři prostřednictvím hry Pohřeb až zítra, jejíž autorkou je Natalie Kocab. Na diváky čeká intenzivní zážitek plný ostrých slovních střetů opepřený složitou situací jednotlivých členů rodiny zase...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...