Radek Banga jinak. Dobře a se ctí!

Radek Banga jinak. Dobře a se ctí!

Tisk

MRadek Banga 200oderní zvuk, sytý hlas, silné texty. To je Radek Banga na albu Věci jinak. „Od týhle chvíle budou věci jinak. Nebudem to dál asi moc napínat. Dlouhý čekání právě je u konce. Vem si co je tvý, chop se šance…,“ zpívá Radek Banga v úvodní skladbě. A šance se chopil se ctí! Klobouk dolů v tom, že k písničkám složil hudbu, napsal texty i album produkoval.

 

 

Album je příjemné, poslouchatelné, lze u něj relaxovat, flákat se i tancovat. Přitom texty nejsou jen „láska-páska“. Rychlejší skladby se střídají s pomalejšími, cédéčko drží kompaktně jako jeden celek, je z něj cítit živá hudba, rytmus, člověk si chtě nechtě pobrukuje nebo poťukává do stolu.

„Viděli jsme mámu, když se skácí. Viděli jsme tátu, když se ztrácí. Viděli jsme víc, než bychom měli. Slyšeli jsme zdi, jak na nás křičí. Slyšeli jsme, jak se srdce ničí. Tolik, abychom změnit věci chtěli. Tak abys opodál nebyl ten, kým jsi pohrdal…,“ zpívá Radek Banga v písni Nepošli to dál.

Mimochodem, (Ne)pošli to dál je i název knížky, kterou booklet alba avizuje. Uvedena je coby životní příběh malého romského kluka s velkým srdcem. „Kudy vedla jeho trnitá cesta zatuchlého žižkovského bytu až na proslulý festival v Glastonbury? Jaká osobní dramata se odehrávají za zavřenými dveřmi domovů?“ láká booklet na autobiografii.

Aspirace na hity

Ale zpět k albu. Melodie jsou natolik chytlavé, že lze bez troufalosti říct, že kdyby do rozhlasového éteru byla některá z písní řádně vpuštěna a omílána, má šanci aspirovat na hit. „…A tak dolů padá, a tak dolů padá. A tak dolů padá a padá stále níž a níž…,“ zní třeba lehce zapamatovatelný text skladby Dolů padá.

Velmi zdařilá, hudebně i textově, je kupříkladu písnička Dveře. „…Když nikdo neotvírá, možná je chvíle zkoušet jiný dveře otevřít. A přání, co neslyší andělé, musíme si odepřít. Možná je chvíle zkoušet jiný zámky odemknout. Klíče další získat a zbavit se těsných pout…,“ zpívá Radek Banga.

Jak už výše uvedeno, cédéčko drží pohromadě jako jeden celek, což může být jak jeho výhoda, tak ale i částečná nevýhoda. Některé skladby zní podobně. Tomu se ale, když autorem i interpretem je jeden člověk, nelze vyhnout. Celkový dojem je každopádně pohoda – a o to jde! 

Radek Banga

Radek Banga: Věci jinak
Hudba a texty: Radek Banga
Producent: Radek Banga
Nahráno, mix & mastering: Studio Bangatone
Foto: Karolína Ryvolová, 2021
Design: Lucas Pegas, 2021
Booking & management: Veronika Konopíková, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , 724 083 362
Hodnocení: 90 %

www.radekbanga.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Návrat z nicoty

navrat z nicoty 200Martin Pistorius se stal na týden mým nejvěrnějším společníkem, protože jsem knihu nosila s sebou, ačkoliv jsem jela jen dvě zastávky tramvají.

...

Divadlo

Antonius a Kleopatra – premiéra slavného dramatu v Brně

Antonius a Kleopatra perexPandemie a divadelní představení se velmi v lásce nemají. Ale Městské divadlo v Brně již v červnu odehrálo venku, na nádvoří Biskupského dvora, ve své premiéře pohádku O statečném kováři. První skutečnou premiér...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...