Kouzelná zvířátka na dobrou noc

Kouzelná zvířátka na dobrou noc

Tisk

kouz 200Pro rodiče je vždycky dobrým pomocníkem kniha, která pomůže ve výchově dětí. V té emoční, citové, v rozvíjení emoční inteligence dětí. Navíc když je to pohádková kniha, u které se budou bavit, těšit i relaxovat i rodiče. Je to něco na způsob klasických bajek, ovšem… Bajky zůstanou navždy bajkami, ale dnešním dětem už mohou připadat příliš těžké a nesrozumitelné. Liška a sýr, zajíc a želva… Bylo od autorů opravdu dobrým nápadem vzkřísit opět tento zapomenutý literární, mytologický a historicky velmi cenný žánr.

Kouzelná zvířátka nabízí nejen poučný příběh vsazený do dnešní doby, ale také následné meditace a rozjímání nejen nad samotným příběhem.
O Kouzelná zvířátka se podělili tři autoři, Lou Kuenzler, Sandra Rigby a Andrew Weale, kteří se společnou tvorbou pohádek už zkušenosti mají. Každý z nich napsal některé a jako čtenáři nemáte šanci poznat nějaký výrazný rozdíl ve stylu. Tak jsou sehraní. Jako by vše napsal jeden jediný člověk.
Miluju knihy, kde je více autorů, a přitom to vůbec nepoznáte. Vždycky pak musím přemýšlet, jakým stylem to asi psali a hlavně… co se asi honilo hlavou všem spoluautorům, když si navzájem četli svá díla? No… to je úplně vedlejší myšlenka, vraťme se zpět ke Kouzelným zvířátkům. Zkraje knihy tu najdete několik cenných informací o mytologii zvířat, text, který ocení jak děti, tak především rodiče. Takový výlet do historie…
Co je však na této knize nejpozoruhodnější, je její přidaná hodnota. Nejen pohádky s poučením, ale část před samotnými příběhy a také část po nich. Věnuje se promluvě k rodičům, umožňuje jim opět hledat vlastní fantazii a naučit je, jak toto umění snění probudit ve svých dětech.
„Vydejte se společně se svými dětmi do světa, kde potkáte neobyčejná kouzelná zvířátka. Příběhy v této knize pomohou vašemu dítěti napojit se na moudrost a krásu světa zvířat. Vyprávějí nejen o jejich síle, ale také o odvaze a houževnatosti. Děti s jejich pomocí přijdou na to, jak věřit svým schopnostem, jak vytrvat, když se jim nedaří, a jak si vzájemně pomáhat v rodině i mezi přáteli…“
Jsou to pohádky, kterými dětem dáte víc, než se vám zdá…a pokud se společně začtete a zasníte v následných meditacích a otázkách, získají děti nejen schopnosti věřit sami sobě, ale také sami v sobě najít pomoc pro chvíle, kdy jim třeba bude ouvej. Navíc obrázky, které knihu doprovází, jsou jen zdánlivě jednoduché – ve skutečnosti probouzí fantazii a poskytují knize další rozměr. Třeba i touhu si o obrázcích povídat!

kouz 1


Důležité je, jak autoři upozorňují, být před čtením uvolnění a příjemně naladění. O to se postará samotný začátek příběhu. Posuďte sami…. Poslouchat něco takového před spaním musí být čirá slast:

„Uvolněte se, zavřete oči a představte si, že jste hluboko v dračí jeskyni. Všude kolem vás jsou třpytící se narovnané komínky zlaťáků, zářivé šperky a nablýskané zlaté a stříbrné poháry. Tohle je vyprávění o drakovi Dimitriji. Měl obrovská zelená křídla a skvrnami posetý ocas, dlouhý jako had. Dovedl chrlit oheň a měl veškeré bohatství, jaké si jen kdo mohl přát. Dimitrij však stále neměl to, co doopravdy chtěl. Poslechněte si, co se přihodilo.“
Rozjímavý a dojemný příběh je o přátelství a osamělosti. Kouzelná poselství na konci knihy pak dovedou dítě k samotnému přemýšlení nad situací, ve které byl drak a jeho přátelé, a třeba si můžete popovídat i o tom, kdy jste byli vy sami v podobné situaci. Kniha je doprovázena nádhernými obrázky, které jsou na první pohled velice jednoduché, ale o to lépe a snadněji díky nim vklouznete do světa fantazie, do samotného příběhu, který se začne naprosto sám a nenásilně odehrávat v naší mysli, bez toho, aniž by ilustrátor nějak tvrdě ovlivňoval mou představu o tom, jak vypadal drak Dimitrij nebo klokánek, který neuměl skákat. Vše najednou ožívá… samo.
Knížka děti velmi zaujala a naznačila mi, jakým způsobem v dětech pěstovat jejich vlastní fantazii tak, aby ji považovaly za celoživotní výhodu, nikoliv slabost, ze které je třeba dospět. Meditace a relaxace je toho důkazem.
My, dospělí, už ji neumíme… a proto trpíme… naše duše trpí, protože už si neumí ulevit. Nebo je ona úleva do světa fantazie společensky nepřijatelná, protože už jsme přece dospělí.
Kdepak, všechno je jinak – Kouzelná zvířátka vás naučí znovu snít!

Autoři: Lou Kuenzler, Sandra Rigby, Andrew Weale
Originál: Magical Animals at Bedtime
Přeložila: Lucie Moučková
Originál: 2013, Watkins Publishing Limited
České vydání: 2014, Synergie Publishing SE


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc nazpíval duet Paris Paris Paris s mladou zpěvačkou Cloo Kosovou

vlady 200Nejen o novém videoklipu Paris Paris Paris či o aktuálním albu Blízký i vzdálený jsme si nedávno povídali se zpěvákem a básníkem, jehož jméno zní Vlady Gryc. I když žije léta v Berlíně, původně pochází z Ostravy a českou tvorbu, v tomto případě písničky,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

MYSL JE MOCNÝ LÉKAŘ

mysllekar perexExistuje vědecký důkaz o tom, že se člověk může uzdravit sám? Známe rčení „ve zdravém těle, zdraví duch“ ale indicko americký filozof Sri Chinmoy říká „ veselá mysl vždy byla dokonalým průvodcem zdravého těla“. A o rozkolu mezi myslí, těl...


Literatura

Královna stínů vyrovnává své účty

kralovna stinu200Nakladatelství CooBoo přináší zejména náctiletými čtenářkami toužebně očekávaný čtvrtý díl bestsellerové série Skleněný trůn americké spisovatelky Sarah J. Maasové nazvaný Královna stínů, v němž se do Adarlanu opět vrací Celaena Sardot...

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

Z balkónu

sfz 200Severská filmová zima přináší do kin v různých koutech Česka rozličné typy filmů. Tentokrát nabízí i netradiční snímek, které z části působí jako dokument jednoho zahloubaného Nora. Drama Z balkónu přináší sondu do myšlenek muže po čtyřicítce, který bloum...