Tady Havlíčkův Brod, poslouchejte...!

Tady Havlíčkův Brod, poslouchejte...!

Tisk
ImageMěsto hokejových talentů, rebelského moku a věhlasné psychiatrické léčebny před lety porodilo také pěkně ostrou HC/punk kapelu s názvem Bestia Triumphans. Před poslechem jejího aktuálního alba s názvem Všichni v jedný hře zajděte do lesa a dýchejte čerstvý vzduch. Budete totiž potřebovat velkou zásobu kyslíku.



“Už nemám chuť/  čas nejde vracet/ Bůh to pak suď/ mě nechte zvracet.,” zaslechl jsem v tom temném sklepě, kde hrála hodně naštvaná kapela. Kdybych mohl, tesal bych do kamene. Vy ne? 

Kořeny tria hrajícího v sestavě Petr (kytara, zpěv), Péťa (basa, zpěv) a Vašek (bicí, zpěv) sahají do roku 1999. Přestože má tato kapela poměrně dlouhou historii, do nahrávání regulérních alb se nikdy moc nehrnula. Bestia Triumphans se do studia vydala poprvé v říjnu 2004, v BaB Audio Žďár nad Sázavou nahrála album Nebezpečí, které trvá. To vyšlo v létě 2005 u Malária records. Pak musela uplynout celá jedna pětiletka, aby se muzikanti vydali znovu do studia: od října 2010 do února 2011 vznikla v Andy´s Sound Havlíčkův Brod nové album Všichni v jedný hře. Letos v lednu ho vydal Papagájův hlasatel records. 

Hard core je neúnavný a posluchačovo ucho vytrvale testuje svou naléhavostí. Kytara s basou se chvíli proplétají, chvíli si vzájemně dávají na pár vteřin vydechnout, aby se do toho po několika vteřinách pustily společně a s patřičnou razancí. Agresivita (nebo rebelská energie, jak chcete) vás zahltí, nedá vám šanci, zválcuje vás, zatluče do země. Možná jako ten svět, o němž se tu zpívá, nebo spíš křičí.

 

Image


Ale to nic... “Jen klidně bez obav v bordelu doby/ vždyť nikdo nepozná, že máš plný kapsy/ a místo biče nástroj životní krize/ místo pout na rukou okovy v hlavě/ ve tvý hlavě, v hlavě, v jeho hlavě, v mojí hlavě...” (Ticho a tma).

Co ta slova vlastně znamenají? Dívite se jim? Ne, ne, problém bude jinde... “Všichni jsme otroci všech/ pud sebezáchovy velí ztrať se, ruce pryč/ Vrať se! Pomlč! Slyš!” (Všichni jsme otroci všech).   

Plete se každý, kdo si myslí, že zoufalství vykřičené skrze hlučnou muziku je projevem nějaké zvláštní nezralosti. Tady jde o pocit, který zná kdekdo z vás. Poslouchejte: “Na jazyku rtuť a to nevíš/ že ve zmar běžíš/ na ramenou suť kamennou/ suť kamennou si nesem dál/ Už nemám chuť/ sám nemám šanci/ jen prostě buď a z nás jsou psanci...” (V pasti). 

Bestia Triumphans přinášejí zprávu o nějakém stavu. Možná je to jen hodně subjektivní pocit. Výtrysk spodního proudu. Máme ho všichni a občas to musí ven. Třeba kvůli tomu, abychom zjistili, že touha po vnitřním osvobození je nezničitelná. Zkuste se s ní konfrontovat. Alespoň 37 minut denně. Pomáhá to.  

Všichni v jedný hře
Skladby: 1/ Pro výstrahu, 2/ Další jistý, 3/ Ticho a tma, 4/ Všichni jsme otroci všech, 5/ Vpřed, 6/ Bestia Triumphans, 7/ Kdo z nás je ten...?, 8/ Rakovina charakteru, 9/ V pasti, 10/ Komunikace beze slov, 11/ Co zbude pro vás...?, 12/ Provaz.
Celkový čas: 37:21
Vydavatel: Papagájův hlasatel records, 2012 
Informace: www.phr.cz, www.bestiatriumphans.wz.cz
Hodnocení: 75  % 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Gutierrez: „Uvnitř kapely to funguje tak, že se máme rádi, hezky komunikujeme i hudebně, a věříme tomu, co děláme.“

Madera 200Na rozhovor pro náš magazín kývl zpěvák původem z Kolumbie Ivan Gutierrez. Momentálně učí filozofii na univerzitě v Praze a především se realizuje ve skupině Madera, se kterou vystoupí 15. června na Respect festivalu na pražsk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Bratříček

bratricek200Bratříček je první tištěná kniha mladého autora Marka Hnily, na základě které si založil i své stejnojmenné nakladatelství s plánem vydávat novinku ročně. Jaká je tato prvotina?

 

Divadlo

Zdenek Merta a Kamil Střihavka se potkají u klavíru v Městském divadle Brno

Merta200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek ...

Film

Kult hákového kříže: herecký koncert Edwarda Nortona

kult hakoveho krize dvdFilm Kult hákového kříže (1998) je velmi dlouhý a plný rozporuplných osudů. Už od svého vzniku je označován jako nejlepší svého druhu. Ukazují se v něm stále aktuální nejniternější příčiny všech problémů...