Scooter, historie legendy, část III. – Coververze, ostatní projekty a bizarnosti

Scooter, historie legendy, část III. – Coververze, ostatní projekty a bizarnosti

Tisk

scooter200Ačkoli tvorba kapely Scooter je založená na samplech, za svou kariéru nahrála i několik přiznaných coververzí slavných písní, které pochopitelně pojala po svém. Několikrát byla součástí superuskupení, které nahrálo skladbu pro charitativní účely a v průběhu kariéry si dokonce založila jeden „side project“ a dostala možnost zremixovat pár původně netanečních písní. O tom všem je poslední díl našeho speciálu, který je zároveň finální pozvánkou na koncerty v Praze a Brně, které proběhnou už tento týden.

 


Přiznané coververze:
Rebel Yell – H.P. Baxxter se nikdy netajil obdivem k britskému rockovému zpěvákovi a skladateli Billymu Idolovi a za existenci Scooteru nazpíval hned několik „coverů“ jeho songů. Ten patrně nejslavnější pochází z roku 1996, najdete ho na druhém albu Our Happy Hardcore a jako singl vyšel v květnu téhož roku. Předělávka hitu z roku 1984 je samozřejmě rychlejší, o něco údernější a typicky „scooterovská“ (bráno v kontextu jejího vzniku), a ačkoli se v hitparádách nedočkala větších úspěchů, dodnes patří k těm hodně vyhledávaným. Našince potěší i upírský klip natáčený v Praze.

Eyes Without a Face – další cover Billyho Idola, který song nazpíval v roce 1984, už není tak známý, protože nikdy nevyšel jako singl a kapela ho na koncertech zas tak často nehrála. Najít ho můžete na albu No Time to Chill a v podstatě se o něm dá říct, že je to pomalejší song, který asi správně zůstal jen na desce a nebojoval o úspěch v hitparádách. Dokazuje ale, že H. P. krásně zvládne i komornější skladby.

I´m Raving – také první singl z alba Wicked je přiznanou coververzí, ačkoli se jmenuje jinak než původní píseň. Původně jde o slavný song Walking in Memphis od Marca Cohna z roku 1991, pánové si ovšem trochu upravili text (kupříkladu místo originálního refrénu „I´m walking in Memphis“ zpívá H.P. titulní „I´m Raving. I´m Raving“), jinak ale víceméně zachovávají jak melodii, do níž přidávají pro sebe tehdy typické raveové prvky, tak i atmosféru. Největšího úspěchu se píseň, kterou provází černobílý klip plný mažoretek, dočkala ve Finsku, kde v tamní singlové hitparádě vybojovala druhé místo.

I Was Made For Lovin´You – v září 1998 vydali Scooter tzv. „dvojáčkový“ singl, který sestával jednak z tracku We Are the Greatest, pro účely našeho článku ale hlavně z řízné coververze stejnojmenné písně legendární skupiny Kiss z konce sedmdesátých let. I v tomto případě jde o povedenou předělávku, která originál ještě malinko zrychluje a přidává charismatický hlas H.P.ho. Jen je škoda, že už je dnes trošku zapomenutá. Obě písně mají videoklipy, které na sebe dějově navazují, takže jde vlastně o zhruba šestiminutový minifilm.

Jump That Rock (Whatever You Want) – okénko přiznaných předělávek uzavře ta z roku 2008, na níž se Scooter spojili s velice slavnou kapelou Status Quo a k obrazu svému „překopali“ jejich skladbu Whatever You Want z roku 1979. Velice slušný cover je, jak už název trochu napovídá, v jumpstylovém stylu a také je o něco energičtější než originál, jemuž rozhodně nedělá ostudu. Potěší také to, že rockoví veteráni se objeví i ve videoklipu


Ostatní projekty:
Ratty – nejslavnější „side project“ Scooteru bodoval v roce 2000 dnes už legendární trancovou klasikou Sunrise (Here I Am). Velmi dlouho se nevědělo, kdo za projektem stojí, až později se Scooter přiznali, že chtěli zkusit, jak se bude jejich trackům dařit pod jinou značkou. Song je zvukově úplně odlišný od většiny tvorby kapely a mnoho jejích fanoušků opravdu (a mnohdy) příjemně překvapil. Akčnímu a vizuálně i režijně nápaditému klipu dominují tři postavy s krysími hlavami (a nejsou to Scooter, jak si mnozí mylně mysleli). 

Love Message – Love Message – V roce 1996 vznikl charitativní singl na podporu boje proti AIDS, v němž se mimo Scooteru angažovaly tehdy slavné eurodancové kapely Masterboy, E-Rotic, Mr. President, Fun Factory, Worlds Apart, Dj Bobo, Captain Jack a U96, jejichž duchovní otec Alex Christensen celý jednorázový projekt vymyslel. Jedna z vůbec nejslavnějších diskotékových záležitostí devadesátých let.

Bravo Allstars – Let The Music Heal Your Soul – Roku 1998 sestavil tehdy nesmírně populární časopis Bravo a jeho televizní kanál superskupinu, která je z dnešního pohledu zajímavá tím, kolik zapomenutých a hudebně mrtvých hvězd se v ní objevuje.

scooter II

Mimo Scooter a Backstreet Boys, které jsou známé i dnes, se tu objevují tehdejší hvězdy Touché, Moffats, Aaron Carter, Mr. President, Squeezer, N Sync, Blümchen, R´n´G a Gil. Kolik z těchto jmen vám něco říká? Výtěžek z prodeje singlu šel kompletně na charitu.

Bizarnosti:
Bloodhound Gang – Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss (Scooter remix)– Americká rocková kapela, jejíž písně a texty jsou lehce perverzní a skoro vždy se dotýkají sexu, nechala druhý singl z alba Hefty Fine „umíchat“ Scooter, kteří se k jejich „úchylnějšímu“ soundu skvěle hodí. Skladbu „rozhýbali“, H.P. přidal své vokály a z rockové věci byla rázem hezká a svižná melodická záležitost.

Lützenkirchen  - 3 Tage Wach (Scooter Remix) – Německý DJ a producent Tobias Lützenkirchen vydal v roce 2008 skladbu 3 Tage Wach, kterou dal posléze na singl zremixovat i Scooteru. Jejich remix je trancovější záležitostí, v níž lze slyšet vokály H.P.ho, má rychlejší tempo a po celých více než pět minut slušně „šlape“.

Rammstein – Pussy (Scooter remix) – Kontroverzní song kontroverzní německé kapely je už sám o sobě značně úchylnou záležitostí, remix Scooteru ho však posunul na ještě „perverznější“ úroveň – trancové tempo rockové skladby, hlas Tilla Lindemana, který místy doplňuje typický zpěv H.P. ho a brutálně přímý a jasný text jsou zkrátka velkou bizarností.

H. P. Baxxter – Who The F**k Is H.P. Baxxter – Před dvěma lety vydal frontman Scooteru prapodivnou sólovku, která je housová a nemá daleko k dubstepu, přesto není úplně k zahození. Moc se toho o ní neví, takže nemá moc smysl ji nějak výrazněji komentovat.

 

Zdroje k obrázkům: www.electronicbeats.net , concertwith.me


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Romantikem jsem byl a zůstávám jím, říká divadelní a televizní herec Josef Vrána

josef vrana200I když má za sebou téměř čtyřicet let u divadla, je Josef Vrána rovněž vyhledávaným filmovým a televizním hercem, jehož určitě znáte. Jednou z divadelních novinek je komedie britského dramatika Davida Lodge Bez zábran, kde hraje slavného au...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Nechte děti dělat pokusy

domaci laborator 200V nakladatelství Edika ve společnosti Albatros Media vyšla v září kniha Domácí laboratoř plná vzrušujících experimentů pro začínající vědce. Zaručeně se u nich také poučíte i pobavíte.

...

Divadlo

Na Plovárnu jedině v lázních!

plovarna 200V rámci multižánrového festivalu LUHOvaný Vincent čeká jeho návštěvníky také divadlo. A ne ledajaké. Půjde o žonglérsko-akrobatické představení Plovárna souboru Bratři v tricku. Kde jinde strávit nedělní odpoledne rozmarného léta než v Jurkov...

Film

Nastal pro Bonda čas zemřít?

bond perexLoni v září se po dvojnásobném odložení způsobeném pandemií koronaviru do kin konečně dostala pětadvacátá bondovka s názvem Není čas zemřít, v níž se s rolí agenta 007 rozloučil Daniel Craig, který ikonickou postavu ztvárňoval od roku 2006. O tom...