Pain po pěti letech hlásí Coming Home

Pain po pěti letech hlásí Coming Home

Tisk

pain coming 200Pain, původně pouze projekt švédského multiinstrumentalisty Petera Tägtgrena, dávno zastínil jeho domovskou kapelu Hypocrisy a nyní nám díky vydavatelství Nuclear Blast servírují nový materiál, desku Coming Home. Jak se návrat po pěti letech povedl?


Kapela Pain je dítětem Petera Tägtgrena a její vznik jde až do roku 1996, takže letos slaví 20 let na scéně! Od začátku mělo jít o projekt, který míchá nejenom tvrdou metalovou hudbu, ale taky prvky elektronické hudby a přesně to styl Pain dokonale vystihuje. Jedinou stálicí je zakladatel kapely, který si všechno dělá sám – jak vokály, tak ostatní nástroje. Na turné ale kapelu samozřejmě má.
Za dobu své existence vyšlo celkem osm regulérních alb: Pain (1997), Rebirth (1999), Nothing Remains the Same (2002), Dancing with the Dead (2005), Psalms of Extinction (2007), Cynic Paradise (2008), You Only Live Twice (2011) a Coming Home (9. 9. 2016).
Album jako celek mi přišlo celkem nesourodé – na jednu stranu tu máme opakování zajetých procesů u rychlejších skladeb, na stranu druhou snahu o modernu a zajímavý mix u písní pomalejšího rázu. Až do country laděný rozjezd úvodní písničky byl nečekaný, ale neposadilo mě to na zadek. Ostatně to ani skladba druhá Call Me, kde hostuje v naší zemi tolik oblíbený zpěvák Sabaton Joakim Brodén, jehož ryčivé „R“ mi rve uši. Písnička vyznívá jako nějaký zábavový cajdák, koneckonců, podívejte se na videoklip:
{youtube}Ml4iBTfoplY{/youtube}
Favoritem na desce je poměrně jednoduchá a pomalejší písnička A Wannabe, která má příjemné tempo a chytlavý text (Can you feel that you are living it? Or do you wanna be a wannabe a, be the real thing). I v tomto případě můžete omrknout klip:
{youtube}0-zYQH9fXkU{/youtube}
Nejsilnější vliv předešlých alb cítím v písni Pain in the Ass, která má asi největší grády. Nejkratší (3:43) Black Knight Sattelite se honosí kreativním úvodem, ale poté sklouzne do průměru a člověk má pocit, že tohle už někde slyšel. Eponymní písnička s rockovým začátkem á la Green Day šokovala poklidným pomalým tempem a možná i díky němu tak vynikla. Epický song o stárnutí a hudebních průmyslu. Elektro-kolotoč přináší rocková rádiovka Absinthe_Phoenix Rising, kde mi Peter trošičku připomíná zpěv Ozzyho Osbournea. Hutnějšího zvuku se dočkáme v pochodovce Final Crusade. Pain v netradičním kabátku, tj. předposlední skladba, kde jsou nám jako netradiční zpestření servírovány ženské árie. Album uzavírá nejdelší (4:46) flák Starseed. Kdybych nepoznala zpěv, ani by mě nenapadlo, o jakou kapelu jde. Pomalejší písničky prostě Pain sednou.
Na Pain se mi moc líbí a nejvíc na nich oceňuji fakt, že se pořád vyvíjejí a posunují hudební hranice, míchají styly a nebojí se toho. Transformují se a zkouší, co jim sluší a reagují na nové hudební trendy. To sice ne vždy dopadne dobře, ale přesto zůstávají sví. A to vše díky mozku Tägtgrena. Pokud se vám elektro metal líbí a nemáte s Pain zkušenosti, není nic jednoduššího, než odbočit z rutiny a pustit si tuhle kapelu. Fanouškům kapely doporučuju a garantuju, že vás opět překvapí něčím novým.

pain coming 2


Název nosiče: Coming Home
Interpret: Pain
Žánr: elektro metal
Skladby:  01. Designed to Piss You Off,  02. Call Me, 03. A Wannabe, 04. Pain in the Ass, 05. Black Knight Satellite, 06. Coming Home, 07. Absinthe-Phoenix Rising, 08. Final Crusade, 09. Natural Born Idiot, 10. Starseed
Stopáž: 41:21
Vydavatelství: Nuclear Blast
Hodnocení:   85 %
Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nech mě jít vstříc smrti…

nech me jit 200Nakladatelství Domino vydalo před pár dny zajímavý román s názvem Nech mě jít od oceňovaného britského autora Edwarda Docx. Ač se jedná o čtení o smrti, kapesníky byste potřebovat neměli.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Staré pověsti české spatříme v obnovené podobě

Povesti 200Každým rokem přichází do kin další digitálně renovované klasické dílo tuzemské kinematografie - a pokaždé je provází knižní monografie, věnující se jak procesu obnovy, tak uměleckým záležitostem. K divákům i čtenářům prozatím doputovaly filmy (a ...