Diagnóza: úplná slepota. Za deset let…

Diagnóza: úplná slepota. Za deset let…

Tisk

ted200Edice Inteligentních románů pro inteligentní ženy, kterou od roku 2012 vydává nakladatelství Domino, se rozrostla o další titul. Tentokrát majitelka nakladatelství, paní Karin Lednická, vsadila na Nicole C. Kear a její autobiografický román Teď už tě vidím. Má 318 stránek a krásnou červenou obálku. To ale není všechno… Tahle kniha v sobě totiž skrývá neobyčejně silný (a přitom úsměvný) příběh.

 


Jak už jsem zmínila, jedná se o autobiografii, což jinými slovy znamená, že hlavní hrdinkou je sama autorka, která popisuje to, kam ji život zavanul.
Poprvé se s ní setkáváme o prázdninách mezi druhákem a třeťákem. Nicole je toho času studentkou divadelní školy a právě si prošla smutným rozchodem se svou první láskou Žabákem. Nechápejte to špatně, pochopitelně chodila s klukem, jen měl příliš hubené nohy, a tak ho babička Nicole překřtila na Žabáka. Což se kupodivu ujalo :-)
Nicole už v té době nosí kontaktní čočky a jednou, při běžné kontrole, ji její oční lékařka pošle na vyšetření, kterému se běžné říká "čistě pro jistotu". Jenže se ukáže, že v případě Nicole to čistě pro jistotu nebylo. Doktor Hall totiž odhalí šokující diagnózu - degenerativní onemocnění sítnice. Tahle dědičná choroba, kterou ale v rodině Nicole nikdo jaktěživ neměl, v praxi znamená jediné. Nejpozději za deset let oslepne. Úplně.
Umíte si to představit? Co byste v takovém případě dělali? Pokud čekáte, že se Nicole zhroutí, případně začne svůj život přizpůsobovat "období v temnotě", mýlíte se.
Tahle sympaťačka dál jede na plný plyn. A to i přesto, že jak roky ubíhají, je to stále těžší a těžší, zvlášť když o její chorobě ví jen nejbližší rodina.
Musím říct, že tahle kniha mě opravdu překvapila. Když jsem zjistila, že se jedná o autobiografický román, byla jsem tak nějak na rozpacích. Bála jsem se, že to bude příliš suché - asi jako knížky z povinné četby. Ale protože Edice inteligentních románů je moje oblíbená, zvědavost byla nakonec silnější a já tomuto románu dala šanci. A musím konstatovat jediné - díkybohu za to.
Knížka s názvem Teď už tě vidím je totiž úžasná a Nicole mi byla sympatická od první stránky. Zatímco její rodina se po vyřknutí osudné diagnózy zhroutila, nadějná mladá herečka naopak začala žít naplno, vědomě přitom ignorujíc rady lékařů i svých nejbližších.
Prokázala přitom obrovskou odvahu a já ji nesmírně obdivuji. Celý svůj život se totiž řídí heslem: „Nejde to? Já vám ukážu, že to jde…“ a takových lidí moc není.

ted


Ze své diagnózy si zkrátka nesedla na zadek a přistoupila k ní jako k jedné velké výzvě. Už jako teenager si začala plnit sny a pokračuje v tom, i když je slepá.
A navíc má obrovský vypravěčský talent! Román Teď už tě vidím je doslova mistrně napsaný. Velice mile a vtipně, a překvapivě svižně. Rozhodně se nedá říct, že by se Nicole vyžívala ve zdlouhavém popisu. Koneckonců román má jen něco málo přes tři sta stránek a my s hrdinkou prožijeme přes deset let. To si myslím mluví za vše.
Musím říct, že v knize Teď už tě vidím se objevilo hned několik pasáží, u kterých jsem se doslova smála nahlas. Nicole se totiž umí na svůj život dívat s velikým nadhledem a s obrovskou dávkou humoru, ani chvíli se nelitovala.
Na druhou stranu se dobrovolně přiznávám, že teprve při čtení této knihy jsem si uvědomila, s jakými peripetiemi se denně potýkají lidé se zrakovým onemocněním. I obyčejné přecházení silnice, krájení zeleniny nebo večírek ve špatně osvětleném baru může být problém.
Suma sumárum, román Teď už tě vidím je silným a nezapomenutelným příběhem a ukázkou toho, jak daleko můžete dojít, pokud se rozhodnete s nepřízní osudu bojovat. Je to kniha plná odhodlání, naděje a chuti do života. Kniha, kterou stojí za to si přečíst.
Za mě velký palec nahoru a plných 100 %. Strašně ráda bych se s Nicole jednou setkala, je to skvělá žena.

Název: Teď už tě vidím
Autor: Nicole C. Kear
Přeložila: Jitka Šišáková
Vydalo nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2015
Počet stran: 318
Hodnocení: 100 %

http://www.dominoknihy.cz/inteligentni-romany-pro-inteligentni-zeny/ted-uz-te-vidim


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Doležalová s úsměvem: „Někdy dělám Sašu, někdy ne...“

marie dolezalova 200Mladou herečku Marii Doležalovou hodně proslavila role Saši v sitcomu televize Nova Comeback. Jak na něj vzpomíná? Kromě televizních rolí a moderování hraje také v divadle a skupině Olat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když kvůli péči o bratra musíte podvádět a krást

Vzdycky prijde noc perexVe svém šestém románu Willy Vlautin vypráví příběh třicetileté Lynette, žijící se svou matkou a mentálně postiženým bratrem v Portlandu. Hrdinka pracuje do roztrhání těla, chce ušetřit dost peněz, aby rodina získal...


Literatura

Manolito Brejloun pobaví

mano 200Manolito Brejloun je přezdívka malého španělského kluka. Ten se ve skutečnosti jmenuje Manolito García Moreno, ale nikdo ho pod jeho skutečným jménem nezná. Jeho příběhy okouzlily svět a jsou vydávány v řadě zemí. Dočkaly se i filmového zpracování. ...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...