Kašpárek v rohlíku dospívá

Kašpárek v rohlíku dospívá

Tisk

kasparek 200Bejbypankoví klasici Kašpárek v rohlíku vydali na konci roku 2014 čtvrtou plnohodnotnou desku s příznačným názvem Neposlouchej to!!!  Děti tím chtějí jak přimět k poslechu, tak je upozornit, aby neposlouchali každého a měly vlastní názory.

 

 

 

Kašpárek v rohlíku je projekt, který se zrodil jako reakce na nedostatek původních kvalitních písniček pro děti, jež by se zaujaly i dospělé. Jeho vznik je spojen s Loutkohrou Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, kde za vznikem dětského kabaretu Kašpárek v rohlíku stál David Dvořák. Od divadla to byl jen krok k hudbě a bejbypunku a z celé šarády vyústilo i stanové městečko, které můžete vidět například na festivalech.

Bejbypank je styl určený pro děti, ale jeho riffy i unikátní texty zaručeně pobaví i dospělé. Písně jsou hravé a texty si pohrávají s každodenním světem většinou pohledem dětí. Interpretů podílejících se na Kašpárkovi v rohlíku je hodně a většina má své stále hudební těleso a Kašpárkovi se věnuje pouze pro zábavu. Jmenujme například Milana Caise (Tata Bojs), Jana Kalinu (Sto zvířat), Márdiho (Vypsaná fixa), Filipa Nebřenského (Hm...) nebo Lenku Dusilovou. Všichni účinkující v kapele se odívají v bláznivém módním stylu a jsou taktéž vybaveni pokrývkami roztodivných tvarů a velikostí.

kasparek koncert

 

Kašpárka mimo jiné proslavily dvě živelné  cover verze: Želvy (Pretty Fly od Offspring) a Čúrej sem a čůrej tam (Should I Stay Or Should I Go od The Clash).  První album Bejbypank vyšlo v roce 2007, následoval Kašpárek navždy (2009) a vánoční dlouhý singl Ježíšku panáčkuj (2009). Předposledním počinem byl Ten Halywůd z roku 2012 a nejnovější je Neposlouchej to!!!

Na desce se opět podílela celé plejáda umělců, například Jaromír Švejdík (Jaromír 99), Andy Čermák ze Sunflower Caravan, Adrian T. Bell (The Prostitutes), Klára Vytisková (Toxique), Ondřej Bauer (Vosto5) nebo Dara Rolins. Nad texty držela ochrannou ruku členka Divadla Sklep Monika Načeva. Dohromady je to hodně různorodé, takže se nudit jen tak nebudete.

Neposlouchej to!!! je na první poslech dospělejší a už neobsahuje jen různé popěvkové hity, ale nebojí se i zvážnit. Otec projektu David Dvořák k tomu říká: „Navazujeme na kvalitní chytré písničky pro děti, a jelikož jsme od přírody zlobiví, hraví a pomatení, nebude chybět jako vždy lehkost, odstup a plácání do kolen tzv. hihihi-hahaha styl. Ale nějak nám to tentokrát nestačilo a v přirozeném dospívání jsme narazili i na témata reálného světa, a tak jsme si řekli, že se jich nebudeme bát a na desku je pustíme."

Otvírákem alba je Prezident punkových států, který začíná riffem z Rockyho a pokračuje Márdího punkem s dokonalým textem („když už dřepět ve škole, tak ať nás to baví“, „a komu se nechce vstávat, ať leží v posteli“). Tanečník Béda je dílem Dary Rollins a ač nemá takový náboj jako první píseň, má dobrou melodii a to stačí. Pohádková opravdu přenese posluchače do pohádek – za draky, princeznami i Honzou. Rytmus je pěkně vtíravý, takže vás donutí se pohnout. Happy Idiots jsou první anglickou písní Kašpárka v rohlíku a mají ji na svědomí  Klára Vytisková z Toxique a Adrian Bell z The Prostitutes. Ačkoliv by se více hodila na nějaká diskotéková pódia nebo do výběru letních hitů, holčičky si na ni rádi zatančí, i když nebudou rozumět textu.

kasparek plakat

 

Mým favoritem je Píseň o nás dvou - šíleně jednoduchý duet, kde tempo udává jen brnkání kytary. Zpěváky jsou dva malí outsideři s typickými problémy („ v pokoji nemám sbírku liků“, „neprožívám ságy ani seriály“), kteří si něžně předávají svá vyznání („když se usměješ slova hezčí jsou“) a dohromady to vyznívá opravdu moc pěkně. Podobně něžná je i píseň Za dveřmi nebo počin Na sever od Jaromíra 99, který mi v mnoha chvílích připomíná Svěráka s Uhlířem, akorát na mnohem vážnější notu („až tě jednou pochovají do hrobu studeného“). Je prostě těžké říci, jak tyto písně přijímají děti. Osobně tipuji, že je přeskakují například na svižný song Bohatej kluk od Márdiho nebo na punkovou Vílu Vivi.

Dojmy z Neposlouchej to!!! jsou takové smíšené – mně se deska líbí, ale myslím, že malé děti moc nezaujme a ty starší si k ní budou muset najít cestu samy. Jak to funguje naživo se můžete přesvědčit 20. března na velkém koncertě v Paláci Akropolis, kde se Kašpárek v rohlíku vrací po 7 letec. Předvedou zde nový hudební program pro rok 2015 a vystoupí v nových dresech - komiksových kostýmech s typickými číry.

Kasparek v rohliku

 


Neposlouchej to!!!
Interpret: Kašpárek v rohlíku
Žánr: bejbypank
Skladby: Prezident punkovejch států, Tanečník Béda, Pohádková, Happy Idiots, Píseň o nás dvou, Kung Fu Boy, Škola v přírodě, Mrkací hrdina 000, Vivi víla, Za dveřmi, Bohatej kluk, Na sever, Tominík
Stopáž: 46:30
Vydavatelství: vlastní náklad
Hodnocení: 75 %                

Zdroj foto: bejbypank.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na ostrově Komodo jsem objevila mladého výtvarníka…

sperk200V minulých dnech mne na jedné módní přehlídce zaujaly šperky. Jistě jsem nebyla sama. Okouzlily mě zvláštním nápadem, zpracováním. Oslovila jsem proto majitelku pražského butiku Details Alenu Zemanovou, která tuto módní přehlídku uspořádala…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Když „lajky“ nestačí…

a jak se vam libim ted perexJe vám okolo třicítky, obrážíte jednu svatbu za druhou, ale žádná zatím (!!!) nebyla tou vaší? Při frustrujícím sjíždění Facebooku si podrážděně odfrknete, protože v...

Divadlo

Nová sezóna Divadla Spejbla a Hurvínka zahájena: Na diváky čeká na podzim zážitkový Klub Hurvajz i premiéra nové hry Hotel Spejbl

spejbl200Od začátku září otevřel své brány nový zážitkový KLUB HURVAJZ pro všechny fanoušky Divadla S+H. Tento klub umožní divákům nevšední setkání s loutkoherci, účast na workshopech divadla nebo třeba účast na premiéře zbrusu nové hry HOTEL SPEJBL. Premiéra...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...