Tři sestry nadělují - Vše pro českou duši

Tři sestry nadělují - Vše pro českou duši

Tisk

tri sestry 200Kapela Tři sestry si k nekulatým (28.) narozkám nadělila nové album Líná hudba, holý neštěstí. Kdo se obává vybočení ze stereotypů, ten se zbytečně stresuje. Klídek! Fanánek a spol. uvařili nové pecky podle osvědčených receptur.

 

 

Veselí muzikanti, za jejichž pravzor lze považovat irskou opileckou partičku The Pogues, jsou pověstní svou vytrvalostí, s jakou už roky drží při životě „sesterskou legendu“. Zatímco mnohé skupiny vyrostlé z punkrockového podhoubí druhé poloviny osmdesátých let už dávno zemřely anebo jen živoří, tak Tři sestry šlapou jako dobře řízená firma. Jejich produkty jsou ušité na tělo domácímu obecenstvu, které je trochu sebestředné, trochu přiopilé, trochu ironické, trochu škodolibé, trochu naježené vůči jinakostem z ciziny. Co si budeme povídat, v tom všem český fanoušek nachází své jistoty.

Pokud vám některé písně z nového alba budou znít povědomě, je to dáno osvědčeným kolovrátkovým modelem. Sestry v tomto směru neuhýbají z cesty a zároveň citlivě potěší použitím „hostujících“ hudebních nástrojů. Například ve skladbě Osada havranů dostává prostor banjo a také steel kytara, v posmutnělých Maskách sádrových rozpoznáte stylové hardrockové hammondky. Příjemným osvěžením jsou různě namíchané sbory, přičemž pocit hravosti navozují dětské hlasy.

O čem se tu zpívá, to jsem už naznačil. Tři sestry neváhají dosytit svůj vlastní kult, proto kapela nahrála nejen titulní píseň, ale i Baroko a Poprvé na Sestrách. Vzhledem k tradicím nemůže chybět téma takříkajíc chlastací (Desítka), vztahové (Saky paky) a „úchylné“ (Kalhotky ze Lhotky). Motiv odplaty je s lehkostí zakomponován do jednoznačného hitu tohoto alba – do písně s názvem Školka: „…víš, to se ti vrátí – každá levá od časů školky dávný/ tvůj čas dluhu se krátí, tak to má bejt, je to správný/ máš to moje Porsche, možná méďu…“ Prostě: srovnat účty, to občas nezaškodí.

Třem sestrám nedělá problém zachytit tep doby a k tomu – jakoby mimochodem – přidat pohled bílého muže, ukotveného v srdci Evropy. Stačí se zaposlouchat do písně Dobré ráno: „…piráti silnic po ránu řáděj/ ve Zlíně napad sníh/ tatínek černoch dcerku si unes/ v Africe zmizel s ní/ sedím nad černou kávou/ zjemním trochou mlíka/ překvapen dobrou zprávou/ víno je lék…" 


TRI SESTRY

Umím si představit, že přesně takové písně bych mohl poslouchat na nějaké venkovské tancovačce. Když hraje kapela, která je zábavná a ještě nutí k přemýšlení o světě a vztazích, není to k zahození. V jakém stavu se k ní přiblížíte, nechávám na vás. Každý zná svou míru.

Název: Líná hudba, holý neštěstí
Interpret: Tři sestry
Žánr: pub/punk/rock
Skladby:
1/ Baroko, 2/ Líná hudba, holý neštěstí, 3/ Edit Pilaf, 4/ Školka, 5/ Masky sádrový, 6/ Otčenáš, 7/ Desítka, 8/ Das ist ein Salámek, 9/ Saky paky, 10/ Kalhotky ze Lhotky, 11/ Osada havranů, 12/ Poprvé na Sestrách, 13/ Vánoční můra, 14/ Játrový knedlíček, 15/ Dobré ráno
Stopáž: 42:35
Vydavatelství: EMI, 2013
Hodnocení: 65 %

Zdroj foto /obálka: www.emimusic.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Tashlinův svět, který není

svet ktery neni 200Mám ráda knížky Franka Tashlina i nakladatelství Baobab. Obě jména jsou zárukou kvality a příjemných zážitků, takže když se mi dostal do rukou třetí komiks Franka Tashlina – Svět, který není, neváhala jsem ani minutu a začetla jse...

Divadlo

Komediomat: “Vždycky se snažíme o určitou míru kultivovanosti a inteligentní humor.”
ImageMáte rádi Whose Line Is It Anyway? Nebo českou či slovenskou Partičku? Pak si jistě rádi přečtete rozhovor s improvizační partou Komediomat, která brázdí česká divadla a přináší do nich smích, ú...

Film

Foxfire. Mladá Angelina Jolie exceluje v roli rebelky

foxfireJe to už hodně dávno, co jsem jednou takhle večer po desáté přepínala kanály v televizi v takovém tom módu, kdy uvažujete, zda už jít spát nebo co vlastně... A najednou na mě vykoukla úplně mladá Angelina Jolie ve filmu, co zrovna začínal a byl pro mě neznámý...