Ektomorf - maďarský metal nezná hranic

Ektomorf - maďarský metal nezná hranic

Tisk

200hudKdyž nemáte náladu, když potřebujete vypnout, když si potřebujete vybít frustraci a nabít baterky, nebo když si chcete odpočinout od poslechu Soulfly, tak vám poradím a doporučím k poslechu maďarské metalisty Ektomorf.

 

 

 

 

Maďarsko se nenachází daleko od naší zemičky, ale kolik znáte maďarských kapel? Já osobně jen jednu a tu sleduji už víc než 10 let. Kapela Ektomorf vznikla v Maďarsku už v roce 1993 a jedná se o hudební seskupení jednoho muže – zpěváka a kytaristy Zoltána Farkase. Ten je jediným zakládajícím členem kapely. Doplňují ho tito hudebníci: Tamás Schrottner – kytara, Szabolcs Murvai – basa, Róbert Jaksa – bicí.

hud1

Za léta svého působení stihli vydat pěknou řádku alb: Kalyi Jag (2000), I Scream Up to the Sky (2002), Destroy (2004), Instinct (2005), Outcast (2006), What Doesn't Kill Me... (2009),
Redemption (2010), Black Flag (2012), The Acoustic (2012) a Retribution (31. 1. 2014).
Já osobně jsem příznivcem spíše starší tvorby, ale ráda si poslechnu i novější alba a nezatracuju ani jejich akustické album.

Retribution je jubilejním desátým albem kapely a produkoval ho dvorní producent Ektomorf, Tue Madsen. Jde tu o groove metal a v podání Ektomorf to není žádné párání, jde se rovnou na věc. Přímočarost, agrese a radost z hudby čiší snad z každého hudebního kousku.
Mé pocity ohledně Retribution jsou však rozporuplné. Na jedné straně tu jsou písně, jež se v hudební kuchyni kapely dají považovat za klasiku (You Can’t Control Me, Souls Of Fire); pak tu máme jisté osvěžení v podobě experimentů a to už pro mě nefunguje. Třeba Who The Fuck Are You mi připadá jako jasná výplňovka. Numb And Sick, která má být hitovka, jelikož zde slyšíme Cristiana Machada z Ill Nino, patří dle mého názoru k nejhorším písničkám. Podívejte se sami:

 

 

Za nejhorší písničku považuju Lost And Destroyed – počáteční rádoby recitace nebo promluva do duše, která se sem absolutně nehodí, mi zkazila celý dojem ze skladby. Abych nebyla nespravedlivá, tak přiznávám, že písničky ke konci mě přímo nadchly – jak kytarami, tak vážnějším ražením a svou syrovostí. Tedy kromě bonusové písničky, to je ukolébavka.

Ektomorf mám ráda. Líbí se mi už řadu let. Mnozí jsou k nim nespravedliví a považují je za nějaký druh derivátu Soulfy či Sepultury a nevidí nic jiného. Pro mě je to plnohodnotná kapela, která si jde za svým a daří se jí to. Avšak méně je někdy více – kdyby tolik neexperimentovali a nesnažili se oslovit širší publikum a dál pokračovali ve své přímočaré hudbě, tak by udělali dle mého líp.

hud

Název nosiče: Retribution
Interpret: Ektomorf
Žánr: groove metal
Skladby: 01. You Can’t Control Me, 02. Ten Plagues, 03. Face Your Fear, 04. Escape, 05. Who The Fuck Are You, 06. Numb And Sick, 07. Lost And Destroyed, 08. Souls Of Fire, 09. I Hate You, 10. Watch Me, 11. Mass Ignorance, 12. Save Me, 13. Whisper, 14. Collapsed Bridge (bonusová písnička)
Stopáž: 43:17
Vydavatelství: AFM Records
Hodnocení: 66%

Zdroj foto/obálka: ektomorf.com

( 2 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro Jugiho z UDG

jugi udg 200Přinášíme vám první rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. V chládku backstage na Benátské noci před koncertem kapely UDG jsme vyzpovídali bubeníka Tomáše Staňka neboli Jugiho

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Růžový přebal neznamená „růžové čtení“

zmr 200Sladce růžová obálka s něžnými ilustracemi a název Zmrzlinové sedmé nebe, román, co napsala Abby Clementsová, jasně evokují, že půjde o pohodovou knihu. Až jsem se bála ji otevřít, aby nebyla růžová příliš. Na druhou stran...

Divadlo

Komédia Sladký domov na odozvu slovenského diváka ešte len čaká

Sladky domov 200V priestoroch Mestského divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave sa 5. mája uskutoční premiéra hry v slovenskom preklade Sladký domov od  maďarského autora Györgya Spiróa.

 

...

Film

Filmová propaganda v sovětském Rusku a nacistickém Německu

pro200Richard Taylor se v záslužné knize Filmová propaganda zaměřil na prvoplánová propagandistická díla, která vychvalovala přednosti nejproslulejších totalitních režimů světových dějin, bolševického a nacistického, usilujících o vytvoření ideálního "nového člov...