Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

Vhled do duše, života a inspirace slavné Coco Chanel

Tisk

coco 200Kdo by neznal slavnou módní návrhářku a ikonu francouzského šarmu Coco Chanel? Pokud by se ale chtěl někdo o jejím životě dozvědět víc, měl by sáhnout po knize od vydavatelství Noxi, CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně od autorky nejen memoárů, Marie-Dominique Lelièvre . Pokud hledáte čtení plné nečekaných zvratů a zároveň pražíte po nových vědomostech, pak budete s touto knihou více než spokojeni.

Marie-Dominique Lelièvre je francouzská novinářka a spisovatelka. Známá je hlavně svými biografickými pracemi, ale spolupracuje i třeba s časopisem Marianne.

CHANEL & CO se nečte jen jako suchá biografie, ale díky barvitosti jazyka i životního příběhu jako román. Nejedná se jen o podmanivě šarmantní příběh o ikonické ženě, která dala módě nový směr na řadu let dopředu, ale celkově se nám nabízí mozaikově seskládaný příběh a svědectví jedné (nejenom módní) epochy.

Dovídáme se příběh ženy, která nechtěla být milována, ale obdivována. Do toho se zde proplétají i příběhy jejích přítelkyň, které zasahovaly více či méně do jejího života i práce. Tím se před čtenářem rozevírá ukázka osudů společenské vrstvy tehdejší doby.

Oceňuji fakt, že se nejedná o glorifikovaný příběh módního symbolu, ale o snahu o ucelený pohled na jeden lidský život. S povděkem kvituji také fakt, že na konci knihy najdeme velmi podrobnou bibliografii, kdy si autorka dala tu práci a čerpala z celé řady zdrojů.

coco

Jako ukázku jsem vybrala zmínku o slavném parfému Chanel no. 5 (str. 115): „Přišel jsem jí představit své kreace, dvě řady od 1 do 5 a od 20 do 24. Ona si několik z nich vybrala, mezi jinými i parfém s číslem 5, a  na mou otázku: ,Jaké jméno mu mám dát?´, mi slečna Chanelová odpověděla: ,Pátého května představím svou kolekci šatů, a ta je v tomto roce pátá, tak mu to jeho číslo necháme; číslo 5 mu bude nosit štěstí.“ Proč zrovna pětka? Pět jako pět Chanelových dětí? Pět jako datum 5. února 1895, poslední den života její matky Jeanne Devollové? Pět jako kvintesence – pátý element? Pět jako pět smyslů? Pět jako symbol androgynie?“

Co říci závěrem? CHANEL & CO patří mezi ideální letní čtení, když si nechcete zatěžovat hlavu, ale zároveň byste si přečetli něco poutavého, netradičního a mnohdy i poučného. Knížka dokázala celistvě vykreslit Coco a její příběh jako nic jiného. Nutnost přečíst si tenhle klenot patří všem, co žijí módou, ale určitě nepohrdnou ani příznivci životopisů či pohledů do historie.

Název: CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně
Autor: Marie-Dominique Lelièvre
Žánr: biografie
Nakladatelství: Noxi
Rok vydání: 2015,  brožované
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %

www.noxi.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Při čtení o lovci myšlenek vás bude mrazit

Mindhunter 200V nakladatelství Jota vyšla knižní předloha úspěšného seriálu Mindhunter, na kterém se podílel také režisér David Fincher. Kniha potěší jak milovníky tohoto seriálů, tak detektivek a kriminálek.

...

Literatura

Pokřivený obraz dokonalosti a krásy

chut prazdna perexLidská mysl je fascinujícím nástrojem, který se však často vymyká z rukou svého držitele, ačkoliv se domnívá, že má stále všechno pod kontrolou. Psychika pak dokáže vytvořit takovou iluzi, která u člověka odstartuje řízenou ...

Divadlo

Ztracený ráj (Zpráva o člověku v Městském divadle v Brně)

ztraceny raj perexRežisér Dodo Gombár (nar. 1973) je v Brně již dávno znám. V MDB režíroval… a výborně... Žitkovské bohyně (2017), nebo v Mahenově divadle také objevná režie činohry Želary (2017), v Huse na provázku Ticho na zemi (2019), a tak bycho...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...