Vyrazte si s klokanem do Cannes

Vyrazte si s klokanem do Cannes

Tisk

klok 200Jede jede klokan je prý kniha veršů pro neukázněné děti. Alespoň tak se to uvádí na obálce. Povedené básničky napsal Jiří Dědeček. Nutno podotknout, že jsou rozverné a rozpustilé, ale netuším, proč by je neměly číst také děti ukázněné. Rozhodně se jimi nezkazí!

 

Taky jsem přesvědčena, že by do knihy měli nahlédnout i odrostlejší čtenáři. Podívat se na svět dětskýma očima totiž nikdy není na škodu. Však si všimněte, jak moc se bereme vážně, jak se nedokážeme zasmát sami sobě, neumíme se mnohdy ani usmívat na svět kolem nás. Brbláme a vše je pro nás obtížné. Jiří Dědeček takový není, často dokazuje, že se rozhlíží po okolí i ve vlastním nitru s patřičným nadhledem a veselo vidí i tam, kde vlastně ani tak moc do smíchu není.

klok 1


Ve sbírce, kterou ilustrovala Helena Wernischová, se dotkneme světa zvířat i lidí, i když je to vlastně jedno, protože jsou si oba hodně blízké – zvířata se chovají jako lidé s patřičnou mírou přehánění, tedy je názorně vidět, jak komicky jednáme, jak hloupě se chováme.
Jedno nebezpečí u této sbírky však shledávám. Veselé až rozpustilé básničky jsou natolik rytmické, že se určitě každému zavrtají do paměti a jejich slova naskočí kdekomu v okamžicích, kdy to nečeká. Jsou jako písnička z reklamy (ale mnohem příjemnější) – rozhodně mají ambici provázet čtenáře celičký den.

U Baborů na zdi
U Baborů na zdi
sedí koček čtvero
oháňkami brázdí
podvečerní šero

Na zdi u Baborů
sedí čtvero koček
O tom není sporu
sedí druh i počet.
(ukázka ze strany 10)

Co ještě dodat? Až vám bude smutno, popadněte knížku Jiřího Dědečka Jede jede klokan a jděte se s dětmi zasmát (a taky trošku obrousit jazýčky). Navíc následný důkladný rozbor těchhle veršů může dospět k velice veselým výsledkům – a o to tu jde: aby všem bylo veselo!

Název: Jede jede klokan
Autor: Jiří Dědeček
Ilustrace: Helena Wernischová
Vydáno: 2013
Stran: 68
Vydalo nakladatelství: Dokořán
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Dokořán

www.dokoran.cz
www.dokoran.cz/index.php?Jede_jede_klokan&;p=book.php&id=729

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Štika v rybníce aneb jak ukrást českou miliardu…

stika v rybnice pragerTitul druhé knihy nadějného táborského spisovatele Aleše Pragera by mohl být poněkud zavádějící, nebýt doplňku v názvu. A tak se v ní neponoříme do vod rybníka, ale do kalných vod politiky. Knížku sice zatím nen...


Literatura

Kdo zabil Malého prince?

kdo-zabil-maleho-prince perexAutor policejních detektivek Michel Bussi se nechal inspirovat záhadnou smrtí Saint-Exupéryho a napsal napínavý příběh, který je hrou nejrůznějších náznaků a stop a zároveň je výjimečnou poctou Saint-Exupéry...

Divadlo

Cupito, dupito... aneb po čertech dobrá podívaná
ImageV neděli 15. ledna zavítalo do zlínské Zelenáčovy šopy divadlo Povidlo s loutkovou pohádkou Kašpárek v pekle. Hadroví herci provedli diváky lesem, hradními komnatami i peklem. Hlavní hrdina kašpárek, hlava pomazan...

Film

Přísloví praví: když se kácí les, létají třísky

ruzena polsky filmPolský režisér Wojciech Smarzowski na sebe upozornil již ponurým dramatem Dům zla, kde uhrančivě rozehrál až ke zločinu vedoucí patologické vztahy jak mezi lidmi, tak ve společnosti, a ...