Česká televize vybrala pětici hudebníků pro národní kolo Eurovize. Přihlásilo se rekordních sto sedmdesát písní

Česká televize vybrala pětici hudebníků pro národní kolo Eurovize. Přihlásilo se rekordních sto sedmdesát písní

Tisk

eurovize200O účast v letošním ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song Contest bude za Česko usilovat držitelka Oscara Markéta Irglová, dívčí kapela Vesna, písničkář RODAN, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.

 

Výběr národního zástupce na Eurovizi 2023 odstartuje živý přenos na oficiálním YouTube kanálu soutěže, a to v pondělí 30. ledna ve 21 hodin. Diváci ho budou moci sledovat také v iVysílání ČT.

„Jsem hrdý na to, jak se na naší hudební scéně značka Eurovize rozrostla, stává se nesmírně zajímavou a atraktivní. Letos se nám dostalo ohromující odezvy od tuzemského hudebního průmyslu, protože nám přišlo více než sto sedmdesát písní, většinou od českých autorů. A všechny s českými zpěváky. Představení pěti vybraných uchazečů o reprezentaci Česka na květnové Eurovizi v Liverpoolu bude na konci ledna vůbec poprvé vysílat živě youtubový kanál soutěže, který sleduje více než pět milionů fanoušků z celého světa,“ říká šéf české delegace Kryštof Šámal.

V přímém přenosu ze studia ČT na Kavčích horách vystoupí všech pět národních semifinalistů. Večer bude v angličtině, pro mezinárodní publikum, moderovat zpěvák Adam Mišík. „Hlasování diváků začne 30. ledna hned po živém vysílání a skončí o půlnoci 6. února. Následující den zveřejníme vítěze, který vystoupí v květnu na Eurovizi ve Velké Británii. Hlasy budou moci fanoušci svým favoritům posílat prostřednictvím mobilní aplikace Eurovize,“ upřesňuje Kryštof Šámal.

Poprvé se o účast v soutěži bude za Českou republiku ucházet hudebnice Markéta Irglová, která v roce 2008 získala s Glenem Hansardem cenu Americké akademie filmového umění a věd pro nejlepší originální píseň. Oba umělci si společně zahráli v nízkorozpočtovém snímku Once, v němž zazněla jejich skladba Falling Slowly. Z filmu se stala celosvětová senzace a dočkal se i jevištní muzikálové adaptace. Markéta Irglová žije trvale se svojí rodinou na Islandu, loni na podzim vydala zatím poslední studiovou nahrávku Lila.

eurovize Marketa Irglova

Prvky folkloru zasazuje do moderního popu dívčí skupina Vesna se zpěvačkou a textařkou Patricií Fuxovou. Kapela vydala dvě desky, včetně duetů s Vojtou Dykem a Františkem Černým z Čechomoru. V roce 2019 byla nominována na Ceny Anděl a jako předkapelu si ji vybrala skandinávská zpěvačka Aurora.

eurovize Vesna

Rozkročený napříč hudebními styly se cítí být hudebník RODAN, výhradní autor svých anglických textů a skladatel svého repertoáru. Debutové album Glasses Off, v produkci Jana Čechtického, vydal v polovině loňského roku.

eurovize RODAN

Tvorbu zpěvačky Pam Rabbit inspiruje smyšlený strašidelný, tragický, ale zároveň i humorný svět, který jí pomáhá chápat, vysvětlovat a zvládat ten reálný. Její velkou vášní je režie videoklipů, které vnímá jako dovysvětlení svých písní.

eurovize Pam Rabbit

Autorka, zpěvačka a producentka Maella aktuálně tvoří a žije v Londýně. Posluchače oslovuje charismatickým, až hypnotickým hlasem. Loni v říjnu byla ambasadorkou Spotify playlistu Equal a její fotografie se objevila na newyorském Time Square.

eurovize Maella

Eurovize se koná každoročně od roku 1956, kromě covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž a jeden z nejdéle vysílaných televizních programů na světě. Jedná se také o nejsledovanější nesportovní televizní událost světa. Každoročně ji sleduje v průměru 180 milionů diváků. Alespoň jednou se jí zúčastnilo 52 zemí. Letošní dvě semifinálová kola a finále se uskuteční druhý květnový týden v britském Liverpoolu a jejich přímé přenosy tradičně do svého programu zařadí ČT.

Zdroj foto: Will Pavli, Aloha Burn, David Cleary,


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Šifra prolomená téměř po čtvrtletí

Katharinina sifra200Kniha Zlín vydala další knihu Jørna Liera Horsta, tentokrát ze série Odložené případy. Nese název Katharinina šifra a opět stojí za to.

 

...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...