Na Kuksu začala dlouho očekávaná rekonstrukce areálu hospitalu

Na Kuksu začala dlouho očekávaná rekonstrukce areálu hospitalu

Tisk

Kuks200V areálu hospitalu v obci Kuks na Trutnovsku začala rozsáhlá rekonstrukce. Opravy, které je nutné kvůli dotaci dokončit do prosince 2014, by měly stát 266 milionů korun. Areál i prohlídkový okruh bude až do konce sezony přístupný i během rekonstrukce.

 

 

Podle kastelána objektu Libora Švece stavbaři zahájili zemní a bourací práce, pokračuje také archeologický průzkum v areálu. Podle kastelána je potřeba do zimy vybudovat kanalizaci a systém vytápění, aby bylo možné v zimě zahájit hlavní práce v interiérech. Během letní sezony se objeví na stavbě i restaurátoři, například v severním křídle hospitalu. Návštěvníky kvůli přítomnosti stavbařů v areálu čekají drobná omezení, například při vstupu do zahrady, či na nádvoří. Kulturní akce, které jsou naplánované, se budou konat.

Opravy hospitalu jsou součástí projektu Kuks – Granátové jablko. Projekt počítá s tím, že v opravených prostorách na Kuksu vznikne vzdělávací centrum, obnovena bude i zahradu za hospitalem. Zpřístupněn by měl být i depozitář a knihovna kukského konventu. Součástí projektu je i přeměna někdejší tovární vily na turistické informační centrum.

Kuks1

Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požárech. Významná je Braunova sochařská výzdoba areálu.

Kuks3

Národní kulturní památka Hospital Kuks je památkový objekt ve správě Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště pro Královéhradecký kra. Špitální budova plní především muzeální funkce a prezentuje historii barokního umění a vývoje lékárenství.

Kuks4

Ilustrační foto: autor článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Mužík: V Austrálii mi šlo dvakrát o život

muzik200Jeden z nejúspěšnějších českých atletů tohoto tisíciletí si v dětství nemusel lámat hlavu s tím, co z něj jednou bude. Jiří Mužík (39) měl vzor ve svém otci, který byl skokanem do dálky s osobním rekordem 775 cm. Když viděl jeho medaile a diplomy, by...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kostým – stálice dámských šatníků

kostym 50 letaVeletrh STYL připravil ve spolupráci s Muzeem města Brna výstavu modelů kostýmů z období 30. – 90. let 20. století. Výstava „Kostým – stálice dámských šatníků“ z fondů exkluzivní textilní sbírky Muz...

Z archivu...


Literatura

Desať slov modernému človeku

deset200Nová kniha na trhu s duchovnou literatúrou, ktorá príjemnou formou rozhovorov medzi kňazom  Milošom Szabom, českým čitateľom známym vďaka knihám Žít podle Bible, Manželství, to je také slib  a Zpověď, (z ktorých posledné dve menované vyšli v nakladat...

Divadlo

Super komedie Hnízdečko a šunkofleky

hnizdecko a sunkofleky divadlo radostJak může dopadnout situace, kdy si do svého sdíleného sklepního prostoru, který považují dva dlouholetí kamarádi za byt, oba přivedou novopečené manželky a snaží se jim vysvětlit, jak se jim krásně v tomto hnízdečku bude...

Film

Hádkovi: Když se pohádat, tak s vlastníma

Hadkovi200Komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědictví po dědovi a o jeho posledním přání vyje...