Helena Vondráčková a Ray Greene zahájili jazzový festival v Přerově

Helena Vondráčková a Ray Greene zahájili jazzový festival v Přerově

Tisk

jazz foto report200Interpreti Helena Vondráčková a Rey Greene, to jsou hvězdná jména prologu 40. ročníku Československého jazzového festivalu Přerov. Tradiční prolog (čili zahájení festivalu) proběhl ve čtvrtek 12. října ve velkém sále Městského domu v Přerově. Avšak hlavní program se spoustou hudebních hostů festivalu se bude konat až od 19. do 21. října.

 

Jako první vystoupila Helena Vondráčková, kterou uvedl osvědčený moderátor Aleš Benda. Zpěvačce, která udělala kariéru jako popová královna a má za sebou úspěšné turné v Jižní Americe, Kanadě nebo Japonsku, ale není cizí i jazzový repertoár. Vždyť už na své první talentové soutěži v Lucerně vyhrála právě s Gershwinovými písněmi.

Heleniny jazzové standardy sklidily ovace

Během času natočila i řadu jazzových nahrávek, třeba z repertoáru Elly Fitzgerald. I když vyhrávala s popem a kantilénami festivaly všude možně na světě, na domácích koncertech, kde ji léta doprovázela kapela Strýci vedena jazzmanem Luďkem Švábenským, zařazovala i jazzové písně. Už před lety zabodovala na pražském mezinárodním jazzovém festivalu, často zpívala s Orchestrem Gustava Broma a s Martinem Kratochvílem a kapelou Jazz Q natočila pop-jazzovou desku Paprsky.

V Přerově ji doprovázela kapela vedená Charliem Blažkem. Helena zpívala víc než hodinu, neslezla z jeviště a zařadila řadu nestárnoucích jazzových evergreenů Billyho Strayhoma, A. C. Jobima. Barta Howarda, Duke Ellingtona nebo Cole Portera. Některé skladby byly v angličtině, některé v češtině, autorem je Pavel Kopta. Bylo to příjemné vystoupení, což ocenilo i jazzové publikum.

„Na jazzového festivalu v Přerově jsem si zazpívala nádherné jazzové standardy za doprovodu výborných muzikantů Charlieho Blažka, Vladimira Klimenta, Vítka Pospíšila, Michala Hejny, Jiřího Helady a Juraje Bartoše, a jsem tomu ráda. Moc jsem si to užila a ráda si to třeba ještě někdy zopakuji,“ prohlásila po koncertě Helena Vondráčková.

jazz foto report1

Američan v Přerově

Patnáct minut po české zpěvačce následovalo vystoupení americké hvězdy, která je známá i českému publiku. Jednak už na za sebou řadu koncertů, jednak boduje i jeho aktuální album Stay. Jmenuje se Ray Greene a v Přerově vystoupil se čtyřčlennou kapelou (Reggie Wshington – baskytara, Jonas Vogelsang – kytara, zpěv, Jhonson „Jhony Keys“ Francois – klávesy, Alex Bernath – bicí).

Ray Greene je americký zpěvák a trombonista, producent a multiinstrumentalista. Svá hudební studia absolvoval na prestižní Berkley College of Music v Bostonu. Hudbou jeho srdce je soul a R&B. V jeho skladbách a hlasovém projevu je i odkaz gospelu, jazzového zpívání a blues. Brzy se začal prosazovat na americké scéně a v průběhu času vystupoval a nahrával ve studiu s takovými velikány, jako jsou Aretha Franklin, Isley Brothers nebo Natalie Cole. Zásadním způsobem se také podílel na tvorbě proslulé soul-funkové skupiny Tower Of Power a v posledních dekádách se stal klíčovým členem a hlavním mužským zpěvákem v kapele kytarové legendy Carlose Santany!

jazz foto report2

Nyní na svém novém albu s názvem Stay Ray Greene (které jsem si pořídil) předvádí strhující hudební umění a do kolekce hluboce osobních a emocionálně písní vložil své srdce, duši i výjimečné pěvecké a instrumentální schopnosti. Bylo vidět a cítit i v Přerově. Je to velká hudební veličina!

Američan v Přerově - Ray Greene, to byl hudební vodopád, který uhranul publikum! Už jenom jeho nástup byl bombastický, a což potom, co předvedl na jevišti. Byl to vynikající výkon po všech stránkách včetně jeho skvělé kapely. A to byl teprve začátek letošního festivalového ročníku.

jazz foto report3

Hlavní program nabídne hvězdy za hvězdou

Čtvrtek 19. října 2023 od 19.00

Hlavní festivalový program zahájí slovenský nestor Peter Lipa a jeho band. Nestárnoucí Peter Lipa letos oslavil již svou osmdesátku a stále zpívá s plným nasazením. Jeho typický jazzový a bluesový projev klade důraz nejen na melodičnost, ale též na neotřelé a zajímavé texty. Pocta big bandu Buddyho Riche, to je pořad, se kterým se představí The Loop Jazz Orchestra. Hold jednomu z nejlepších jazzových bubeníků historie přijede s pražským orchestrem vzdát Američan Dave Weckl, který je označován za nejlepšího jazzového bubeníka současnosti.

Pátek 20. října 2023 od 19.00

Před třemi lety to byl v Přerově jen stream bez diváků v hledišti, letos si formace Top Dream Company dá repete konečně i před publikem, které ocení výbušnou funk-soul-pop-jazzovou směsici s potenciálem roztančit celý sál. Kontrabasista František Uhlíř si před třemi lety ke svým sedmdesátinám nadělil autobiografickou kolekci Story of My Life – Music for Septet. Živé provedení této nahrávky uvidíme letos v rámci festivalového jubilea. Závěr pátečního koncertu bude patřit zámořským legendám. Klávesista Jeff Lorber, jenž bude v Přerově vystupovat poprvé, si do svého tria přizval muzikanty, kteří vřelost přerovského publika už v minulosti zažili. Jsou jimi baskytarista Jimmy Haslip a bubeník Sonny Emory.

Sobota 21. října 2023 od 19.00

Poslední festivalový večer otevře Boris Band Combination (BBC) ostravského klávesisty a skladatele Borise Urbánka a jeho špičkových hostů. Academic Jazz Band Přerov byl založen v roce 1958 jako Dixieland XI. A a v rámci festivalu pravidelně slaví své kulatiny a půlkulatiny, které spolehlivě přitahují zástupy vděčných posluchačů. Letos budou Akademici oslavovat již své 65. výročí. Finále jubilejního 40. ročníku ČSJF obstará zpěvačka a multiinstrumentalistka Judith Hill se svou kapelou. Judith se ve svém portfoliu pyšní spoluprací s hudebními giganty typu Michaela Jacksona, Stevieho Wondera, Ringo Starra nebo Prince. Podílela se i na filmu o doprovodných vokalistech 20 Feet to Stardom, který získal cenu Grammy za nejlepší hudební film a Oskara za nejlepší celovečerní dokument. Na závěr festivalu nás čeká neodolatelný mix soulu, funku a jazzu.

After party po hlavních festivalových večerech bude v režii temperamentní kapely Michito Sanchez Latin Collective. V rámci festivalu proběhne i křest vzpomínkové knihy Brána jazzu otevřená, která vychází k příležitosti 40. jazzového festivalu v Přerově. Dílo provede čtenáře festivalovými zážitky z let 2006 až 2022, a volně tak navazuje na knihu Labyrint jazzu a ráj srdce, jež mapovala festivalové dění od začátků do roku 2005.

Všechny koncerty se konají v přerovském Městském domě. Prolog začíná v 19.30 hod, hlavní koncerty každý večer v 19 hod. Koncerty bude tradičně provázet Aleš Benda.

jazz foto report5

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

SKUPINA KRAUSBERRY SLAVÍ: JEDENATŘICET LET S JEDENATŘICETI PECKAMI

kraus200Zaplaťpánbůh za některé vyhazovy! Kdyby nemusel Martin Kraus odejít z kapely Bluesberry, asi by nevznikla kapela Krausber ry. Scéna české populární hudby by byla ochuzena o energií nabitou, originální skupinu, o písničky jako třeba Vlakem na Kolín, S...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Batman má problémy s ptactvem

batman sovi tribunal 200Scott Snyder (Americký upír) s Gregem Capullem (Spawn), který mimo jiné dělal i obaly k deskám kapel jako Korn nebo Disturbed, dali hlavy dohromady a ...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Zastav se a nepřežiješ: honička plná adrenalinu

zastav a neprezijesFilm Zastav se a nepřežiješ (2006) je originální honička plná adrenalinu. Jde v ní totiž o to, aby měl hlavní hrdina neustále zaděláno na problém, jinak mu selže tělo a zemře.

...