Polobohové se vydávají vstříc Smrti

Polobohové se vydávají vstříc Smrti

Tisk

haduvChram perexV životě polobohů dochází neustále k nějakým zvratům. K jednomu takovému neočekávanému, ale zato osudovému zvratu došlo, když se sedm vyvolených polobůžků pokoušelo v Římě zachránit sochu Athény Parthenonské. Nejenže tento obrat v ději opět rozdělil oblíbenou partu hrdinů, ale rovněž způsobil nejeden srdeční kolaps mezi čtenáři a fanoušky fantasy série Bohové Olympu.

Po přečtení třetího dílu Znamení Athény všichni nadšenci řecké a římské mytologie téměř rok napjatě čekali na pokračování nesoucí název Hádův chrám, aby se mohli s dychtivostí vrhnout do dalšího napínavého dobrodružství.

Po střetu s tkadlenou Arachné se Annabeth a Percy ocitli v nejtemnější části podsvětí – v samotném Tartaru. Jediným bezpečným a rovněž také záchytným bodem na tomto nehostinném místě plném tenat a nebezpečí je řeka Pyriflegethón, jež je nakonec dovede až k Titánu Íapethovi, kterého Percy kdysi zbavil paměti a překřtil na Boba. Bob se překvapivě stane dvojici věrným průvodcem i ochráncem. Avšak s některými nepřáteli (Nyx, arae, empúsy) a nástrahami, které jim jsou kladeny do cesty za uzavřením brány Smrti, si budou muset poradit sami.

Zatímco Annabeth a Percy musí zajistit bránu Smrti z lůna Tartaru, Leo, Piper, Hazel, Jason, Frank, Niko di Angelo a kapitán Hedge mají za úkol dopravit se do Epiru a zavřít bránu Smrti zvenčí. Ani jim se ale nevyhýbají problémy a nestvůry, kterých je čím dál tím více. Do cesty se jim postaví například lupič Skeirón se svou želvou, stádo katoblepasů či jejich dávní protivníci Chioné a její bratři. Kromě odrážení útoků musí Frank a Niko najít Diokleciánovo žezlo a Hazel se ve velice krátké době zase naučit ovládat mlhu. Piper, Leovi a ani Jasonovi se rovněž nevyhnou nepříjemné povinnosti a horké chvilky.

Atmosféra houstne i v Táboře polokrevných, který je v obležení polobohů z římského Tábora Jupiter vedeného nepříčetným Oktaviánem. Pokud se totiž některý Říman v brzké době neuvolí přinést sochu Athény Parthenonské právě Řekům, dojde k nejkrvavější a nejzbytečnější bitvě v dějinách.

Čtvrtý, a tudíž i předposlední díl Riordanovy druhé série o sedmi výjimečných teenagerech opět poodkrývá jejich malá i velká tajemství. Čtenář se například konečně dozví, proč je Niko di Angelo tolik odtažitý a má prapodivné chování. Třešničkou na dortu pak bude odhalení utajované lásky dalšího pasažéra na lodi Argo II. Kniha ale nepřináší jen pikantnosti ze soukromí členů posádky. Opět totiž dojde k proměně a duševní i tělesné vyzrálosti hrdinů, kteří budou muset prověřit své nově nabyté schopnosti při velmi náročných zkouškách.

I přesto, že je Hádův chrám napěchovaný mnoha dramatickými a akčními kapitolami s překvapivými vyústěními, Rick Riordan mu přiřkl úlohu spojovacího mostu, který má vyplnit nevzhlednou a nekonečnou prázdnotu mezi strhujícím zakončením třetí části Znamení Athény a velkým a jistě i grandiózním finále série Bohové Olympu, kterého se čtenáři dočkají už v březnu tohoto roku v závěrečném pátém díle nazvaném Krev polobohů.

haduvChram

Bohové Olympu: Hádův chrám (The Heroes of Olympus 4 The House of Hades)
Autor: Rick Riordan
Překlad: Dana Chodilová
Žánr: Dobrodružný fantasy román
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Počet stran: 560
Hodnocení: 91 %

zdroj foto:  www.fragment.cz

( 6 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce mě naplňuje sledováním příběhů lidí v čase

archiv Jan VojáčekV dětství se hodně věnoval sportu a na medicínu šel tak nějak automaticky, jelikož sám pochází z lékařské rodiny. Nějakou dobu se po promoci profesionálně věnoval fotbalu, pak to zkusil jako ortoped, aby zjistil, že t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vlastimil Vondruška: Ulička hanby, vražda v luxusním nevěstinci paní Sabiny

ulicka hanbyZdá se skoro neuvěřitelné, jakou rychlostí narůstá řada vydaných knih známého spisovatele, historika Vlastimila Vondrušky. Na podzim se na pultech knihkupectví se objevily dva nové tituly. Jednak čtvrtý díl historického románu Přemyslovská ep...


Literatura

Obžaloba dospělého světa

male klice 200Čeští čtenáři se v minulém roce po téměř třiceti letech od prvního vydání dočkali překladu knihy norské spisovatelky Bjørg Vikové Malé klíče, velké pokoje. Kniha čtenáře přenáší v čase do období druhé světové války v norském  Oslo. Průvodk...

Divadlo

Letní divadelní program pod petropavelskou katedrálou – již popatnácté

biskupsky dvur 200Malebný kout Zelného trhu ožívá neochvějně již patnáctým rokem poutavými příběhy z dílny Městského divadla Brno. I tentokrát je pro vás již připravena vskutku rozmanitá programová nabídka plná hvězd, které můžete obdivovat na letním neb...

Film

MRAZIVÉ VRAŽDY S COOL DETEKTIVEM

snehulak1KRÁL SEVERSKÉ KRIMI JO NESBØ A JEHO ROMÁN, SVÉRÁZNÝ DETEKTIV HARRY HOLE A NA VRCH MICHAEL FASSBENDER V HLAVNÍ ROLI. Z TĚCHTO KOULÍ JE UPLÁCÁN FILM SNĚHULÁK, DETEKTIVNÍ THRILLER SE SKANDINÁVSKÝM KOLORITEM, KTERÝ PRÁVĚ VSTOUPIL DO NAŠICH KIN.