Moderní forma vzdělávání nejen předškolních dětí, toť Encyklopedie pro děti 21. století

Moderní forma vzdělávání nejen předškolních dětí, toť Encyklopedie pro děti 21. století

Tisk

encyk200Nakladatelství Albatros nám na podzim, na začátek školního roku, nadělilo úžasnou pomůcku pro malé školáky i předškoláky a to Encyklopedii pro děti 21. století od Jiřího Žáčka, s ilustracemi Radany Přenosilové. Na děti čeká osm set hesel z různých rovin života, takže se naučí spoustu nových věcí, pokochají se krásnými ilustracemi a pobaví se různými říkankami a průpovídkami.

 

 


Hesla pro encyklopedii sepsal  Ing. Jiří Žáček (* 1945), český spisovatel, překladatel, básník, sběratel a tvůrce aforismů. Za bohatými a milými ilustracemi a grafickou úpravou stojí Radana Přenosilová (* 1980).

Knížka hýří nádhernými barvami, celkově jde o vynikající ilustrace, které zaujmou pozornost malého čtenáře, nebo často spíše ještě posluchače, jelikož je encyklopedie doporučena dětem od šesti let. Hesla jsou rozřazena abecedně a ke každému vstupu je nějaký obrázek, vysvětlení, ale najdeme tu třeba i upozornění na výslovnost nebo vtipné postřehy, rýmovačky a průpovídky. Například: V Praze nejsou žáci, ale pražáci., nebo hra s českým jazykem: Kos je sameček, kosa je samička, a kosatce jsou mláďata?.

Záznamy jsou srozumitelně vysvětleny a popsány a často jsou zde uvedeny i různé příklady, takže to každé dítě bez problémů pochopí. A proč encyklopedie 21. století? Protože nezapomíná na vymoženosti moderní doby, takže u adresy odkazuje třeba i na e-mailovou adresu, nebo vysvětluje i témata jako internet, komiks, přehrávač, UFO a mnoho dalších.

Líbí se mi, že encyklopedie nezapomíná na předměty nebo záležitosti dá se říct denní potřeby (dům, fén, vaření), ale nabízí i odborné termíny (bažant, elektřina, světadíl) a pak také složitější a dětem těžko vysvětlitelné abstraktní konstrukty (cit, čas, krása, moc, náboženství, zlo). Některým heslům je věnována náležitá pozornost na celé dvojstraně, jedná se například o pojmy květina, nástroj, počasí, rodina, rok, strom, šelma, tělo.

encyk09

 

Celkový koncept této encyklopedie mě mile překvapil, ba přímo nadchl. A to jednak neuvěřitelně milými ilustracemi v příjemných barvách, a pak hesly. Ta jsou zpracována tak, aby děti zábavným způsobem poučila a nenásilnou formou jim vysvětlila nové věci a tím podpořila jejich myšlenkové pochody.

Tuto encyklopedii považuji za ideální pomůcku při výchově malého předškoláka, ale rozhodně se z ní poučí i starší děti, to je bez diskuzí. Autor zvolil dokonalou kombinaci poučení a humoru. Příjemné a svébytné ilustrace paní Přenosilové jí vdechly originální půvab. Přála bych si, aby taková encyklopedie existovala v době, kdy jsem byla malá já. Doporučuji všem rodičům, kteří chtějí ukojit hlad po poznání svých malých dětí; určitě by to byl krásný dárek k Vánocům!

Název: Encyklopedie pro děti 21. Století
Autor: Jiří Žáček, ilustrace Radana Přenosilová
Žánr: encyklopedie
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 336
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Poslání knižních detektivů

zlodeji-knih200Kniha, kterou dneska představujeme, je tak trochu kombinace Zlodějky knih a filmu Památkáři (The monuments men) s Georgem Clooneym. Se Zlodějkou knih nejde jen o téměř stejný název, ale o lásku ke knihám, s Památkáři zase paralela v zachra...


Literatura

Saturnálie: detektivní příběh z antického Říma
ImageMilovníci detektivních románů odehrávajících se v různých historických epochách mají nyní možnost vydat se po stopách zločinu ve starověkém Římě, a to na stránkách nové knihy britské spisovatelky Lin...

Divadlo

Fringe festival mluví anglicky, ale oslovit dokáže každého

alt Fringe festival, který probíhá v těchto dnech na Malé Straně v Praze, je všechno, jen ne ”okrajová”, ”druhotná” záležitost, jak by se ostatně dal přeložit jeho název z angličtiny. Mladá a bohužel prozatím málo známá divadeln...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...