Hudba Tvýho Fotra míří na Moravu!

Hudba Tvýho Fotra míří na Moravu!

Tisk

Fotr 200Na tři moravské koncerty se chystá skupina s názvem Hudba Tvýho Fotra neboli HTF blues band. Jedná se o pražské bluesové uskupení, které založil básník Michal Talo začátkem roku 2015. V repertoáru této Česko-Slovensko-Kazachstánské skupiny najdete klasické písňové standardy ve stylu Chicago a Delta blues.

 

Ačkoliv je kapela prakticky nová, daří se jí koncertovat v hojné míře, a to nejen u nás, ale také v Německu. V říjnu bude mít kapela hned tři koncerty na Moravě: 16. října se předvede v Kojetíně u Kroměříže, 17. října pak v lázeňských Luhačovicích a 18. října pak v brněnském Café Loundry. Návštěvníci se mohou těšit na dvouhodinovou show, která je svým přístupem a výběrem písní mezi českými bluesovými kapelami ojedinělá. Vedle známých klasických písní jako je „Hoochie Coochie man“ Muddyho Waterse, nebo „Help me“ Sonny Boy Williamsona uslyšíte i (v našich krajích) méně známé blues songy jako třeba „Early in the morning“ ve stylu Juniora Wellse, nebo swamp bluesové „King Bee“ Slim Harpa.

Kapela je ve složení bicí, basa, kytara a foukací harmonika a prezentuje posluchačům zážitek z mnoha podob klasického amerického blues 50. až 70. let. Nenechte se však mýlit - koncert nepůsobí jako jakýsi "retro zážitek" nýbrž probouzí v posluchači hlubší zájem o kořeny moderní hudby.

Fotr 1

Na pár otázek jsme se zeptali samotného Michala Talo, neboli Heřmana Hýřila:

Heřmane, představ nám na úvod kapelu Hudba Tvýho Fotra. Jaké jsou v ní nástroje?

Hudba Tvýho Fotra byly původně jen tři nástroje, foukací harmonika, na kterou hraji já, akustická kytara na kterou hraje Martin Beran a plechová krabička plná fazolí, obstarávající rytmickou část. Náš první velký koncert čítající v repertoáru tři písně se uskutečnil před Lennonovou zdí v Praze za všeobecného veselí početné skupinky italských turistů. Po tomto úspěšném desetiminutovém koncertu jsme posbírali drobné a rozhodli se ve vidině nesmrtelné slávy elektrifikovat. Přizvali jsme basáka Petera Homolu ze Slovenska a bubeníka Artema Vanyukhina z Kazachstánu.

Hrajete hudbu z 50. až 70. let a mě napadá, čí táta byl inspirací? Tvůj?

Naši fotři skutečně blues poslouchají, to je pravda.

Fotr 2

Ty sám hraješ na foukací harmoniku. Jak ses k tomu dostal a co tě na tom tak nadchlo?

Dechové nástroje mě baví a baví mě blues. Když jsem křtil sbírku básní „Rok vepře“ hrála mi tam blues rocková kapela Žižkovský dezert a kluci z té kapely mě požádali, abych jim napsal nějaké texty. Přinesl jsem jim je do zkušebny, a chtěli po mně, abych to i zpíval. Vzal jsem do ruky tedy foukací harmoniku, abych jen tak blbě neokouněl v místech, kde nezpívám a zjistil jsem, že hra na foukačku vůbec není snadná, byla to výzva. S Dezertem to nedopadlo, ale harmonika mi zůstala, tak jsem založil kapelu a pokračuji v hraní nadále.

Skupinu označuješ jako česko-slovensko-kazachstánskou. Jak to dohromady funguje? Nemáte nějaké kulturní neshody?

Artem mluví dobře česky - pravda, že Peterovo slovenštině už tak dobře nerozumí, ale vždycky se nějak dohodneme. Neshody občas míváme, ale kulturního rázu nikoliv.

hudba tvyho fotra plakat

Co je podle tebe na blues nejlepší? A co naopak nejdůležitější? Jaký máš pocit z vnímání blues v České republice? Myslíš, že lidé mají rádi tento druh hudby?

Blues má i v česku aktivní posluchače. Důkazem je toho třeba právě aktuální a vyprodaný koncert Joe Bonamassy v Praze, nebo mezinárodní festival Blues Alive, který se každoročně koná v Šumperku. Blues, to jsou kořeny moderní hudby, to odkud vzešla. Je to vášnivý a srdečný styl, to se mi na blues líbí. Blues je vyjádření různých pocitů, nejen smutku, jak se někteří mylně domnívají.

Na závěr nám prozraď, jaké máte s kapelou kromě koncertů na Moravě, plány.

Chceme i nadále koncertovat a časem by nebylo od věci vydat i vlastní album. Držte nám palce a přijďte na koncert!

Více o kapele najdete zde: www.michaltalo.cz/htf  nebo www.fb.com/hudbatvyhofotra 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamínek zlínského divadla Tomáš Červinek: „Přijít do nového kolektivu není nikdy jednoduché“

200rozJak jsme již psali, soubor Městského divadla Zlín v 68. sezóně oživili dva Tomášové – Tomáš David a Tomáš Červinek. S druhým jmenovaným, který je nyní nejmladším hercem divadla, vám nyní přinášíme rozhovor. Popsal nám, jak probíhala jeho studia a předev...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kakébo: Japonské umění šetřit peníze. Zakuste japonský minimalismus v zacházení s penězi.

KakéboPokud chcete mít jasno ve svých financích, pořiďte si knihu od Fumiko Chiba. Moc si v ní nepočtete, ale poslouží vám jako deník příjmů a výdajů. Na prvních několika stranách je vysvětlen původ slova Kakébo, který vám neprozradím...

Divadlo

V NODu praská program ve švech!

nodPo letní kompozici programu No Dimension Summer se režim v experimentálních prostorech NOD vrací do normálu.  Lépe řečeno se do programu vrátí osvědčené divadelní kousky, odehraje se několik premiérových večerů a to jak divade...

Film

No, nic…

no nic 200Britskou komediální sestavu Monty Python (Terry Jones, Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman), která svého vrcholu dosáhla v 70. letech, snad není třeba představovat - byť u nás jsme se s jejím odkazem mohli seznámit ...