Ještě před pár lety se o citlivosti na lepek hovořilo jen sporadicky a tato diagnóza se stávala noční můrou všech, kdo byli náhle postaveni před skutečnost, že se s potravinami obsahujícími lepek musejí navždy rozloučit. Co teď budeme jíst? Sbohem křupavé rohlíčky, voňavý chlebe a nadýchané buchtičky a dortíky! Díky novým poznatkům, kuchařským experimentům a snadnému přístupu k informacím již můžeme spát klidně. Pokud však ještě tápete, co můžete a nesmíte, v bezlepkové kuchařce s názvem Bez lepku a chutně najdete spoustu rad, jak dodržovat tuto dietu.
V první části se dozvíte více o bezlepkové dietě, jak stanovit diagnózu, jak nakupovat bezlepkové potraviny i jednoduché zásady pro stravování v restauracích. Také zde najdete užitečný seznam přirozeně bezlepkových potravin, které většinou znáte a které se dají koupit v každém větším supermarketu. Druhá část obsahuje 100 výtečných receptů na jednoduchá a přesto nesmírně chutná jídla.
Celkové rozvržení knihy na dvě hlavní části je praktické zejména z toho důvodu, že ti, kdo nemusí řešit bezlepkovou problematiku, mohou se věnovat jen sekci s recepty a nejsou nuceni listovat sem a tam. Celiaci ocení širokou škálu informací, které jim pomohou přirozeně přejít na bezlepkovou stravu a zbaví je nejistoty, zda všechny kroky, které podnikají k zachování zdraví, jsou správné. Velkou pomůckou jsou tabulky příznaků umožňující diagnostiku, dále seznamy nebezpečných a naopak přirozeně bezlepkových potravin.
Sekce s recepty má šest kapitol, lehkými jídly pro začátek dne počínaje a božskými dezety konče. Nechybí slané a sladké předkrmy, saláty a polévky, hlavní jídla a přílohy. Našinec bude spokojen, že si vystačí s domácími, běžně dostupnými potravinami.
Nafocené finální kuchařské výtvory vypadají velmi lákavě, recepty jsou doplněny o drobné rady, kulinářské fígle a tipy na obměny. Vaření podle této knihy by němělo dělat problém ani úplným začátečníkům a vlastní fantazii se, samozřejmě, meze nekladou. Dobrou chuť!
Autorka Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a výživová konzultantka. V roce 2009 zjistila, že trpí celiakií, a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla. Vystudovala Culinary Institute of America, mezi její osobní klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixeira (New York Yankees) nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. V současné době Olivia působí jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants, vede blog o vaření na www.energykitchen.com a jednoduché, domácí bezlepkové recepty sdílí také na svém blogu na www.livglutenfree.com. Žije, vaří apíše v Jersey City v americkém státě New Jersey.
Bez lepku a chutně!
Nakladatel: Synergie
Originál: The Complete Guide to Naturally Gluten-Free Foods
Překlad: Strnadová, Lenka
Popis: 1× kniha, brožovaná, 224 stran, 19 × 23,5 cm, česky
Rozměry: 19 × 23,5 cm
Rok vydání: 2014 (1. vydání)
Hodnocení: 90%
http://www.kultura21.cz/aktualne/9543-synergiepublishing-bez-lepku-a-chutne-tz
www.synergiepublishing.com
www.synergiepublishing.com/cs/search/?search_inall=bez+lepku
( 0 hlasů )
< Předchozí | Další > |
---|