Nadpozemské cédéčko Plynutí nejen pro zimní večery

Nadpozemské cédéčko Plynutí nejen pro zimní večery

Tisk

plynuti 200Plynutí. Cédéčko s tímto názvem v sobě skrývá hudbu Tomáše Prokopiče a zpěv Karoliny Beyond. Bez jediného slova řeknou všechno.

 

 

 

Meditační a relaxační hudba vás dostane do klidu, do rozjímání, do plynutí, jak se ostatně jmenuje i úvodní skladba. I Z názvů těch dalších je zřejmé, že jde o pohodu: Matka Země, Klid v duši, Kosmický tanec, Zimní sen, Dech života, Okamžik věčnosti, Nový začátek, Západ Slunce, Zrození, Rozkvět a Inkarnace.

Je to přesně tak, jak je uvedeno na přebalu alba: „Karolina s Tomášem společně tvoří nadpozemskou a nadčasově krásnou hudbu s hlubokým duchovním přesahem. Někdy vás vynese vysoko nad oblaka a do vzdálených koutů vesmíru, jindy zas ponoří do hlubin vaší duše.

Při poslechu Plynutí to působí, že Karolina a Tomáš se musejí znát odjakživa. Tak moc jim to spolu ladí. Kdepak – osobně se setkali až v září 2015, krátce předtím si Tomáš v komentářích na svých stránkách přečetl Karoliny vzkaz „krásná hudba, děkuji“ s odkazem na její web, a tak poprvé zaslechl její hlas. Oba cítili, že klávesy Tomáše a zpěv Karoliny půjdou dohromady. Nemýlili se.

plynuti

A tak se postupně zrodilo zmíněné cédéčko. Autorka těchto řádků slyšela dvě skladby prvně v pražské Jazzové sekci, kde Karolina s Tomášem zakončili výstavu obrazů Pavla Turnovského a Luny Isis, které jsou stejně nadpozemské jako jejich skladby. Jeden z obrazů nese kupříkladu název Buddha nového světa.

Zakladatel Jazzové sekce Karel Srp s přáteli zároveň zazimoval venkovní bustu Françoise Mitterranda v přilehlé zahradě, brána Jazzové sekce se zavřela – až do 1. dubna příštího roku. Cédéčko Plynutí se ale k zimnímu spánku rozhodně nechystá, naopak může mnoha lidem nejen zimní večery zpříjemnit.

plynuti 2

CD Plynutí
Hudba: Karolina Beyond (zpěv), Tomáš Prokopič (klávesy, aranže, mix a mastering)
Foto: Vratislav Kocourek (příroda), Simona Amiridu (portréty)
Grafická úprava: Tomáš Prokopič a Karolina Beyond
Vydáno v Praze v roce 2016
Více informací: www.plynuti.cz

Foto: Simona Amiridu a Vratislav Kocourek
Foto z ukončení výstavy obrazů Pavla Turnovského a Luny Isis v Jazzové sekci a zazimování busty Françoise Mitterranda: Andrea Cerqueirová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, al...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Intelektuálové se vyjadřují o svém národu

vymer200Aleš Urválek (*1974) je mladý pedagog Ústavu germanistiky, nordistiky a nederlandistiky Masarykovy univerzity v Brně a okruhem jeho studijního zájmu se stala moderní německojazyčná literatura, dějiny idejí a recepce německé literatury u nás. Publikac...

Divadlo

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních ak...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...