Plujte po řece s kapelou 1stChoice

Plujte po řece s kapelou 1stChoice

Tisk

1st choice rivers 200

Prvního března spatřila světlo světa digitální nahrávka s názvem Rivers od skupiny 1stChoice. Kapela ji považuje za své miminko, a to pořádně vymazlené – nepřetržitě na ní přes rok makali a s některými písničkami pracovali už před deseti lety. Tak co, stálo to za to?

 

Kapela 1stChoice v únoru oslavila 15 let existence, ale neměla to vždy jednoduché - jedna personální změna střídala druhou, a to na různých postech. V současnosti vypadá jejich sestava takto: Hubert Kořínek (zpěv), Martin 'Mrazík' Mrázek (kytara), Jakub 'Cubass' Kapal (baskytara) a Jan 'Johnnie' Martinek (bicí). První album Sweet Illusion vyšlo v roce 2003, následovník Online o 5 let později. Aktuální název Rivers vlastně odkazuje na to, že od té doby uplynulo hodně vody.

Obal alba od umělce Petra Šťastného (Raist.cz) dává tušit, že se nebude jednat o žádné klidné vody. S černými fleky je v kontrastu i světle modrá a dohromady to vypadá moc pěkně. Rivers v sobě skrývá 9 skladeb plus jeden bonus v podobě cenzurované verze písně Squirt. Dohromady to tvoří konzistentní celek, kde je každý song je originál a v rádiu byste jej nikdy nepřeslechli.

1st choice2

Nejvýraznějším a také velmi zapamatovatelným počinem je pro mě rozhodně Heterosexual, z kterého přímo čiší dobrá nálada. Na podobné vlně se nese i úvodní melodická píseň My Youth. Z tohoto tempa vybočuje říznější a rychlejší The Lost Tape, kde se zpěvák ukazuje v jiných (až metalovějších) polohách. Hodně světově mi pak zní závěrečný pomalejší kousek Defending My World.

Všechny písně jsou v angličtině a palec nahoru zpěvákovi Hubertu Kořínkovi, jak se s nimi bez problémů popral. Nemám úplně trénované uši ani nejsem odborník na fonetiku, ale jako čengliš typická pro mnoho českých kapel mi to rozhodně nezní. Obsahově texty nejdou do hloubky, nejsou přehnaně ani zbytečně složité a týkají se hlavně mezilidských vztahů.

Deska Rivers představuje hodně pohodovou a mladistvou muziku plnou různých rytmů a riffů, které rozhodně neomrzí. Některé jsou jak dělané na letní pohodu někde u bazénu, jiné jsou skvělé na probrání. Zkrátka nepřijdou ani milovníci pomalejších songů. Dejte 1stChoice šanci, zaslouží si to, protože laťku nastavili hodně vysoko!

1st choice rivers

Rivers
Interpret: 1stChoice
Žánr: alternativní rock
Skladby: My Youth, One More Night, River Lodge, Flowers, The Lost Tape, Just Forget, Squirt, Heterosexual, Defending My World
Stopáž: 46:02
Vydavatelství: vlastní náklad

Hodnocení: 93 %

Zdroj foto: 1stChoice


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Píseň zbloudilých duší: O životě takovém, jaký je

PíseňMladý chlapec Jojo si rozhodně neužívá bezstarostné dětství. Žije se svou babičkou a dědečkem, kterým říká mamko a taťko a se svou skutečnou matkou, jejich dcerou, které ovšem říká jen jménem – Leonie. Za svoji matku ji nepovažuje...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

Záplava filmů pohltí Karlovy Vary

MFFK IFFlogoPo roční přestávce zaviněné covidovou epidemií se opět vrací KARLOVARSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL, oproti obvyklému datu o dva měsíce posunutý. Letos se ve dnech 20. až 28. srpna koná jeho 55. ročník. Nejspíš bude skromnější – mám na mysli značně zúže...