Nápadník poradí, jak porozumět abstraktnímu umění

Nápadník poradí, jak porozumět abstraktnímu umění

Tisk

napadn200Nakladatelství Edika přináší nejen učitelům a lektorům výtvarné výchovy publikaci Petry Jašurkové s názvem Nápadník do hodin výtvarné výchovy. Nápadník je adresován všem, kteří skrze vlastní tvorbu chtějí pochopit, co nám sděluje takzvané abstraktní umění.

 


Kniha přináší inovativní, srozumitelnější způsob výkladu umění moderny a současného výtvarného umění (od abstrakce po postmodernu) prostřednictvím relační metody výstavby obrazu pro základní a střední školy a gymnázia.
Autorka publikaci rozčlenila do tří částí. První, nazvaná Jsem v obraze, se věnuje impresionismu, Paulu Cézannovi a Marcelu Duchampovi. Druhá, s podtitulem Rozumím abstrakci, vysvětluje podstatu fauvismu, expresionismu, kubismu, futurismu, orfismu, dadaismu, suprematismu, konstruktivismu, neoplasticismu, surrealismu, abstraktního expresionismu, konceptuálního umění a akční tvorby a pop artu.
Závěrečná část, nazvaná Abeceda znaků, přináší nápady, jak pracovat s abstraktními elementy geometrického či organického původu. Součástí knihy je také kapitola věnovaná začlenění těchto nápadů a cvičení do Rámcového vzdělávacího programu.
 Autorka u každého uměleckého směru vystihne jeho podstatu a poté nabídne několik nápadů do hodin výtvarné výchovy. U každé činnosti popíše cíl, inspiraci z výtvarného umění, vztah k RVP, věk, prostředky a metodiku pro učitele. Nechybí samozřejmě ani fotografie žákovských a studentských prací inspirovaných tímto nápadníkem.
Kromě klasických činností, jako je kresba a malba, si studenti mohou vyzkoušet koláž, papírový reliéf, focení objektů, tvorbu ve vektorovém grafickém editoru na PC, lepení objektů ze špejlí a další aktivity.

napad9


Nápadník do hodin výtvarné výchovy doporučuji všem, kteří hledají aktivity pro rozvíjení představivosti, tvořivého myšlení, vlastní tvorby i pro pochopení uměleckých směrů výtvarné moderny.

O autorce:
PaeDr. Petra Jašurková získala výtvarné vzdělání na Univerzitě Mateje Bela v Bánské Bystrici na Slovensku. Zajímá se o současné trendy ve výtvarném umění a věnuje se jejich aplikaci do pedagogické praxe.

 


Název: Nápadník do hodin výtvarné výchovy
Autor: Petra Jašurková
Fotografie: Petra Jašurková
Žánr: naučná literatura pro pedagogy
Vydáno: 2015
Stran: 152
Vydalo nakladatelství: Edika ve společnosti Albatros Media a.s.
Hodnocení: 70 %


Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor - Henrich Šiška

heno 200Rozhovor - Henrich Šiška alias Heňo
„Nejsou všechny věci jenom tak, jak vypadají.“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Joe Hill se svým Pláštěm prozkoumává temná komiksová zákoutí

plast 200Nakladatelství Comics Centrum si po veleúspěšné sérii Zámek a klíč od Joea Hilla přichystalo další klenot z jeho prací – komiksové znázornění hororové povídky Plášť - a to hned v jedinečné deluxe edici. Pokud máte rádi neotřelé uzavřené příběhy se ...


Literatura

Ediční plán nakladatelství HOST potěší milovníky severské krimi i fanoušky Pottera

host 200Nakladatelství HOST vydalo ediční plán na jaro 2022, který ukázal, že se čtenáři mají opravdu na co těšit!

...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Filmová kultura v českých zemích, východním Německu a Polsku

kultur 200V někdejším sovětském bloku byl prostor, vymezený českým, (východo)německým a polským územím, vnímán jako "obranný" val vůči západním státům. V oblasti filmu se tento koncept rozhodl prozkoumat brněnský badatel Pavel Skopal, když sepsal knihu Fil...