Zámecký park ve středočeské Litni zanedlouho rozezní scénický open air koncert „Dotek lásky“

Zámecký park ve středočeské Litni zanedlouho rozezní scénický open air koncert „Dotek lásky“

Tisk

Zamek Liten 200Letní kouzlo zámeckého parku v Litni podtrhne v sobotu 18. června scénický open air koncert „Dotek lásky“, který završí 9. ročník zdejších tradičních pěveckých kurzů. Ty budou výjimečné exkluzivní účastí Operního studia Slovenského národního divadla, jehož členové budou po dobu pěti dnů v zámeckém areálu studovat a při závěrečném vystoupení předvedou, co se za svůj pobyt naučili. Na koncertu v jejich podání zazní árie raného romantismu, které budou zpracovány ve scénických obrazech zachycujících lásku v různých podobách. Námět koncertu je inspirován verši Sonetů Wiliama Shakespeara. Koncert i pěvecké kurzy se konají jako vrcholná událost 11. ročníku Festivalu Jarmily Novotné, jejž pořádá nezisková organizace Zámek Liteň.

Dotek lásky
„Pokud je hudba jídlem lásky, … hraj dál“
„Očima poslouchat – to je moudrost lásky“
Shakespeare

Letošní Pěvecké kurzy v Litni podruhé v řadě povedou renomované osobnosti, holandská pěvkyně a mentorka Margreet Honig a česká sopranistka Simona Houda Šaturová. Dámskou dvojici doplní operní režisér Marek Mokoš, který bude zároveň režisérem open air koncertu „Dotek lásky“. Ten má již zkušenost z liteňského prostředí, kde v roce 2018 vedl pěvecké kurzy i režíroval venkovní koncert. Společné vystoupení absolventů se letos trochu neobvykle přemístí ze sálu Čechovny do scenérie zámeckého parku.

Zamek liten1

„Pro tento rok se ředitelka festivalu Ivanka Leidlová rozhodla pro spolupráci s Operním studiem SND, což nás velmi těší a ceníme si toho. Operní studio SND má ve svých stanovách organizovat pravidelné různorodé workshopy. Toto propojení pěveckých interpretačních kurzů s výsledným představením je ideální formou, o kterou se snažíme i tady v Bratislavě,“ říká Marek Mokoš.

„Pro tyto kurzy jsme si jako téma zvolili raný romantismus. Podle technických možností a pěvecké vyspělosti jsme vybrali jednotlivé árie pro konkrétní členy Operního studia SND. Zazní známé i méně známé árie ze slavných oper, jako například Belliniho Náměsíčná, Rossiniho Vilém Tell či Lazebník Sevillský, Donizettiho Lucie z Lammermooru a další. Na základě tohoto výběru jsem vytvořil koncept, ve kterém jsem půvabnost pěveckého bel canta v áriích zpracoval do poetických scénických, stylizovaných obrazů zachycujících různé podoby lásky, které jsou inspirovány verši Shakespearových Sonetů. Celý večer se bude odehrávat v zámeckém parku u jezírka, s živou hudbou komorního tělesa pod taktovkou slovenského dirigenta Dušana Štefánka,“ naznačuje Marek Mokoš koncept a program koncertu.

Zamek liten 2

Začátek koncertu je naplánován na 18. hodinu. Vstupenky ve dvou cenových kategoriích, za 500 a 300 Kč je možné objednat na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript nebo na telefonním čísle 737 650 497.

O organizaci ZÁMEK LITEŇ, z.s. a o FESTIVALU JARMILY NOVOTNÉ

Nezisková organizace Zámek Liteň, z.s., založená Ivanou Leidlovou na počátku roku 2012, si dala za cíl obnovit a pozvednout jméno a odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné a českého šlechtického rodu Daubků. Zámek Liteň organizuje multižánrový Festival Jarmily Novotné, vytvořil a pečuje o muzejní sbírku, podporuje a iniciuje vznik nových autorských počinů, podporuje mladé umělce a obnovuje kulturní památky v areálu zámku Liteň.

Organizace mimo jiné vydala reedici memoárů Jarmily Novotné Byla jsem šťastná, spolupodílela se na vydání hudebního CD Jarmily Novotné Opera Recital, organizuje mistrovské pěvecké kurzy pro mladé pěvce a postupně rozšiřuje vzdělávací kurzy o další obory. V roce 2014 pořádala open air koncert Pocta Jarmile Novotné pod vedením Jiřího Bělohlávka a za účasti světově uznávaných českých operních pěvců. V roce 2013 Zámek Liteň, z.s. inicioval a financoval osmnáctiměsíční mezinárodní historický výzkum a vydání knihy o Jarmile Novotné pod vedením historika, spisovatele a scenáristy Pavla Kosatíka. Hlavním výstupem tohoto výzkumu a současně vrcholnou událostí Festivalu Jarmily Novotné 2015 bylo vydání historicky první monografie o Jarmile Novotné s názvem Baronka v opeře.

V roce 2017, u příležitosti 110. výročí narození pěvkyně, organizace uspořádala operní gala Pocta Jarmile Novotné 2017 s předními tuzemskými i zahraničními pěvci, ve spolupráci se SOČRem. V roce 2018 se uskutečnily první Liteňské hornové dny, které tak položily základ nové zdejší hudební tradici. Na podzim 2019 vyšla pod hlavičkou Zámku Liteň kniha Skutečný zpěv, v originále True Singing o technice zpěvu, z pera světově uznávané pěvkyně a mentorky Margreet Honig, v překladu významné české mezzosopranistky Markéty Cukrové. Počínaje stejným rokem, našel v zámeckém areálu v Litni své pravidelné dějiště happening základních uměleckých škol s názvem ZUŠ Open.

Vedle osobnosti Jarmily Novotné Zámek Liteň, z.s. podpořil dosud žijící a stále plně tvořící uměleckou legendu, pana Jiřího Suchého. Organizace se stala koproducentem dokumentu režisérky Olgy Sommerové s názvem Jiří Suchý – Lehce s životem se prát a v roce 2016 produkovala a finančně zaštítila dokument Jiří Suchý: Moje souboje a boje, který vznikl z iniciativy režiséra Jiřího Vondráka a Jiří Suchý jej dostal jako netradiční dárek k 85. narozeninám.

Vrcholnou událostí jubilejního 10. ročníku Festivalu Jarmily Novotné 2021 byl mimořádný open air projekt Rusalka v parku. Šlo o koncertní provedení opery Rusalka Antonína Dvořáka v multimediální produkci bratrů Cabanů. V hlavních rolích se představili elitní pěvci Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník a Jana Kurucová pod vedením Roberta Jindry, ve spolupráci SOČRu.

11. ročník festivalu otevřely 23.–24. dubna 2022 v pořadí druhé Liteňské hornové dny. Hráči se zde společně setkali při účastnických koncertech, workshopu či přednášce. Přehlídka pozvala k návštěvě také veřejnost. Zařadili jsme na program festivalu mimořádný koncert na podporu ukrajinských umělců, kteří odešli do České republiky před válkou ve své vlasti. Benefiční koncert DĚKUJEME HUDBOU se odehrál v Čechovně v pátek 20. května. Jako exkluzivní host vystoupil Štefan Margita. 22. května se v zámeckém areálu uskutečnila přehlídka základních uměleckých škol v rámci celorepublikového projektu ZUŠ Open. Pěvecké kurzy v Litni vsadily po loňském úspěchu opět na lektorskou dvojici Margreet Honig a Simona Houda Šaturová. Dámské duo doplní operní režisér Marek Mokoš. 9. ročník kurzů se uskuteční mezi 14. a 18. červnem a bude výjimečný rovněž exkluzivní spoluprací s Operním studiem Slovenského národního divadla. Dějištěm tradičního závěrečného koncertu se stane v podvečer 18. června zámecký park.

Festival Jarmily Novotné 2022 se koná pod záštitou ministra kultury Mgr. Martina Baxy a hejtmanky Středočeského kraje Mgr. Petry Peckové.

Zamek Liten3

Zdroj foto: Jan Žírovnický

Více informací na www.zamekliten.cz, www.facebook.com/FestivalJarmilyNovotne a na www.instagram.com/zamek_liten.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Vaněček odpočívá tak, že píše

200 rozhovor1Letošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí po...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Albatros Media chystá knihy o Osvětimi nebo narkomance Katce

albatrosmediaMinimálně dvakrát do roka se koná merenda Albatros Media, na které jsou prezentovány chystané novinky jednotlivých nakladatelství této společnosti. Jarní představovačka proběhla právě před několika dny, proto vám chceme některé z titulů předst...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...