Východočeské muzeum v Pardubicích představuje poklady z půdy

Východočeské muzeum v Pardubicích představuje poklady z půdy

Tisk

MuzeumPardubice perexVýchodočeské muzeum v Pardubicích, které v současnosti patří mezi 20 nejvýznamnějších muzejních institucí v České republice, uchovává ve svých sbírkách kolem 700 tisíc sbírkových předmětů, což je úctyhodné číslo. Nejzajímavější muzejní přírůstky posledních let muzeum nyní návštěvníkům představuje na výstavě nazvané Perly z půd, skříní i odjinud, která trvá do 29. června.


Průběžná výstavní činnost muzea umožňuje ukázat veřejnosti pouze zlomek z tohoto bohatství, které je každým rokem rozšiřováno o další předměty, mnohdy doslova unikátní. Ve výstavě uvidí návštěvníci předměty, za kterými stojí přelomové dějinné události, ale i obyčejné lidské příběhy. Například v roce 2013 získalo muzeum rozsáhlý dar od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jednalo se o předměty z pozůstalosti po PhDr. Marii Skalické z Pardubic.

MuzeumPardubice2

V domě se dochovaly památky na celý její život, které odrážejí změny dobového vkusu i životního stylu od 30. let 20. století až po přelom tisíciletí - nábytek, oblečení, osobní potřeby, písemnosti i rodinné památky. Sbírky tak obohatil soubor předmětů dokumentujících život jednoho konkrétního člověka v běhu 20. století.Velkou část přírůstků tvoří zejména zemědělské nářadí, nástroje řemeslníků i běžné vybavení domácností (především kuchyní) našich prababiček z první poloviny 20. století. Z dalších „perel“, které rozšířily muzejní sbírky, jsou představeny např. historické radiopřijímače a fotoaparáty.

muzeumPardubice

Velice zajímavé jsou též přírůstky do sbírky hraček. Nejen dětské návštěvníky okouzlí pokojíčky pro panenky, do detailu zařízený obchůdek či školní třída s panenkami. Vystaveny jsou i školní potřeby nebo sbírka vojáčků. Na výstavě nechybí samozřejmě ani archeologické nálezy (např. bronzové spony z Mikulovic a Kunětic) a přírůstky numismatické sbírky.

MuzeumPardubice1

Nejrozsáhlejší akvizicí do uměleckoprůmyslových sbírek muzea byla kolekce skla ze zaniklésklárny ve Škrdlovicích. Celkově se jednalo o více než 550 exponátů pořízených v letech 2008–2012. Sklárna pracovala v letech 1941–2008 a výrazně ovlivňovala podobu moderního českého sklářského designu 20. století. V půdních depozitech sklárny se nalezlo uchované množství výrobků – vzorů z 50. - 90. let. 20. století. Výstavní prezentace navozuje též autentickou atmosféru sklárny v dioramatu s původním vybavením sklářské huti, které bylo výjimečnou součástí této akvizice.Nejzajímavějšími zoologickými exponáty je dvojice orlosupů bradatých, která pochází z původní tzv. Topičovy sbírky. Cestovatel Topič vozil z ciziny zajímavé předměty, zejména kožky střelených zvířat, která následně preparoval. Tyto vzácné dravce daroval Topič na začátku 20. století základní škole v Přelouči, odkud byli nedávno převedeni do sbírek VČM.

MuzeumPardubice3

Výstava Perly z půd, skříní i odjinud prezentuje předměty získané do různých oborů muzejních sbírek, které spojil společný osud – neztratí se, nebudou zničeny, pohozeny, zapomenuty, ale budou dokumentovat nám i budoucím generacím život minulý i ten současný.

Perly z půd, skříní i odjinud

Datum a místo konání: 4.4.-29.6.2014 Východočeské muzeum v Pardubicích

otevřeno denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin

Pořadatel: Východočeské muzeum v Pardubicích, Zámek čp. 2, Pardubice

Zdroj foto: www.vcm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Strom života naší rodiny zaznamená rodokmen i rodinné tradice

strom-zivota-nasi-rodinyPokud ještě stále váháte nad vánočním dárkem, zkuste darovat něco praktického a to, co vám zůstane navždy. Knížka Strom života naší rodiny tyto požadavky přesně splňuje. Potěší všechny členy rodiny, bez oh...

Z archivu...


Literatura

Na světě je spousta lidí, kteří touží být strojem

byt-tak-strojem 200V nakladatelství Práh vyšla zajímavá kniha Být tak strojem s podtitulem Putování mezi kyborgy, utopisty, hackery a futuristy, kteří řeší skromný problém lidské smrtelnosti.

 

...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Zimní příběh nemá se zimou nic společného

Zimni pribeh 200Film Zimní příběh (2014) je tak trochu mýtický, romantický i poetický. Herci Collin Farrell a nevinná Jessica Brown Findlay v něm prožívají nečekaně zajímavé a originální romantické sit...